**Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, TÜRKSAT A.Ş. işbirliğinde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bilgi ve belgelerinin sayısallaştırılmasına yönelik projeyle bütün işlemleri birkaç saniyede görebileceklerini, kişiye ait hizmet dökümlerini çıkarabileceklerini ve çok kısa zamanda emeklililik işlemlerini tamamlayabileceklerini belirtti.
**
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Bakan Dinçer, SGK'daki basılı bilgi ve belgelerin e-devlet hizmetlerinde kullanılabilmesi için TÜRKSAT tarafından elektronik ortama aktarılmasına ilişkin işbirliği protokolünü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında düzenlenen törenle imzaladı.
Dinçer, projenin, bir değişim ve dönüşüm projesinin ilk adımı olacağını ifade ederek, 81 ilde basılı bilgi ve belgelerin elektronik ortama aktarılacağını ve bilişim ortamında altyapısını tamamlamış bir örgüte dönüşeceklerini söyledi.
Bakanlığına bağlı kurumlarda emeklilere yönelik hizmetlerde bazı eksiklikler bulunduğunu belirten Dinçer, "Geçtiğimiz yıl bugünlerde emeklilerimize herhangi bir emeklilik için müracaat ettiklerinde emeklilik işlemlerinin tamamlanabilmesi için 50 güne bir yakın sürede cevap verebiliyorduk. İç düzenlemeler ve operasyonlarla bu süreyi bugüne kadar aşağı yukarı 31 güne indirecek kadar kısaltmayı başardık, ama daha hızlı hizmet vermek istiyoruz. Biz herhangi bir emeklimiz bize müracaat ettiğinde bunu 3 gün içerisinde tamamlayabileceğimiz bir noktaya kadar çekmek istiyoruz."
Altyapı eksiklikleri yüzünden bu hedefe ulaşmada sorun yaşadıklarını anlatan Dinçer, "Proje ile 81 ilimizdeki üç farklı kuruma ait her türlü basılı bilgi ve belgeyi elektronik ortama aktaracağız ve artık kolayca bunları okuyabilir ve üzerinde işlem yapabilir hale geleceğiz" dedi.
"E-örgüt olma çabasındayız"
Birden çok ilde veya birden çok sosyal güvenlik kurumu ile çalışan vatandaşların, emeklilik işlemlerinin uzun zaman alabildiğini ifade eden Dinçer, "Bu projenin tamamlanmasından sonra biz bütün işlemlerimizi birkaç saniyede görebileceğiz ve biz o kişiye ait hizmet dökümlerini çıkarabilecek ve çok kısa bir zamanda emeklililik işlemlerini tamamlayabileceğiz. İş akışımız çok hızlanacak, verimliliğimiz çok artacak, maliyetlerimiz düşecek, ama daha da önemlisi bu proje ile vatandaşların emeklilikleri ile ilgili işlemlere dair erişimleri inanılmaz bir hız kazanacak."
Bakanlık olarak bir yıldır sürdürdükleri çalışmadan sonra e-örgüt olma çabasında olduklarını dile getiren Dinçer, bu hedef doğrultusunda 30'a yakın proje yürüttüklerini söyledi.
Bakanlığı ile TÜRKSAT A.Ş'nin, Felaket Kurtarma Merkezi'ni Konya'da oluşturacağını bildiren Dinçer, bütün bilgi ve belgelerin yedeklemesinin burada yapılacağını anlattı.
Dinçer, Kuruma ait bilgi işlem merkezi sayısının ikiden bire indirilmesi ve e-devlet uygulamalarıyla bütünlük sağlayacak şekilde portal altyapısına yönelik çalışmalar yürüttüklerini, Bakanlığına bağlı kurumların yazışma ve dokümantasyonuyla ilgili bir projenin de tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
"Öğrenciden ikametgah isteyen rektörler"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, geçen yıl ikametgah ve nüfus cüzdan sureti zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik düzenlemenin yürürlüğe girmesine rağmen birçok üniversitenin öğrencilerden bu belgeleri istediğini fark ettiğini anlattı. Rektörlerle görüşerek uygulamayı hatırlattığını belirten Dinçer, sadece kamu yöneticilerinin sorunla ilgilenmesinin sorunun çözümü için yeterli olmadığını, herkesin farkındalık geliştirmesi gerektiğini söyledi.
Dinçer, 5 yılda 1 milyon kişiye istihdam sağlayacak projeye ilişkin bir soru üzerine, Eylülde başlayacak projede, iş adamları ile istihdam etmek istedikleri pozisyona uygun eleman yetiştirerek istihdam sağlanacağını anlattı.