Emre Kurttepeli: Global bir marka yaratmamız lazım

Bloomberg HT’de patronlar ve profesyonel yöneticilerin konuk olduğu ve Arzu Maliki tarafından sunulan Üst Düzey programının bugünkü konuğu Emre Kurttepeli oldu.

Endeavor Turkiye, Galata İş Melekleri (GBA) ve Mynet Yönetim Kurulu Başkanlığını yapan Emre Kurttepeli, girişimcilik, etkin girişimcilik ve gençler hakkında bilgiler verdi.

Endoeavor Türkiye çalışmalarını anlatan Kurttepeli, girişimciliği bulunduğu bölgede artırmak, faaliyetlerde bulunmak, Türkiye’de girişimciliği ön plana çıkarmak istediklerini söyledi.

Etkin girişimcilik kavramı, KOBİ’ler ve etkin girişimcilik arasındaki farka dikkat çeken Kurttepeli, Endoeavor Türkiye’nin globalleşen dünyada girişimciliğe destek vermesinin amacını anlattı.

Reklam
Reklam

Kurttepeli şunları söyledi:

“Türkiye’de KOBİ ile girişimcilik birbirine çok karışıyor. Katma değeri yüksek girişimcilik, etkin girişimciliktir. Etkin girişimcilik demek 2 şeyi yaratmalı. Etkisinin büyük olması, ekonomiye yarattığı katma değer olması. Google, facebook, eski dönemde Starbucks bir etkin girişimcilik örneklerinden.Tabiki KOBİ’ler olacak ancak Türkiye’nin ekonomisini büyütmesinin yolu etkin girişimciliği bulmasından geçiyor”

Emre Kurttepeli 10 yıllık sürede Endoeavor Türkiye’nin 55 girişime destek verdiğini de belirterek bunların Türk ekonomisine oldukça yüksek bir katma değer sağladığını da anlattı ve örnekler verdi.

EZBER BOZANLAR

Kurttepeli etkin girişimcileri şöyle tanımladı:

“Yeni dönemde etkin girişimciler diğer tabirle ezber bozanlardır, işi standart şekilde değil apayrı şekilde yapanlardır. Bence etkin girişimcilerin tanımı bu.

Bir firma ülkesinin markasını değiştirebiliyor. Örneğin Çobani tek bir firma ama Yunan yoğurdunu tüm dünyaya tanıttı. Estonya’yı sorsanız kimse bilmiyor ama ordan çıkan Skype’ı herkes kullanıyor.”

Reklam
Reklam

GLOBAL BİR MARKA YARATMAMIZ LAZIM

Endoeavor Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Kurttepeli, global marka, etkin girişimcilik ve gençler konusunda da şunları söyledi:

“Türkiye için en büyük çıktılardan biri şu olmalıdır. Global bir marka yaratılsa tüm Türkiye için bir kaldıraç etkisi olacaktır. Endeavor olarak etkin girişimcileri bulup globale taşımak amacındayız.

İŞ YAPIŞ BİÇİMİNİ DEĞİŞTİRMEMİZ LAZIM

Artık her şey teknolojiyle iç içe. Gençlere ihtiyacımız var. İş hayatında zaman geçtikçe ezberlemeyi öğreniyoruz. Ancak genç beyinler farklı bakıyor, temiz bir sayfada başlıyor, gençlere izin vermemiz gerekiyor.

Türkiye ne ufak bir ülke ne de büyük bir Pazar. Etkin girişimciler ilk günden global düşünmek zorunda.

GENÇLERE SAHİP OLMAYAN ÜLKE GELECEĞİNE SAHİP OLAMAZ

Türkiye güçlü taraflarını bulup paketlemesi lazım, bunun için gençlere ihtiyaç var. Devletin bu konuda zemin hazırlaması lazım, mevzuatı hazırlaması lazım, biraz daha kucak açması lazım. Türkiye bir yere gelecekse gençlerle bir yere gelecek. Bu gençlere sahip olmayan ülke geleceğine sahip olamaz. Girişimciliğin gelişmesi için rol model lazım. Etkin girişimci beyinleri Türkiye’ye çekebilmemiz, onlara o ortamı sunabilmemiz lazım.

Reklam
Reklam

Endeavor Derneği nedir?

Endeavor Derneği, 1997 yılında Peter Kellner ve Linda Rottenberg tarafından merkezi New York’da kurulan dünyanın dört bir yanından, farklı kültürlerden ve alt yapılardan gelen girişimci ve iş insanlarını ortak bir hedef için birleştiren, etkin girişimcileri destekleyen uluslararası bir ağdır. Türkiye ofisi 2006 yılının sonunda açılmış, bugüne kadar ağına 54 girişimci şirket almıştır.

Endeavor Derneği, sürdürülebilir ekonomik kalkınma amacıyla seçilmiş etkin girişimcilere – ümit vaat eden yarının büyük işletme sahiplerine – ivme kazandırmak üzere yerel ve uluslararası fikir önderlerinden oluşan mentör, danışman ve yatırımcı ağı üzerinden maddi ve manevi destek sunuyor. Endeavor Derneği bir yandan en hızlı değer ve nitelikli istihdam fırsatları yaratan bu yenilikçi girişimcilere destek sunarken, diğer yandan sürekli geliştirdiği topluluğunun deneyim ve bilgi birikimlerini değerlendirerek yerel ekosistemleri geliştirme vizyonuyla farklı özendirme ve lobicilik çalışmalarında önderlik yapıyor.

Reklam
Reklam