ANKARA (ANKA) – TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Komisyonu'nda yeniden şekillendirilen Nükleer Enerji Yasası'yla ilgili olarak milletvekillerine bir mektup gönderdi. Mektupta, "Ülkemizin yakın gelecekte bir enerji kriziyle karşı karşıya kalmaması için tüm milletvekillerini yapımı 10-15 yıl sürecek, kurulum, işletim ve söküm maliyetleri yüksek, pahalı, tehlikeli, dünyada atık sorunu henüz çözülememiş nükleer enerji santralı değil, ülke kaynaklarını kullanmayı sağlayacak yasal düzenlemeler üzerinde çalışmaya davet ediyoruz" denildi.
EMO tarafından Nükleer Enerji Yasası'nın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi öncesi milletvekillerine gönderilen mektupta, Nükleer Güç Santrallarının Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun‘un daha önce 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edildiği hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:
"Kanun‘un, neden seçimler sonrasına bırakıldığı ortaya çıkmıştır. 10. Cumhurbaşkanı‘nın yasaya ilişkin hukuka aykırılık iddialarını gidermek yerine şirketlerin talepleri dikkate alınarak yasa komisyonda yeniden şekillendirilmiştir. Neredeyse yeni baştan yapılan yasayı hükümet tasarı olarak TBMM‘ye sevk etmeyerek, düzenlemeler üzerinde hem kamuoyunun hem de milletvekillerinin tartışmalarını engellemiştir. İç Tüzük gereği milletvekillerinin maddeler üzerinde konuşma hakları varken, maddeyi tamamen değiştiren önergeler üzerinde konuşma hakkı yalnızca önerge sahibi milletvekillerine tanınmaktadır. Komisyon Başkanı sınırlı olarak önerge üzerinde konuşmalara lütfederken, siyasal nezaket ve demokrasi anlayışına ters düşen uygulamalar komisyon tutanaklarına yansımıştır. Milletvekillerinin bastıkları düğmelerin çalışmaması nedeniyle ışıkları yanmadığı gerekçesiyle söz almalarının bile engellendiği bir komisyon toplantısıyla yasa kabul edilmiştir."
Nükleer enerji konusunda Türkiye üzerine büyük oyunlar oynandığına dikkat çekilen mektupta, hükümetten "nükleer enerji pazarlığını kimlerle kimin için yaptığını" açıklaması istendi. Hükümetin özel sektör yatırım yapsın beklentisiyle kamuya yatırım yaptırmadığı için ülkeyi karanlıkta kalma riskiyle karşı karşıya bıraktığı kaydedilerek, "Hükümet, nükleer santral için her koşulu peşinen kabul etmiş, her türlü keyfiliğe açık bir yasa çıkarma arayışındadır" denildi.