Emtia fiyatları bankalardan rol çalabilir

Bankacılık sektöründe yaşanan kriz nedeniyle, bankaların piyasa değerleri düştü ve buna bağlı olarak endeks üzerindeki ağırlıkları kayboldu.

Dow Jones endeksinde enerji ve perakende sektörünün ağırlığı arttı.

Türkiye’ye baktığımızda ise iletişim sektörünün ağırlığı arttı.

Cuma günü ABD borsalarının kapanışlarına baktığımızda bankacılık sektörünün yüzde 1.4 kaybına rağmen, petrol üreticilerine gelen alımlar ile artı kapanışlar görüldü.

Chevron yüzde 3,2 ve Exxon Mobil yüzde 2.9 yükselerek en fazla yükselen hisseler oldu. İngiltere Bankası Llyods’un battığı haberinin resmi açıklaması öncesinde basına son dakika yansıması ABD piyasalarında fiyatlandırılarak kapanış gerçekleştirdi. Bu yüzden Llyods battı haberi ABD’de olumsuz değil, olumlu olarak algılandı diyebiliriz.

Reklam
Reklam

Bankacılık sektörünün endeksler üzerinde etkilerinin azalması aynı zamanda piyasalar üzerindeki tahribatın da azalması anlamını taşıyor. Perşembe günü yüzde 4’ün üzerinde eksi kapanan ABD piyasaları sonrasında İMKB yüzde 0,80 oranında yükselişle kapanabiliyor. Bu da bize piyasaların her yöne sürpriz ihtimalini artırıyor.

Ekonomide dibin bulunacağını bize gösteren ilk veri, bir ekonomik veri olmayacak. Ekonomik veriler bize istikrarı ya da istikrarsızlığı gösterecek. ABD’den ve dünyadan gelen ekonomik veriler şu anda istikrarlı ve güçlü bir daralma sürecini gösteriyor.

Piyasalar döndükten sonra bu istikrar bozulacak. Ekonomide dibin bulunacağını gösteren veriler emtia ve borsalardaki veriler olacak. Arz ve talebin real-time takip edildiği bu piyasalarda yaşanan gelişmeler gecikmeli olarak ekonomik verileri etkileyecek.

Emtia fiyatları artık hem endeks üzerine etkileri ile hem de ekonomik talep üzerine belirleyiciliği ile bankacılık sektöründen rol çalabilecek. Petrol fiyatları yıl başından bu yana yüzde 6.08 oranında yükselişte.

Reklam
Reklam

Doların Euro’ya karşı yıl başından bu yana yüzde 10 değer kazandığını bir önceki cümlemize eklediğimizde petrol fiyatlarında düşüşün durduğunu söyleyebiliriz.

Dolarda değer kazanımına karşılık emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş gerçekçi durmakta. Sadece petrol değil, endüstriyel emtialara baktığımızda Bakır fiyatlarında yıl başından bu yana yükseliş yüzde 20. İngiltere Merkez Bankası’nın para basılarak varlık alımı yapacağı ve enflasyonist endişeler ile altın fiyatlarında rekor kıracağı manipülasyonu yapılmıştı.

İngiltere Merkez Bankası geçen hafta yaptığı açıklamada varlık alımlarını kendi varlıklarıyla yapacağını belirtti. Yani BOE’nin bilanço yapısı değişmeyecek ve bu eylem enflasyon üretmeyecek. Bir aktif yerine başka bir aktif alacak. Örnek aktifte bulunan altının yerine devlet tahvili konulabilir.

BOJ ise hisse senedi alımı gerçekleştirecek. Bu varlık alımları ve aktif yapılarının değişimi sonucunda fiyatlar etkilenebilir. Fakat burada gerçek olan yine emtialar olacak. Petrol fiyatlarının 150$ seviyesine çıkması nasıl gerçekçi değilse, bu fiyatlarda kalması aynı derecede gerçekçi değil. Emtialarda yaşanan bu diriliş çok fazla gündeme gelmedi. Fakat endeksler üzerinde ağırlıklarının artması ile daha fazla dile gelebilir ve dillendirilebilirler.

Reklam
Reklam

(Turkish Yatırım Menkul Değerler)