Emniyet kemeri seferberliği: Yıl sonuna kadar kullanım yüzde 100'e ulaşacak

Emniyet Genel Müdürlüğü, trafikte emniyet kemeri kullanımının yaygınlaştırılması için seferberlik başlattı. Emniyet ekiplerinin yapacağı çalışmalarla...

Emniyet Genel Müdürlüğü, trafikte emniyet kemeri kullanımının yaygınlaştırılması için seferberlik başlattı. Emniyet ekiplerinin yapacağı çalışmalarla kemer kullanım oranının yüzde yüze ulaşması için gayret gösterilecek.
Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından "Trafik Güvenliğinin Sağlanmasında Denetim Etkinliğinin Artırılması" konulu İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin imzasıyla bir genelge yayınlandı.
Ölümlü kaza ve ölü sayısında yeterli olmamakla birlikte yüzde 15 azalma yaşandığının belirtildiği genelgede, son yıllarda meydana gelen trafik kazalarının önemli bir kısmının tek taraflı, yoldan çıkma ve devrilme şeklinde veya önünde seyreden veya duran bir araca çarpma şeklinde meydana geldiğinin tespit edildiği, hız ihlalleri, alkollü araç kullanımı, uykusuzluk ve yorgunluk ile araç kullanma ve dinlenme sürelerine uymama konuları üzerinde daha fazla durulması gerektiği ifade edildi.
Hız ihlallerinin yapıldığı yollarda başta radarlı, kameralı teknolojik araç gereç imkanları kullanılarak hız denetim stratejisinin ortaya konulmasının istendiği genelgede, yol kullanıcıları tarafından 'kendilerine pusu, tuzak kuruluyor' gibi algılamalara neden olabilecek uygulamalardan da kaçınılması istendi.
Araç kullanılırken cep telefonuyla konuşmanın trafik güvenliğine verdiği zararların anlatılmasının istendiği genelgede, vatandaşın bilgilendirilmesinde medyanın da kullanılması, bu konuda sivil ve ihbarlı denetimler yapılması istendi.
Alkol etkisi altında araç kullanımı ile bunun sonucundaki trafik kazalarının yoğunlaştığı yer, gün ve zaman dilimleri tespit edilerek denetim programlarının hazırlanarak etkin bir şekilde uygulanacağının belirtildiği genelgede, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin ve şoförlerin terminallerin giriş ve çıkışlarında yapılacağı bildirildi.
Uykusuz araç kullanan şoförlere dikkat edilmesinin istendiği genelgede, "Şehir içi trafiğinde meydana gelen trafik kazalarını önlemek amacıyla elektronik denetim sistemleri yaygınlaştırılarak etkinliği artırılacak, sivil personel ve araçtan oluşan trafik ekipleri görevlendirilerek ihbarlı denetimlere ağırlık verilecektir. Şehirlerarası karayollarında ise şoförün rızası alınmak şartıyla kamyonlara ve bilet alınmak suretiyle otobüslere sivil görevlilerimiz bindirilerek gerek binilen aracın, gerekse karayolunda seyreden diğer araç ve sürücülerin denetimleri gerçekleştirilecektir." denildi.
Garantili bedava hayat sigortası olan emniyet kemerinin kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik eğitim faaliyetleri başta olmak üzere her türlü etkinlik ve çalışmaya ağırlık verilmesinin istendiği genelgede, şehiriçi ve şehirdışı karayolları ayrımı yapmaksızın 2011 yılı sonuna kadar emniyet kemeri kullanımının yüzde 100'e ulaşmasına yönelik azami gayret gösterileceği vurgulandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz