Emeklililerin seçim gerginliği

ANKARA (ANKA) - Bir milyonu aşkın üyesi bulunan ve Genel Merkez yönetimi "emeklinin hakkını yeterince savunmuyor"diye sık sık eleştirilen trilyonluk mal ve nakit varlığı ile kamuoyunda ismi sık sık gündeme gelen Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'nde (TİED) sonbahar aylarında yapılacak Genel Kurul öncesinde yaşanan kongre gerginliğinin dozu giderek tırmanıyor.

Halen Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Genel Başkanlığı ve SGK Yönetim Kurulu üyeliği görevini yürüten aynı zamanda Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Zonguldak Şube Başkanı olan Kazım Ergün, yeni dönem için Zonguldak Şubesi yerine, Şube Genel Kurulu'nu 12 Nisan' da toplayacak olan Çankaya Şubesinden aday oldu. Genel Başkan Ergün'ün bu adaylığı hem Ankara da hem de Zonguldak'ta kendisine muhaliflerin sert tepkisine yol açtı.

Reklam
Reklam

-"HAKKIMIZI 'HELAL ETMEYİZ' TİPİ PASİF MUHALEFET"-
Yarışa şube değiştirerek girme kararı aldığı bildirilen Ergün'ün bu davranışı kimi muhalifleri tarafından "Zonguldak'dan kaçış" olarak değerlendirilirken, kimi muhalifleri de yeniden Genel Başkan olmak için muhaliflerini daha şube Genel Kurullarında "susturma girişimi" olarak değerlendirildi. Muhalifleri de, TİED Genel Başkanı Ergün'u "Hakkımızı helal etmeyiz" demekten başka emeklinin lehine tepki göstermemekle suçlayarak, "pasif" bir politika sürdürmekle suçladılar.

-EN BÜYÜK TEPKİ YENİ ÜYE VE ADAY OLDUĞU ŞUBE'DEN GELDİ-
TİED Başkanı Kazım Ergün'ün yıllardır sürdürdüğü Zonguldak Şube'si yerine Çankaya Şubesi'nin 12 Nisan'da toplanacak Şube Genel Kurulu'nda şube başkanlığına adaylığını koyması TİED içinde en büyük şube olma niteliğini taşıyan Çankaya Şubesi'nde de tepkiyle karşılandı.
TİED Çankaya Şube Başkanı Mehmet Höcü, TİED Başkanı Kazım Ergün'ün tüzük kurallarına aykırı bir şekilde Çankaya Şubesine üye olduğunu, şube başkanı olarak onay vermediği halde Genel Başkanlığını kullanarak kendisini arızalı bir şekilde üye yaptığını söyledi.
TİED Çankaya Şube Başkanı Mehmet Höcü, TİED Başkanlar Kurulu'nu oluşturan 86 şube başkanına birer mektup göndererek, bu durumu ve TİED Genel Başkanı Kazım Ergün'ü sert bir dille eleştirdi ve yeniden aday olmak yerine Genel Başkanlık'tan istifaya davet etti.

Reklam
Reklam

-"SALTANAT SÜREN EMEKLİ PADİŞAHI"-

Çankaya Şube Başkanı Höcü, TİED Başkanlar Kurulu üyelerine gönderdiği şikayet mektubunda, TİED Genel Başkanı Ergün'ün, halen görev yaptığı Zonguldak Şube Başkanlığı'nı bırakıp Çankaya Şubesi'nden aday olmasının etik bulmadığını belirterek, "son zamanlarda emeklinin padişahı diye manşetlerde boy gösteren sayın Ergün, fakir emeklinin hiç de benimsemeyeceği yakıştırmalara muhatap oldu. Gorülüyor ki bu yayınlara karşı tepki gösterilmemektedir. Derneğimiz 39 yıllık geçmişinde böyle yıpratıcı olaylara muhatap olmamıştır. Sayın Genel Başkan'ın bu duyarsız davranışlarını Çankaya Şube Başkanı olarak kınıyorum. Sizleri de kınamaya davet ediyorum" dedi.

-"BAŞKAN EMEKLİYE İHANET ETTİ"-
TİED Genel Başkanı Ergün'ün aynı zamanda SGK Yönetim kurulu üyesi olduğunu ve buradaki görevini yaparken emeklinin haklarını savunmadığını ileri süren Höcü şunları kaydetti:
"Emeklinin caneze masrafının tespitinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı 666 TL teklifte bulunmasına rağmen, Sayın Genel Başkanımız Kazım Ergün'ün de içinde üye olarak bulunduğu SGK Yönetim Kurulu emeklinin cenaze masrafını 289 TL'ye düşürdü. Bu yönetim kurulu kararını emeklileri temsilen orada bulunan Genel Başkan'ımız hemen imzalıyor, onaylıyor. Sendikaları temsilen yönetim kurulu üyelerinden Sayın Fikret Barın ve sayın Hasan Hayır bu teklifi kabul etmiyor ve muhalefet şerhi koyuyor.
TİED'in Genel Başkanı Sayın Kazım Ergün'ün onayıyla kabul edilen 289 TL'lik cenaze yardımı emeklilerimizin aleyhine olup başkanın emekliye ihanetenin açık göstergesidir."

Reklam
Reklam

-"GENEL BAŞKANLIĞI BIRAKMALI"-

Zonguldak İşçi Emeklileri Derneği'nin son Genel Kurulu'nda Kazım Ergün'e rakip olan ve önceki dönem seçimi kaybeden Bahaddin Bayar, gelişmeleri değerlendirirken, "Emekli padişahı diye anılan Kazım bey, bu sefer Zonguldak'tan kaçıyor. Kazım Bey geçmişte, '20 bin işçiyi madene aldıracağım' diye vaatlerde bulunup siyaset yapmıştı. Sonra 20 bin kişi işten çıkarıldı. SGK'da emekli aleyhine alınan kararlara karşı çıkmaması, muhalefet şerhi bile koymaması ve bazı yayın organlarında emeklinin padişahı olarak tanımlanması artık genel başkanlığı bırakması için yeter de artar bile" diye konuştu.

-GENEL KONGRE ÖNCESİNDE ERKEN FİNAL-
Emekli kulislerinde yapılan değerlendirmelere göre, TİED Genel Başkanı Ergün, Zonguldak yerine Ankara Çankaya'dan adaylığına koymak suretiyle, kendisine genel kurulda rakip olabilecek muhaliflerini önceden diskalifiye etmeyi amaçlıyor. Şube kongrelerinde rakiplerini bertaraf edip Sonbaharda yapılacak Genel Kurul toplantısına rakipsiz girip bir dönem daha Genel Başkan ve SGK yönetim Kurulu üyesi olmayı amaçlıyor. (ANKA)

Reklam
Reklam