Emlak alacak turiste broşürlü dolandırıcı uyarısı

Ünlü turistik ilçeleri Bodrum, Datça, Marmaris ile Fethiye'de yerli ve yabancıların mülk edinirken korsan emlakçılar tarafından dolandırılmamaları için bilgilendirici broşürler basıldı.

MUĞLA, (DHA) - Broşürlerin turizm büroları ve havaalanları gibi tatilcilerin yoğun olduğu noktalarda dağıtıldığı belirtildi.

Muğla Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı ve Emlak Müşavirleri Derneği, kentin turistlik ilçelerinden mülk satın almak isteyen yerli ve yabancıların, korsan emlakçılar tarafından dolandırılmamaları için bilgilendirici 50 bin broşür bastırdı. Uyarı broşürleri turizm büroları ve havaalanlarında dağıtılmaya başlandı. Muğla Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Ziya Ercan, "Emlak sektörü yaz aylarında hız kazanıyor. Turizm sezonunda bölgemizi her yıl 3 milyon yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Ev alan, satan, kiralayan ve yatırım yapan kişilerin tercihi bu dönemde artıyor. Kimsenin zor durumda kalmaması için yaptığımız bu çalışmanın ülke genelinde örnek alınması gerekli. Yıllarca çalışarak birikim yapan kişilerin kandırılmaması ve en önemlisi doğru bir yatırım yapmaları gerekiyor" dedi. Broşürde, şu uyarılara yer verildi:

Reklam
Reklam

"Konut almadan önce mutlaka yetkili ve kayıtlı bir emlak müşavirine danışın. Türkiye'de gayrimenkul alabilmeniz için satın alacağınız yerin izni olup olmadığını Tapu Sicil Müdürlükleri'nden öğrenin. Almak istediğiniz konutun imar planı içerisinde konut alanı olarak tescil edilmiş olmasına dikkat edin. Beğendiğiniz gayrimenkulün tapusu yoksa kesinlikle almayın. Tapu üzerinde ipotek, amme alacağı, haciz varsa bu durumlar düzelmeden gayrimenkulü almayın. Katalog ve maket üzerinden pazarlık yapmayın. Gayrimenkulü mutlaka yerinde görün. Alacağınız gayrimenkul bir bina ise belediyeden yapı ruhsatı ve kullanma izni olup olmadığını araştırın. Gayrimenkulün bina deprem yönetmeliğine ve Türk Standartları Enstitüsü standartlarına göre yapılıp yapılmadığını kontrol ettirin. Gayrimenkulü mal sahibi adına satan şahısların noterlikçe verilmiş vekaletnamesi olup olmadığını görün. Gayrimenkulün üzerinde haciz, ipotek ve önceki dönemlere ait borcu olup olmadığını belediye veya Özel İdare İmar Müdürlüğü'nden öğrenin. Belediye mücavir alanları dışında kalan yerlerden gayrimenkul almayın. Noterler de yapılan satış vaadi sözleşmesi tapu yerine geçmez. Bu nedenle tapu almadan kesinlikle ödeme yapmayın. Resmi kayıtlara girebilmesi için Tapu Müdürlüğü'ne Emlakçılar Odası'ndan alacağınız iş takip formu ile gidin. Konut anlaşması yaparken konuşulan ve anlaşmaya vardığınız bütün konuları bir mukavele ile tespit edin. Gayrimenkulün hissedarı olduğu durumlarda tüm hisse sahiplerince satıcıya vekalet verilip verilmediğini öğrenin."

Reklam
Reklam