Emniyet Müdürü Kahya: Suç Işleyeni Öldüremeyeceğimize Göre Kazanmamız Lazım

Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, bir şekilde suça karışanların mutlaka topluma kazandırılması gerektiğini söyledi.Bursa...

Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, bir şekilde suça karışanların mutlaka topluma kazandırılması gerektiğini söyledi.

Bursa Yıldırım İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından Molla Yegan’da düzenlenen huzur toplantısına Vali Şahabettin Harput’un yanı sıra Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Belediye Başkanı Özgen Keskin, İlçe Emniyet Müdürü Doç. Dr. Sıddık Ekici ve mahalle muhtarları katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Şahabettin Harput, muhtarların çok önemli bir emaneti taşıdıklarına dikkat çekerek, “Biz de siz de önemli emanetler taşıyoruz. Bir gün bu emaneti bırakıp gideceğiz. Ama birinci görevimiz bulunduğumuz bölgenin huzuru, güveni. Yanlış yapanlara hep beraber ‘dur’ diyeceğiz. Yanlışın sebebi eğitimsizlik, cehaletsizlik, mesleksizlik ise onları çözeceğiz. Ama bütün bunlara rağmen yanlışta devam eden insanın karşısında devlet ve kanun olarak dur diyeceğiz. Çünkü birinin yanlış yaparak öteki insanlara zarar vermesi kabul edilemez. Kimsenin yanlış yapmaya ve başkalarına zarar vermeye hakkı yoktur. Herkes hakkını ve haddini bilecek.” dedi.

Reklam
Reklam

Toplumda sorunlar, sıkıntılı insanlar ve parçalanmış aileler olduğuna dikkat çeken Harput, “Parçalanmış ailelerden kaynaklanan sorunlarla bir kısım çocuklarımızın yanlışlar yaptığını da biliyoruz. Bu çocukları al cezaevine koy çıkar, tekrar o yanlışa devam ediyor. Bu, demek ki çözüm değil. Bu yanlış yapan çocuklarımızı eğitmek, öğretmek, onları hayata kazandırmak gerekiyor. Asıl görevimiz budur.” şeklinde konuştu.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de herkesin huzura destek vermesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Adını Yıldırım Bayezıt Han’dan alan ilçemiz 700 bin’lik nüfusu ile Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri. Belediye olarak biz de huzura omuz vermek, öncelemek ve önemsemek adına bütün gayretleri gösteriyoruz. Bir taraftan toplu konutlar ve kentsel dönüşümler ile tarihi kültürel mirası ayağa kaldırıp, sosyal belediyecilik projelerini sunarken, emniyet müdürlüğüne de bir çok alanda destek veriyoruz. Zira huzur, bizim en öncelikli meselemizdir. O olmadığı zaman ne sağlığımız ne de diğer sosyal yaşantımız bize yakışan bir şekilde sürdürülebilir.”

Reklam
Reklam

YAVUZ SELİME KADIN DESTEK MERKEZİ

İlçedeki faaliyetler hakkında bilgi veren İlçe Emniyet Müdürü Doç. Dr. Sıddık Ekici ise Yavuz Selim Mahallesi'nde yaşanan olayların sadece polisiye tedbirlerle önlenemeyeceğini gösterdiğini belirtti. Ekici, “Bundan dolayı Yıldırım Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak Yıldırım Belediyesi’nin tahsis ettiği bin 300 metrekarelik bir alada Kadın Destek Merkezi oluşturulması için çalışmalara başlandı.” dedi.

Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya ise muhtarlarla zaman zaman yaptıkları değerlendirmelerde; park ve bahçelerdeki uygunsuz vaziyetler, çevreyi rahatsız etme, uyuşturucu kullanıp satanlar ve hırsızlık olaylarının ilk sırada geldiğini belirtti.

Bu sorunları çözmek için çalıştıklarını anlatan Kahya, 2008-2011 yılları arasında yapılan bir araştırmayı paylaştı. Ali Osman Kahya, şöyle devam etti: “Birden fazla suç işleyen kişilerin kendileri ve aileleri ile yaptığımız araştırmalarda; hırsızlıkların yüzde 55’inin aydınlatıldığı, hırsızlıkları yapanların yüzde 87’si aynı ilde ikamet eden, yüzde 23’ünün de diğer illerden geldiği tespit edildi. Bunların yüzde 96’sı erkek, yüzde 4’ü ise bayan.”

Reklam
Reklam

Hırsızlık suçlarına karışanların yüzde 80’inin gecekondu veya kenar mahallelerde yaşadığının görüldüğünü anlatan Kahya, şunları kaydetti: “Bu insanların maddi olanakları iyi olmayıp, suç işlemede arkadaş çevresinin etkili olduğu ve parçalanmış ailelerden oldukları görülüyor. Bu tür suçları işleyenlerin eğitim seviyelerinin düşük olduğu, işlerinin olmadığı veya geçici işleri olduğu, bu suçlarından dolayı toplumdan dışlandıkları ve iş bulamadıkları görüldü. Hırsızlık mağdurlarının da kapıları kilitlemeden çekip çıktıkları, araçlarında değerli eşyaları, hatta kontak anahtarlarını bıraktığı ve bina dizaynının suç işlemeyi kolaylaştırması gibi temel güvenlik kurallarına dikkat etmedikleri de göz ardı edilmemelidir. Hem suçluların, hem de mağdurların dikkat etmesi gereken konular var.”

Suç işleyenlerin kader mahkumları olduğunu belirten Bursa Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, bu konuda muhtarlardan destek istedi. Kayha, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bir suçu işleyen başka bir suçu da işliyor. Öyle suç makinesi haline geliyorlar ki bunları toplum da dışlıyor, hiç kimse işe almak istemiyor, aynı apartmanda oturmasını istemiyor. Bu dışlamak kolay da bu insanlar ne olacak. Öldüremeyeceğimize göre bu insanları kazanmamız lazım. Hep birlikte bu insanları kazanmak için sizlerden de destek istiyoruz. Güvenlik hizmetlerinde toplumun desteği ve katılımının sağlanması suçla mücadelede en önemli fonksiyon ve kriter.” Ardından mahalle muhtarları yetkililerle sıkıntılar paylaşıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: