Emniyet Müdürü, Emniyet Kemerinin Faydasını, Ters Dönen Araca Binerek Gösterdi

Dünya Sağlık Örgütü’nce “Güvenli Trafik Projesi” uygulaması kapsamında bazı pilot illerde yürütülen çalışmalara, Samsun emniyeti,...

Dünya Sağlık Örgütü’nce “Güvenli Trafik Projesi” uygulaması kapsamında bazı pilot illerde yürütülen çalışmalara, Samsun emniyeti, düzenlenen emniyet kemeri kampanyası ile katıldı. Proje kapsamında, Samsun Emniyet Müdürlüğü "Güvenli Bir Yolculuk İçin Emniyet Kemeri" kampanyasını Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle başlattı.

Açılış konuşmasında kampanyanın önemine değinen İçişleri Bakanlığı Trafik Güvenliği Proje Koordinatörü Emniyet Müdürü Fatih Vursavaş, "Trafik kazalarından dolayı ülkemizde her yıl 3 binin üzerinde kaza, yerinde ölümler meydana gelmektedir. Tabi ki 30 gün takibi de eklendiği zaman bu sayı 2 katına çıkıyor. Ayrıca, kazalarda 100 binlerce de vatandaş yaralanıyor. Emniyet kemeri bizi hem hayata hem sevdiklerimize bağlıyor." dedi.

Reklam
Reklam

Düzenlenen törende yer alan ve vatandaşlara uygulamalı olarak emniyet kemeri kullanımının şart olduğunu anlatmak için yaptırılan simülasyonlu “Emniyet Kemeri Test Aracı”na binen İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, amaçlarının yüzde 5’lerde olan şehir içi kemer takma oranını yüzde 55-60’lara çıkartmak olduğunu söyledi.

“Güvenli Trafik Projesi” ilk olarak Türkiye’de pilot il olarak Afyon’da, İl Emniyet Müdürlüğü görevini yaparken kendisinin başlattığını hatırlatan İsmail Türkmenli, kemer takma oranlarının Samsun’da da düşük olduğu gerekçesiyle söz konusu kampanyayı düzenlediklerini belirtti. Başta vali, emniyet müdür ve belediye başkanı olarak kendilerinin bu kurala uyduklarını görsel tanıtımlarla halka duyurduklarını sözlerine ekleyen İl Emniyet Müdürü Türkmenli, "Sigara içen bir babanın çocuğuna sigara içmenin kötülüğünden bahsetmesi ne kadar abes ise emniyet kemeri takmayan bir polisin emniyet kemeri kontrol yapmasının da çok uygun olmayacağı felsefesi ile bütün kamu kurumlarında emniyet kemeri takma zorunluluğu getirdik. Bunu da sıkı bir şekilde takip ediyoruz ve herhangi bir istisnaya da müsaade etmiyoruz. Emniyet kemeri takıldığında ölümlü trafik kazalarında yüzde 45, yaralamalı trafik kazalarında yüzde 50 engelliyor. Emniyet kemeri takmadan trafik kazalarında araçlardan fırlamalar ise ölümlü ve yaralanmaların 7 kat arttığını görüyoruz. Samsun'da yolcularda emniyet kemeri takma oranı yüzde 14, sürücülerde yüzde 19'dur. Bu oranlar çok düşük oranlar. Biz bu eğitim çalışmaları ve yapacağımız sıkı denetimlerle bu oranları arttırmayı düşünüyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

"EMNİYET KEMERİ AĞIR YARALANMALARIN ÖNÜNE GEÇİYOR"

Trafik kazalarının çoğunluğunun sürücülerin dikkatsizliğinden meydana geldiğini, emniyet kemerinin ise yeri geldiğinde ağır yaralanma ve ölümlerin öne geçtiğini kaydeden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, "Emniyet kemeri takılması, kazalar sonrasındaki ölüm oranlarını azaltmakta ve yaralanmaları ciddi şekilde düşüşler sağlamaktadır. Bu bakımdan emniyet kemerinin insan yaşamı için çok önemli olduğunu ve bunun bütün kullanıcılar tarafından takılması gerektiği hususunda bir fikir birliği oluşturmak istiyoruz. Özellikle Türkiye'de son yıllarda kara yollarında çok önemli iyileştirmeler gerçekleştirildi. Bölünmüş yol uygulaması ile ortaya çıkan yeni karayolları trafik kazalarının meydana gelme sebepleri içeresinde yer alan yol darlığı gibi çeşitli nedenleri ortadan kaldırdı. Bugün trafik kazalarının oluş nedenlerine baktığımızda, ağırlıklı olarak, sürücülerin herhangi bir nedenden dolayı dikkatsizliği, ihmali ve aşırı sürat gibi nedenlerden dolayı tek taraflı kazaların meydana geldiğini görüyoruz. Özellikle bu tür kazalarda emniyet kemerinin takılmamış olması da ölümlere sebep olabilmekte ve yaralanmaları daha farklı boyutlara taşıyabilmektedir.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından, Dünya Sağlık Örgütü Trafik Güvenliği Proje Koordinatörü Dr. Serap Şener, Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli'ye emniyet kemeri uygulamasını başlatarak, trafikte sağlıklı bir yaşam bilinci oluşturmak adına Afyon'da yapmış olduğu çalışmalardan dolayı teşekkür plaketi verdi.

Meydanda açılan tanıtım standını gezen protokol üyeleri, daha sonra Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla alınan takla atan emniyet kemeri tanıtım aracı hakkında bilgi aldı. Tanıtım aracına binen ve kemer takmayan sürücüyü canlandıran bir gazeteci ters dönen araçta zor anlar yaşarken daha sonra ise araca binen İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, emniyet kemeri takılı kaza yapan araç sürücüsünü canlandırdı. Ters dönen araçta Türkmenli'nin sağa sola savrulmaması emniyet kemerinin faydasını gözler önüne serdi. Etkinlik, Barış Bulvarı'nda trafik polislerinin yaptığı şehir içinde emniyet kemer takma tanıtım uygulaması ile son buldu.

Kampanyanın tanıtımına; Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İçişleri Bakanlığı Trafik Güvenliği Proje Koordinatörü Emniyet Müdürü Fatih Vursavaş, Dünya Sağlık Örgütü Trafik Güvenliği Proje Koordinatörü Dr. Serap Şener, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Arslan, İl Kültür Müdürü Yüksel Ünal, emniyet müdür yardımcıları ve polis okulu öğrencileri katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz