Emekli olamayacağını öğrenince kriz geçirdi

Adana'da kamyondan sarkan demirin kafasına çarpmasıyla yaralanan temizlik işçisi malulen emeklilik başvurusu reddedilince kriz geçirdi.

Adanada 5 yıl önce harekat halindeki bir kamyondan sarkan demir parçasının kafasına çarpmasıyla yaralanan temizlik işçisi 42 yaşındaki Adnan Kayhan, 2 farklı hastaneden genel beden gücünden kayıp oranını yüzde 100 gösteren sağlık raporları olmasına rağmen malulen emeklilik başvurusu reddedilince sara krizi geçirdi.

Karayolları 5'nci Bölge Müdürlüğü'nün temizlik ihalesini alan 'Evmen Temizlik' şirkette temizlik işçisi olarak çalışan evli ve 2 çocuk babası Adnan Kayhan, 5 Hazarin 2006 tarihinde Ceyhan-Misis arasındaki karayolunun orta şeridinde çalışırken, 01 L 5032 plakalı kamyondan sarkan demir parçası kafasına çarptı. Trafik polisleri, kamyon şoförü Arif Perçin'in yüzde 100 hatalı olduğu ve Adnan Kayhan'ın kural ihlali yapmadığına ilişkin tutanak hazırladı. 11 gün Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören Kayhan, kazanın şokunu üzerinden atamadı. Kaza nedeniyle beyninde hasar oluşan Kayhan, psikolojik sorunların da etkisiyle bir daha çalışamadı. Hastalıkları ilerleyen Kayhan'a, 'sara' ve 'kişilik bozukluğu' tanısı da konuldu.
RAPOR VAR EMEKLİLİK YOK Toplam 4 bin 320 gün sigortalılık süresi bulunan Kayhan, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) malulen emeklilik için başvuru yaptı. SGK yetkilileri prosedürlere uygun olarak Kayhan'ı, heyet raporu alması için hastanelere yönlendirdi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde heyet kontrolünden geçirilen Kayhan'a, genel beden gücünden kayıp oranını yüzde 100 gösteren rapor verildi. Raporu yeterli görmeyen SGK Tedavi Hizmetleri ve Maluliyet Daire Başkanlığı görevlileri, Kayhan'ın Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden aldığı 'yüzde 78 ağır özürlüdür' raporuna rağmen malulen emeklilik istemini reddetti. Adnan Kayhan, "Kazanın üzerinden 5 yıldan fazla zaman geçti. Bunca zamandır malulen emekli olmak için çabalıyorum. Ama raporlarımıza rağmen beni emekli etmiyorlar. Ailem zor durumdu, eşim evlere temizliğe gidiyor. Görevlilerin keyfi tutumu nedeniyle emekli olamıyorum. Birileri benim dosyamla ilgilenirse, sorunun çözüleceğini düşünüyorum" dedi. Daha fazla konuşamayan Kayhan, sara krizi geçirince, yakınları tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı.

Reklam
Reklam

SGK İDDİALARI KABUL ETMEDİ SGK Adana İl Müdürü Muhammed Gerçek ise, maluliyet istemleriyle ilgili işlemlerin yasal prosedürlere uygun yapıldığını açıkladı. SGK'nın kimseyi mağdur etmediğini, yönetmelik ve kurallara uygun hareket ettiğini aktaran Gerçek, şöyle konuştu:

"Özürlülük ve malullük farklı şeyler. Örneğin Metin Şentürk hiç görmüyor. Ama gümbür gümbür şarkı söylüyor ve kazanç elde ediyor. Metin Şentürk'ün görememesi, çalışmasına engel değil. Özürlülük derecesine göre kişilere erken emeklilik imkanı sağlanıyor. Malulen emeklilik daha farklı bir durum. Malullükte kıstas, kişinin hastalığından dolayı artık çalışamayacak hale gelmesidir. Örneğin iki ayağı kesik bir adam malül değildir. Niye? Protez bacak takılıp bu adam çalışabilir. Hastanelerin verdiği özürlülük durumuna ilişkin raporlar çok önemli değil. Bizim buradaki oranımız önemli. Çalışma ve meslekte kazanma gücü kaybına ilişkin bir yönetmelik var. Hastalığın durumuna göre puanlar veriliyor. Yeterli puan alınamazsa malulen emeklilik olmuyor. Hastanelere rapor verirken oran belirtilmemesi ve insanların yanıltılmaması için uyarıda bulunuyoruz."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: