Emet'te Arsenik Tehlikesine Karşı Yeni Su Kaynağı Arayışları

Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca, kentte içme suyunda az olan arsenik oranları dengesiz olduğu ve suyun ilçeye getirilmesindeki elektrik maliyeti

Emet Belediye Başkanı Mustafa Koca, kentte içme suyunda az olan arsenik oranları dengesiz olduğu ve suyun ilçeye getirilmesindeki elektrik maliyeti yıllık 500 bin liraya ulaştığı için yeni içme suyu kaynağı arayışına girdiklerini bildirdi.

Türkiye'de en fazla bor rezervine sahip yerleşim birimi olan Emet'te, bor sahalarındaki sularda yüksek oranda arsenik bulunduğu için 1980'li yıllarda inşa edilen içme suyu şebekesinde normalden yüzde 110 fazla arsenik bulunduğu belirlendi.

İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, 2001'de şebeke suyunun içme ve diğer amaçlarla kullanılmasını yasakladı. Bunun ardından kentin içme suyu, Ankara'dan gelen uzmanlarca incelendi. İncelemeler sonucu hazırlanan raporlarda, şebeke suyunun insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği ve kanser, felç gibi hastalıklar görülebileceği ifade edildi.

Reklam
Reklam

Emet Belediyesi, 2001'den itibaren içme suyu kaynağını değiştirerek, yaklaşık 1,2 milyon lira harcanıp Köprücek köyü yakınında açtırılan kuyudan sağlanan içme suyunu halkın kullanımına sundu. Ancak bu sudaki arsenik oranlarının son günlerde değişkenlik göstermesi nedeniyle yeni içme suyu kaynağı arayışına başlandı.

Kentte vatandaşlar, içme suyu olarak mevcut şebekenin suyu yerine bir vakıf tarafından Eğrigöz Dağı'nın zirvesinden getirilerek sokak çeşmelerine verilen ve halk arasında Dağ Suyu olarak bilinen suyu kullanıyor.

-Yeni kaynakta bulunan su, kente getirilecek-

Koca, AA muhabirine, mevcut şebekede suyun arsenik oranının, eski şebekedeki orana göre az olduğunu söyledi.

Mevcut şebekenin oranlarında son günlerde değişiklikler gözlemlediklerini belirten Koca, şöyle konuştu:

"İçme suyumuzda az olan arsenik oranları dengesiz olduğu ve suyun ilçeye getirilmesindeki elektrik maliyeti yıllık 500 bin liraya ulaştığı için yeni kaynak arayışına girdik. Bu amaçla Umutlu köyü ile Yenice beldesi arasında bulunan Sorgun mevkisinde Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nce çalışmalar yapıldı. Burada bulunan 2 milyon metreküp suyun ilçeye getirilmesi ve sulama göleti inşası amacıyla çalışma başlatıldı. Bu projeyi hayata geçirerek içme suyumuzun daha sağlıklı hale gelmesini sağlayacağımız gibi belediyemizi yıllık 500 bin lira elektrik maliyetinden kurtaracağız."

Reklam
Reklam

Koca, halkın daha sağlıklı içme suyu kullanmasını temin etmek amacıyla projeye önem verdiklerine sözlerine ekledi.

Muhabir: Abdülkadir Ekmekçioğlu / Sedat Gök

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: