En aptal icatlar

Bilimadamları ve meraklılar sürekli yeni icatlar peşinde... Tarih içinde öyle icatlar var ki, neden yapıldığı merak ediliyor... İşte tarihteki en aptal icatlar....


Mayıs 1932 Mucit J.H. Purves tarafından geliştirilen bu ‘araç’, yuvarlanarak ilerleyen büyük bir tekerlekten ibaret. Sürücü tekerleğin içinde sabit durabilen bir kokpitte oturuyor.


Eylül 1936 Yüzme öğrenmek isteyenler için yapılan bu tuhaf cihaz, hava yastıklarıyla kullanıcıyı su üstünde tutuyor. Küçük pervanesi elle çevrilerek ilerlenebiliyor. Muhtemelen yüzme öğretemediği için rafa kalkmış.

Reklam
Reklam

Mayıs 1938 Dişçi koltuğundaki hasta acı çektiğinde bir pompayı sıkıyor ve bir miktar ağı kesici gaz burnundaki maskeye doluyor. Hayata geçseydi bile, dişçi koltuğunda yaşamını yitiren ilk kişiden sonra yasaklanırdı.


Eylül 1933 ‘Yuvarlanan top’okyanusu kazasız belasız aşmak için tasarlanmış. Sudaki kürenin içinde küreyi döndüren güçlü bir dizel motor bulunuyor. Yolcular da küreye bağlı, uçak benzeri bir kabinde seyahat ediyor. Prototipi bile yapılmadı.


Haziran 1939 Antrenman yapacak yer ve kayıkları olmayan kürek sporu meraklıları için geliştirildi. Kendi etrafında dönen bir tahta platforma iliştirilmiş 6 kürekçi koltuğundan oluşuyor.


Ağustos 1951 Karşıya bakarken aşağıdaki kitabı gösteren prizmalı bir düzenek. Mucit Mark Cross, gözlüğün fiyatını 19.75 dolar olarak belirlemiş.


Şubat 1920 Öpüşürken ağızdan geçebilecek mikropları engelliyor ve öldürüyormuş. Çemberin ortasında gerili perde antiseptik kaplıymış. Öpüşülmediği zamanlarda pinpon raketi olarak da kullanılabilirmiş.


Haziran 1919 Britanya Donanması’nda çalışan araştırmacı ve mühendisler, denizin derinlerindeki basınca dayanıklı olması umuduyla bu zırhı geliştirdi. Hareket kabiliyeti o denli kısıtlıydı ki su yüzeyine kocaman bir vinçle çekilmesi gerekiyordu. Sağ el yerinde bir kıskaç taşıyordu.

Reklam
Reklam

Haziran 1933 24 yaşındaki James Bolar Jr., tek kişilik bu denizaltıyı evinin bodrumunda inşa etti. San Fransisco körfezinde dalış gösterisi yapan 2.5 metre boyundaki denizaltı 9 metre derinliğe inebiliyor, yarım saat su altında kalabiliyordu.


Şubat 1973 Plastik ve aluminyumdan mamul bu yelken, mucidinin iddiasına göre, sürüş hızını en az 30km/s artırıyordu.


Eylül 1933 Popular Science dergisinin Eylül 1933 sayısında yer vererek tiye aldığı bu tuhaf icat aslında 1880’lerde Fransa’da düşünülmüş. Resimde görüldüğü üzere iki dev tekerleğin içinde koşan iki köpeğin aracı götürebileceği varsayılmış. İşin ilginci, aracın planlarının zamanın Fransa Hayvanlara Eziyetin Önlenmesi Derneği tarafından onaylanmış olması.


1953 - Köşenin öbür tarafındaki düşmanı vurmak için tasarlanan bu tüfek ilk denemeden sonra çöpe gitti. Yaralı sayısı hakkında bilgi yok.


1963 - Sokakta biri çantanızı kaptığında çantaya bağlı zincire asılıyorsunuz ve çantanın dibi açılarak içindeki herşeyi yere saçıyor. Mucidi John H T Rinfret hırsızın geri dönüp saçılanları toplamayacağını varsaymıştı. Maalesef dönmüşler!

