Emekliye zam!

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, 2014 yılının Ocak ayında yüzde 2.85, Temmuz ayında ise yüzde 2.36 oranında zam alacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri süren 2014 yılı bütçe programında istihdam, işsizlik fonu, kıdem tazminatı ve asgari ücret gibi çalışma hayatında belli konularda amaçlar belirlendi. Programa göre, 2014 yılının ilk 6 ayında asgari ücret yüzde 3, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları ise önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre Ocak ve Temmuz aylarında sırasıyla yüzde 2.85 ve yüzde 2.36 oranında artırılacak. SGK'nın İşsizlik Sigortası Fon varlığı 79.3 milyar lira ile GSYH'nin yüzde 4.6'sına ulaşacak. 2014'te sosyal güvenlik kuruluşlarının toplam gelirleri 174.4 milyar lira, toplam giderleri 196 milyar lira olacak.
1.3 MİLYAR LİRA
Bu yılın ilk 9 ayında aylık ortalama 226 bin kişi işsizlik ödeneği almış olup, 2013 yılı işsizlik ödeneği giderlerinin 1.3 milyar lira düzeyinde gerçekleşeceği bekleniyor.

Reklam
Reklam

Hükümetin 2014 Programı’ndan ilk ve ikinci 6 ay asgari ücrete yüzde 3, emekli aylıklarına ise yüzde 2.85 zam çıktı. Ekonomi yönetiminin hedeflerinin yer aldığı programa göre gelecek yıl doğuma bağlı analık, babalık, refakat ve ücretsiz izinler, kadınların istihdamını azaltmayacak şekilde iyileştirilecek. Programa göre gelecek yıl tüm kamu personeli maaş ve ücretlerine 175 lira seyyanen zam yapılması amaçlanırken, 7 milyar liralık da özelleştirme geliri elde edilmesi bekleniyor.

Hükümetin 2014 programında şu noktalara yer verildi: Radikal'in haberine göre; istihdam 2013 yılına göre 565 bin kişi artacak. İşsizlik oranı yüzde 9.4 olarak gerçekleşecek.

Gelecek yıl enflasyonun yüzde 5.3 gerçekleşmesi bekleniyor.

Emekli aylığı hesaplamalarında kullanılan parametreler çalışma hayatında uzun sürelerde kalmayı teşvik edecek şekilde güncellenecek.

KİDEM FONU PROGRAMA GİRDİ
İşgücü piyasasına girişlerinin kolaylaştırılması amacıyla kadınlar için esnek çalışma biçimleri yaygınlaştırılacak.

Reklam
Reklam

İstihdam üzerindeki mali yükleri azaltacak, rekabet gücünü arttıracak kıdem tazminatı fonu oluşturulacak.

Güvenliğe yönelik hedeflerin de yer aldığı programa göre, sanal devriye hizmetleri geliştirilecek.

Özel üniversitelerin kurulmasına imkân verilecek mevzuat değişikliği yapılacağının da yer aldığı programda, özel üniversitelerin kurulmasına imkân veren çalışmalara başlanacağı belirtildi.

DOĞUM SONRASI İŞE DÖNÜŞ
Doğuma bağlı olarak verilen analık, babalık, refakat ve ücretsiz izinler, kadınların istihdamını azaltmayacak şekilde iyileştirilecek. Doğuma bağlı izinlerde özel sektör ve kamu arasındaki farklılıklar giderilmeye çalışılacak.

Doğum sonrası işe dönüşlerin garanti altına alınması ve doğum nedeniyle işyerinde kadına yapılacak her türlü ayrımcılığın önlenmesi amacıyla hukuki düzenlemeler yapılacak.

Ebeveynler için doğuma bağlı olarak uzaktan, kısmi veya yarı zamanlı çalışma gibi alternatif modeller geliştirilerek, kamu ve özel sektör çalışanlarına bu çalışma modellerinden faydalanması imkânı sunulacak.

Reklam
Reklam

Tam gün eğitim verilen okullarda okul saatlerinin çalışma saatleriyle uyumlu olmasını sağlamak için velilerin talebi doğrultusunda etüt uygulanacak.

EVLİLİĞE TV’DEN DESTEK
Evliliklerin artması için ilginç bir teşvik de geliyor. Programa göre, evliliklerin ve çocuk sahipliğinin teşvik edilmesi amacıyla TV program ve yayınları teşvik edilecek ve özel sektör ile STK’ların ilgili faaliyetleri desteklenecek. Kamu spotları ve eğitim müfredatında yapılacak düzenlemeler ile farkındalık arttırılacak. Çocuk dostu eğitim ve kültür ortamları yaygınlaştırılacak.

TİCARİ MEVDUATA GARANTİ

Programda ticari mevduatlara garanti getirilmesine yönelik bir düzenleme yapılacağı duyuruldu. Şu anda Türkiye ’de gerçek kişilerin açtığı hesaplara 100 bin liraya kadar garanti var.

Programda mevduat sigortasının kapsamını genişletmeye yönelik mevzuat değişikliği yapılacağı belirtildikten sonra, “Tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin daha fazla korunması amacıyla ticari mevduatların mevduat sigortası kapsamına dahil edilmesine ilişkin olarak 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda değişiklik öngören taslak hazırlanarak Başbakanlık’a sevk edilecektir” denildi. Ayrıca damga vergisi ve Harçlar Kanunu da gözden geçirilerek mali yükler hafifletilecek.

Reklam
Reklam