Emniyet, Baransav Vakfı'nın Iddialarını Araştırdı

Geçtiğimiz yılın Şubat ayında polisin dur ihtarına uymayarak kaçan ve polisin açtığı uyarı ateşi sonucu...

Geçtiğimiz yılın Şubat ayında polisin dur ihtarına uymayarak kaçan ve polisin açtığı uyarı ateşi sonucu hayatını kaybeden Baran Tursun adına kurulan Baransav Vakfı'nın iddialarıyla ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) inceleme başlattı. Vakıf, resmi internet sitesinde 2007-2013 yılları arasında yaşanan 127 ölüm vakasının failinin polis olduğu iddiasında bulunmuştu. Bu bilgiler ışığında listede bulunan kişilerle ilgili olarak detaylı bir çalışma yapan emniyet, söz konusu bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu.

Reklam
Reklam

EGM'nin yaptığı inceleme sonucu, 127 kişiden oluşan listede yer alan isimlerin 7'sinin listeye 2 kez yazıldığı belirlendi. 120 kişilik listede bulunan isimlerden 3'ünün ise ölmediği tespit edildi. Geriye kalan 117 kişilik isim listesinde yer alan vakaların ise 3'ünün jandarma personelince işlendiği, 16 olayın intihar olduğu, 21 olayın polisin doğrudan müdahalesi dışında olduğu, 21 olayın ise toplumsal olaylar sonucu gerçekleştiği kayıtlara geçti.

Emniyetin incelemeleri sırasında ortaya çıkan detaylarda polisin etkisinin olduğu bazı bulgulara rastlandı. Söz konusu isimlerden 56'sının ölümünde polisin etkisinin bulunduğu belirtilirken, 20 vakanın dur ihtarına uymayan ve polise mukavemette bulunan şahısların ölümü ile sonuçlandığı tespit edildi. 19 vakada hayatını kaybeden şahısların polise ateşli silahla saldırdığı belirtilirken, 14 olayın polisin göreviyle alakalı olmadığı adli vaka olduğu, 3 olayın ise polisin olaylara müdahale ederken gerçekleştiğinin altı çizildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: