Atatürk Üniversitesi Diş Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent Baydaş, ortodontik problemlerin oluşmasında hem genetik hem de çevresel faktörlerin etkili olduğunu ifade etti.
Ortodontik bozukluklara neden olan çevresel faktörlerin arasında parmak veya dudak emmek, uzun süreli yalancı emzik ve biberon kullanmak gibi bebeklikte kazanılan alışkanlıkların etkili olduğunu ifade eden Doç. Dr. Baydaş, çocuklarda fizyolojik olmayan biberon ve emzik kullanımının da ortodontik bozukluklara neden olabileceğine işaret etti.
Süt dişlerinin tamamen sürmüş olduğu 3 yaş üstü çocukların, emzik ve biberon ile beslenme alışkanlıklarından kurtulmaları gerektiğini anlatan Baydaş, "Üç yaşın üstündeki çocuklarda bu tür alışkanlıkların devam etmesi halinde, ortodontistlere ve gerekli görülürse çocuk psikiyatrisine danışılarak bu alışkanlıktan vazgeçilmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde bu tür alışkanlıklar, alt çene geriliği, üst çene ileriliği, alt ve üst dişler arasında açıklık gibi ortodontik problemlerin oluşmasına neden olabilir"dedi.
Bu tür ontodontik bozuklukların tedavilerinin erken dönemde kolay olduğunu kaydeden Baydaş, "Parmak emilmesi, yalancı emzik ve biberon kullanımına bağlı olarak oluşan ortodontik problemler, zamanında müdahale edilmesi halinde kendiliğinden veya basit müdahalelerle düzelebilmekte, ilerleyen yaşlarda ise tedavi daha zor ve maliyetli olmaktadır" diye konuştu.
Çocuklara çok erken yaşlarda diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması gerektiğini de vurgulayan Baydaş, süt dişlerinin zamanından önce kaybedilmesinin de ortodontik problemlere neden olabildiğini söyledi.