Çalışanlara sunulan yasal bir dinlenme hakkı olan yıllık ücretli izin, belli başlı faktörlerin göz önünde bulundurulması sonucunda hesaplanabilir. Ancak yıllık izin süresi ve ücretiyle ilgili olarak sıklıkla araştırılan hususlar arasında emeklilik sonrasını temsil eden kurallar da yer alır. Dolayısıyla İş Kanunu kapsamındaki maddeler dikkate alınarak, emekli olup çalışmaya devam etmeyi seçen kişilerin yıllık izin sürelerinin nasıl hesaplandığı açıklanmalıdır. Buna ek olarak emeklilikten sonra iş sözleşmesi feshedildiğinde yıllık izin ücretinin nasıl belirlendiği de ele alınmalıdır.
Emekli olmayı bekleyen kişiler için yıllık izin süresinin nasıl hak edilebildiği merak konusu olur. Bununla birlikte emekli olup çalışmaya devam eden işçilerin de yıllık izin süreleriyle ilişkili olan detayları öğrenmeye çalıştıkları söylenebilir. Bu bağlamda ilk olarak emeklilik öncesindeki sürelerin yıllık ücretli izne dahil edilip edilmediği açıklanmalıdır.
5510 sayılı kanun incelendiği zaman sosyal güvenlik destek primi ödemesini yapan kişilerin emeklilikten sonra çalışmaya devam edebildiği görülür. Dolayısıyla emekli olup çalışmaya devam eden bir kişinin hizmet akdi sona ermez. Bu bilgiler doğrultusunda yıllık ücretli izin hakkına emeklilik öncesindeki sürelerin de dahil edildiği söylenebilir. Yani "Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya yıllık izin hakkı verilir mi?" sorusunun "evet" şeklinde yanıtlanması gerekir.
İş Kanunu kapsamında yapılan düzenlemelere göre 18 yaşında veya daha küçük olan işçiler ile 50 yaş ve üstü çalışanların yıllık izin süreleri 14 gün değildir. Yani 50 yaş üstü emekli çalışan yıllık izin süresinin minimum 20 gün olacak şekilde belirlendiği söylenebilir. Bu bilgiler göz önünde bulundurulduğu zaman "EYT'den emekli olan yıllık izin alabilir mi?" sorusuna da yanıt verilebilir. EYT'den yararlanarak emekli olan kişiler mevcut iş yerlerinde minimum 1 sene çalıştıkları takdirde yıllık izin kullanabilir. Bununla birlikte EYT'li çalışanın 50 yaşında veya daha büyük olması durumunda bu kişiye verilen yıllık izin hakkı minimum 20 gündür.
EYT'den yararlanan ve 50 yaşında ya da daha büyük olan bir çalışanın minimum 20 gün olacak şekilde yıllık dinlenme hakkı kullanabildiği bilinir. Bunun yanı sıra normal emeklilikte yıllık izin sürelerinin kaç gün olarak belirlendiği de sıklıkla araştırılır. Bu bağlamda İş Kanunu kapsamındaki açıklamalar dikkate alınarak, 18 yaşında ve daha küçük veya 50 yaşında ve daha büyük olan kişiler için alınan kararlar hatırlatılmalıdır. Yani normal emeklilik sonrasında çalışmaya devam etmeyi tercih eden kişilerin yıllık izin süresi de 50 yaş faktöründen ötürü minimum 20 gündür.
Bununla birlikte emekli olduktan sonra yıllık izin süresinin kaç gün olduğu hesaplanan bir çalışanın emeklilik öncesi ve sonrasındaki hizmetleri dikkate alınır. Çünkü çalışanlar için oluşturulan bir dinlenme hakkı olan yıllık izin süresinin, aralıklı çalışmalar söz konusu olduğu zaman önceki dönemden ötürü zaman aşımına uğramadığı görülür.
Bir çalışan emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeyeceği zaman, birikmiş yani kullanılmamış olan yıllık izin süresinin ücretini almayı talep edebilir. Dolayısıyla emekli olunurken kullanılmayan yıllık izin ücretinin işverene bilgi verilerek muaccel olmasının sağlanması mümkündür. Bu durumda kişinin yıllık izin ücretinin hesaplanabilmesi için belli başlı faktörlerin dikkate alınması yeterlidir.
İlk olarak emeklilik sonrasında kullanılmayan yıllık izin ücretinin talep edilmesi için iş sözleşmesinin feshedilmesi gerektiği hatırlatılmalıdır. Ardından "Emekli olurken kullanılmayan izin parası nasıl hesaplanır?" diyenlerin hangi değerleri bilmeleri gerektiği açıklanmalıdır. Emekli olurken kullanılmayan yıllık izin ücretinin kaç TL'ye denk geldiği aşağıdaki gibi hesaplanabilir: