ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Ramazan Er, Trabzon'da yaşanan linç girişiminde olayların büyümemesi için soğukkanlı, kararlı, dirayetli hizmet sergilendiğini bildirdi. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Er, Haftalık Olağan Basın Toplantısına polis ile ilgili hazırlanan klipi izleyerek başladı. Polis Teşkilatı'nın Kuruluşu'nun 160. yıldönümü etkinleri ile ilgili bilgi veren Er, Türkiye'de 2004 yılında sürücü belgesi sayısının 16 milyon 151 bin 623'e, tescilli araç sayısının ise 10 milyon 195 bin 341'e ulaştığını kaydetti.
Toplantıda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Er, bir gazetecinin Trabzon'da yaşanan linç girişimini sorması üzerine ,"6 Nisan 2005 günü saat 12.00 sıralarında Kunduracılar Çarşısı'nda 2'si bayan 3'ü erkek 5 kişi sözde cezaevlerindeki tecridi dile getiren bildiri dağıtırken olay vatandaş tepki göstermiş. Bazı vatandaşlar bildiri dağıtanlar tarafından darp edilmiş. Vatandaşların müdahalesi ile bildiri dağıtanlar bir işhanına girmiş. Takviye ekiplerle olaya müdahale edildi. Başta Emniyet Müdürü olmak üzere olayların büyümemesi açısından soğukkanlı, karalı, dirayetli hizmet sergilenmiştir. Her hangi can kaybı olmadan bastırılmıştır. Bildiri dağıtan bir kişi 7 günlük rapor, bir de vatandaş rapor aldı. Cumhuriyet Savcısının talimatıyla tartaklama olayını gerçekleştirenler kasetler izlenerek tek tek değerlendiriliyor" diye cevap verdi.
Samsun'da yaşanan olayın hatırlatılması üzerine ise Er, "Bu olayları dikkatli ve soğukkanlı olarak takip etmek gerekir, incelenmesi gerekir. Samsun'da küçük çaplı olay oldu. Büyümeden önlendi. Halkın da polisinde soğukkanlı olması gerekir. Özgürlük hakkı kullananların o özgürlüğü kullanırken suiistimal etmemesi gerekir" diye konuştu.
ODTÜ'de polislerin hizmetiçi eğitim gördüğü sınıfın basılması ile ilgili bir soru üzerine Er, polisin üniformalı ve silahlı olarak kolluk görevi yaptığına dikkat çekerek istihbarat, terör, kaçakçılık gibi görevler dışındaki polislerin gerek görevde gerekse hizmetiçi eğitimlerde üniformalı olmak zorunda olduğunu kaydetti.
Bazı polis dergilerin kapatılma nedeni sorulduğunda Er, polisin tanıtımını ve bilimsel araştırmaları engellemek gibi bir amaçlarının olmadığını belirterek "Zaman zaman denetimsiz bir şekilde, adeta tanıtımdan ziyade show yapan kontrolsüz kaynağı belli olmayan dergiler çıkarılıyor. Biz bunu engellemeye çalışıyoruz" yanıtını verdi.
Bir polis müdürünün çetelerde polis olduğu yönündeki bir dergide yaptığı açıklama hatırlatıldığında Er, dünyadaki organize suç örgütlerine bakıldığında zaman zaman kamu görevlilerin olduğunun görüldüğünü belirterek, "Bu bir realitedir, itiraf değil, çeşitli kamu görevlilerin organize suçlara karıştığı görülmüştür. Bu poliste olabilir" dedi.
"Derin devlette polis var mı?" yönündeki soruya Er, "Bu soruya cevap vermek istemiyorum. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir" dedi.
"Başbakan Erdoğan 'Polis siyasallaştı ve bilgi sızdırıyor' şeklinde sözleri var. Polis siyasallaştı mı, bilgi sızdırıyor mu?" şeklindeki bir başka soruya ise Er, "Her hafta bilgi veriyoruz. polis Türkiye cumhuriyeti kanunlarının kendine verdiği görev ve yetkiler çerçevesinde hareket ediyor" şeklinde görüşünü açıkladı.
Bazı kişilere trafik cezaları yazılmaması yönündeki genelgenin doğru olup olmadığı sorulduğunda Er, "Doğru, Adalet Bakanlığı'ndan görüş alındı. Trafik cezası tutanakları ilgili kişilerin kurumlarına gönderilerek değerlendirilecek" diye cevap verdi.