Emlak vergisi elektronik ortama taşınıyor

Ankara (AA) Emlak alım-satımlarındaki harç kaçağının önüne geçebilmek amacıyla, "emlak vergisine tabi değerler" elektronik ortama taşınıyor.Gelir İdaresi Başkanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü çalışma çerçevesinde, belediyeler, bu yıl uygulamaya giren emlak vergisine tabi yeni değerleri, Tapu Sicil Müdürlüklerine göndermeye başladı.

Uygulama çerçevesinde söz konusu değerler, bilgi sistemine yüklenerek, Tapu Müdürlüklerinin kullanımına sunuluyor. Sistem, tapu harcını az ödemek için emlak vergisine tabi değerin düşük gösterilmesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Uygulama sayesinde, alım satım için tapu dairesine gelen bir kişi, emlak değerini az
göstermeye çalıştığında, durum, elektronik ortamdaki bilgiler sayesinde hemen açığa çıkıyor.

Reklam
Reklam

Bazı belediyelerin bilgisayar altyapısı bulunmadığı için emlak vergisi değerlerini elektronik ortamda gönderememesi halinde de farklı bir yönteme başvuruluyor.
Bu durumda gayrımenkul almak isteyenler, ilgili belediyeden emlak vergisi değerlerine ilişkin yazılı belge getiriyor. Tapu Dairesi, bu belge olmadan işlem yapmıyor.