Emekliye aylık bağlama süresi 1 haftaya inecek

ADANA (İHA) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, emekliye maaş bağlama süresini 1 aya indirdiklerini, bu süreyi 1 haftaya düşürmek için yoğun çalışma içerisinde olduklarını bildirdi.

Acar, Seyhan Sosyal Güvenlik Merkezi Hizmet Birimi'nin açılışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, emekli aylıklarının, daha önceki dönemde 5 ila 8 ay arasında değişen süreçte bağlanabildiğini, ancak şu anda emekli olan kişiye aylığının en geç 1 ayda bağlandığını ifade etti. Hedeflerinin önümüzdeki süreçte bu süreyi 1 haftaya düşürmek olduğunu vurgulayan Acar, "Niye 1 ayda bağlıyoruz? Geriye dönük, özellikle 1974 öncesi dönemlerle ilgili hizmet girişleri bilgisayarlara girilmediği için, sigortalımız 4 ayrı ilde çalıştıysa, o illerle yazışmalar yapılıyor. Bizim amacımız 2009 yılı içerisinde tüm bu bilgi girişlerini yapmak ve aylık bağlama süresini, bilgisayar ortamında teknolojiyi oluşturarak 2 yıl içerisinde 1 haftaya düşürmek. Bütün çalışmalarımız bu yönde. Teknolojiyi bu kurumlara hakim kılalım istiyoruz. Artık eski sistem, manuel ortamda, aşağıya inip dosyalarla uğraşma devri bitti. Dosyaları elektronik arşive dönüştürme anlamında çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
"Eğer bunu yapabilirsek çok önemli bir sorunu çözmüş olacağız" diyen Acar, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Tüm bunlar sosyal güvenlik kurumlarının yeniden yapılandırılmasıyla başlayan, 6-7 aylık süreçte hayata geçirdiğimiz düzenlemeler. Biz norm ve standart birliğini sağlama açısından bütün il müdürlüklerinde aylık bağlama süresini indirdik, ama amacımız çok daha aşağıya indirmek. Vatandaşa hizmet, kamu kurumlarının başta gelen görevidir. Birinci görevimiz bu. Vatandaşa kaliteli, nitelikli hizmeti en kısa sürede götürebilmek."

Küresel ekonomik kriz ortamında, prim ödemelerinde sorun yaşanıp yaşanmadığıyla ilgili soru üzerine Acar, "Tedirgin edici boyutlarda bir azalma söz konusu değil.

Primler konusunda biz Cumhuriyet tarihinin en başarılı reformlarından birisini yaptık. 26 milyar TL birikmiş alacağımız vardı. Bunun 23.2 milyar TL'sini yapılandırdık. 14.5 milyar TL de tahsil edeceğimiz tutar. Bunun 5.2 milyar TL'sini bugün itibarı ile tahsil ettik. Kalan kısmını da 12-24 aylara varan vadelerde taksitlendirmiştik. Tabii ki bu
ekonomik krizden dolayı borçlarını ödemeyen kısmi de olsa vatandaşlarımız olabiliyor. Fakat bu getirmiş olduğumuz düzenleme, çok cazip imkanlar içerdiği için, bir takvim yılı içerisinde 3 defa ödememe, 4. defa ödenmediğinde bu hak yitirileceği için vatandaşlarımız bu konuda hassas davranıyorlar. Çünkü bu ödeme yükümlülüğü yerine getirilmediği zaman geriye dönülecek. Biz yüzde 75 gecikme cezasını silmiştik. Dolayısıyla bu çok önemli bir avantajdı. Bu avantaj ortadan kalkacağı için, vatandaşlarımızın ödeme konusunda daha hassas olduklarını görüyoruz. Parası varsa vatandaşlarımız öncelikle burayı çözme yolunda kullanıyorlar. Öyle tedirgin edici bir şey söz konusu değil. Kısmen bir etkilenme söz konusu olabilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Acar, bir başka soru üzerine, prim borçları için yeni bir yapılandırmanın söz konusu olmadığını kaydetti.

Fatih Acar, hizmet biriminin açılış kurdelesini Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy ve SGK Adana İl Müdürü Mustafa Keskin ile birlikte kesti.