Emeklilik yaşı için kimseye söz vermedik!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili konuştu.

MYNET/Ekonomi Servisi

Şanlıurfa Organize Sanayi Bolgesi'nde Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) adıyla kurulacak ve 5 bin istihdam hedefiyle yola çıkılan projenin ilk adımı bugün atıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de katılımıyla gerçekleştirilen imza töreninde projenin detayları konuşuldu.

Tim Hazirgiyim Konfeksiyon Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, Hazır Giyim sektörünün net ihracatçı bir sektör olduğunu belirterek, 2012'de 13 milyar 258 milyon dolar dış ticaret fazlasıyla bunu kanıtladıklarını söyledi. 2023'te 60 milyar dolar ihracat hedeflediklerini hatırlatan Akbalık, ortaya koydukları Şanlıurfa Hazirgiyim ve Konfeksiyon Kümelenme Projesi ile (HOSAB) bunu gerçekleştireceklerini ifade etti. Kur politikasının kendileri icin çok önemli olduğuna dikkat çeken Akbalık, "Kur politikası bizim önemli parametremiz. İstediğimiz kadar çaba gösterelim, kur ve girdi maliyetleri bizim üzerimizde bir yük haline gelebiliyor" dedi.

Reklam
Reklam

KOBİ'lere 500 istihdam garantisi
Gerçekleştirdikleri proje ile her firma için 500 istihdam garantisi olduğunu söyleyen Akbalık, bu bölgeye özellikle KOBİ'leri götürmek istediklerini, bu anlamda ön plana çıkmak istediklerini belirtti. Mortgage sistemine benzer bir sistemle istenirse buradan fabrika sahibi olunabilecegini, istenirse de verilen araziye firmaların kendi fabrikalarını kurabileceklerini analatan Akbalik, 6. Bölgeye verilen teşvikin doğru kullanılması durumunda bir işletmenin 10 yılda tüm maliyetini geri alabileceğini vurguladı.

Yeni yatırım teşvik paketi gündemde
Toplantıda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Hazirgiyim sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu söyleyerek, 2004'ten bu yana 25 milyar liralık prim teşviki ile Hazirgiyim sektörünün en büyük sorunlarından biri olan kur vb. sıkıntıları ortadan kaldırmayı amaçladıklarının altını çizdi. Hazirgiyim'in 60 milyar dolarlık ihracat hedefinin Türkiye'yi tümüyle ilgilendirdiğini dile getiren Bakan Çelik, yatırım teşvikleri konusunda yeni bir kanunun ilerleyen günlerde mecliste konuşulacağını açıkladı.

Reklam
Reklam

Emeklilik yaşı için çalışıyoruz
Bakan Çelik ayrıca, emeklilkte yaşı bekleyenlerle ilgili bir soru üzerine de, "Şu anda bununla ilgili projeksiyonlar yapılıyor, çalışıyoruz. Ancak bizi hayli zorlayan bir olay" açıklamasını yaptı. Konunun 2000 yılı öncesi SSK'lıları ilgilendirdiğini ifade eden Çelik, 500 bin kişinin prim günün doldurduğunu ve yaşı beklediğini söyledi. Çelik, "Hükümet böyle değil, yeni işe girenlerle ilgili bir kural koymalıydı" diye konuştu.

Anadolu üretim merkezi
İstanbul'u moda merkezi, Anadolu'yu üretim merkezi yapmayı amaçlayan HOSAB'ın, 6. Bolge içinde yer alan Şanlıurfa'nın kalkınmasına katkıda bulunacağı, yerinde istihdamın önünü açacağı ve verilecek mesleki eğitimlere nitelikli iş gücünün hayata geçirilmesini sağlayacağı bildirildi.