Emeklilik artık daha da zor olacak

Hükümet bireysel emeklilik sistemine hem daha fazla kişinin girmesini hem birikmiş paralarını erken çekmeden daha uzun süre sistemde kalmalarını sağlamak için ek önlemler almaya hazırlanıyor.

Türkiye’deki tasarruf açığını kapatmayı hedefleyen hükümet, Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) emekli olmadan çıkışı zorlaştıracak yeni önlemler almayı planlıyor.
Kalış süresi artacak

BES’in büyütülmesi ve tasarrufların bir anlamda uzun süre emeklilik sisteminde park edilmesini öngören yeni çalışmaya Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Ekonomide Dönüşüm Programı’nda yer verildi. Programda BES’te ortalama kalış süresinin artırılmasının hedeflendiği bildirilirken, “BES’ten ayrılma oranını azaltarak tasarruf seviyesinin artmasına katkıda bulunacak önlemlerin geliştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılacaktır” denildi.
Yüzde 5,2’ye inecek

Reklam
Reklam

Programda yer alan verilere göre halen Türkiye’de BES'e giren her 100 kişiden 8,2’si daha emekli olmadan birikmiş parasını çekip sistemden ayrılıyor. Bunu yüksek bulan hükümet, bu oranı yüzde 5,2’ye düşürmeyi hedefliyor. Bu iddialı hedefin gerçekleştirilebilmesi için emeklilik süresi dolmadan sistemden çıkışı zorlaştıracak önlemler üzerinde çalışmalara başlandığı açıklandı.

10 yıl ve 56 yaş şartı

Halen BES’e para yatıranların emekliliğe hak kazanabilmeleri için giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmaları ve 56 yaşını tamamlamaları gerekiyor. Aksi halde BES’ten emekli olunamıyor.

Emeklilik hakkı dolmadan sistemden ayrılanlar ise hem Hazine katılım payını eksik alıyor hem sistemde kalış sürelerine göre yüzde 5-15 oranında vergi ödemek zorunda kalıyor. Ayrıca emeklik süresi dolmadan sistemden erken çıkanlar yüzde 25 oranındaki devlet katkısının en fazla yüzde 60’ını alabiliyor.
Vergi oranları çeşitlenebilir
Katılımcıları sistemde tutmayı öngören bu önlemlerin yetersiz kaldığını düşünen ekonomi yönetimi, yeni önlemler ve ilave düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Önlemlerin teşvik edici veya caydırıcı yönde vergi değişiklikleriyle devlet katkısında yapılması bekleniyor. Buna göre sisteme girdikten sonra çıkmak isteyenlere uygulanacak vergi oranlarının kademeli olarak çeşitlendirilmesi, aynı şekilde Hazine katkı payı tutarlarının da yine süreye bağlı olarak azaltılıp artırılması üzerinde çalışılıyor. Yapılacak değişikliklerle BES’in toplu para çekilebilen değil, emekli olunan sistem görünümüne kavuşturulmasının hedeflendiği belirtildi. (BUGÜN)

Reklam
Reklam