Reklam
Reklam

1968 - Bilimkurgu yazarı ve Sicentology tarikatı kurucusu L. Ron Hubbard, 'geliştirdiği" elektrometreyle domateslerin acı çekip çekmediğini ölçmüştü! Dediğine göre domatesler dilimlenirken çığlık atıyordu.


1949 - Charles L. Langs, askısız, kopçasız, desteksiz sütyen tasarımlarıyla poz veriyor. Eşiyse durumdan pek memnun görünmemekte. Konsept aşamasından öteye geçemeyenicatlardan.


1962 - Kilo vermek isteyenler için tasarlanmış ilk buhar tulumlarından. Resimdeki tasarım çok başarılı olmasa da ilerleyen yıllarda benzer ürünler üretildi… ve hiç biri işe yaramadı.


1937 - Büyük şehirde bahçesiz bloklarda yaşayanların bebekleri için geliştirilen tüyler ürpertici bir ürün. İşlek bir caddenin onlarca metre üstünde bebeğine hava aldırmayı kim istemez ki!


1929 - Telefonla görüştüğünüz kişiye sesinizi değil gırtlağınızda ses tellerinizin yarattığı titreşimleri gönderiyor. Amaç çevredeki gürültülerin konuşmaya dahil olmasını önlemek. Karşı tarafın polisi arayıp “tuhaf sesli sapık” ihbarında bulunması pek mümkün.

Reklam
Reklam

1948 - Holywood’lu mucit Joe Gilpin, ne yöne gittiği belli olmayan motorlu sört tahtasını denerken görülüyor. Prototipi sık sık devrilse de icat olarak ufuk açıcı olduğu kesin


1954 - Zeus Corp. sahibi Robert L. Stern’in fena tiryaki olduğu anlaşılıyor. Ancak tüm denemelerine karşın şemsiyeli sigara ağızlığı bir işe yaramamış.


1961 - Fotoğrafta eski ABD Başkanı Kennedy’yi selamlarken görülen mühendis Harold Graham yerden birkaç metre havalanmayı başarmış, ancak dengesini bir türlü sağlayamamıştı. Bugün daha başarılı örnekleri mevcut


1959 - Dr. DeForest C. Jarvis, bal (honey) ve sirkeyi (vinegar) karıştırarak yaptığı ‘ilaç’ın (honegar) ağrı ve acıları giderdiğini iddia ediyordu. Mide bulantısı yaratmaktan öte bir etkisi tespit edilemedi.


1961 - Yarı şeffaf ince bir dış lastik, içinde de ampuller! Goodyear’ın bu en eğlenceli icadı, yolda ikide bir patlayan ampullere para dayanmayacağı için rafa kalkmış.


1970 - Saçı makyajı bozulmadan duş almak isteyen kadınlar için üretilen ve “o zamanlar kaç günde bir duş alıyorlarmış acaba” sorusunu sorduran nefes daraltıcı icat.

Reklam
Reklam

1955 - Ne kadar pratik ve kanserojen değil mi? Bir paket sigarayı açıp yuvalarına yerleştiriyorsunuz ve tek tek yakıp içiyorsunuz. Fotoğrafta hepsini birden yakmış olarak görülen modelin akıbeti bilinmiyor.


1955 - New York’lu oyun ve oyuncak üreticisi Ideal Toy Company, nasıl bilinmez ama ilkokul çağındaki çocukların “el yazısıyla yazmaktan çok hoşlandığı” fikrine kapılmış. Oyunun satışlarının pek iyi gitmediği söyleniyor.


1960 - İlk ‘katil robot’ yaratma girişimlerinden. Elbette mekanize mankenin hedefi izlediği filan yok. Deneylerden birinde mankenin eline gerçek tabanca monte edildiğini de belirtelim.


1925 - Göğüs sesiyle kafa sesi arasında gidip gelerek şakıma tekniğine yodel deniyor (bkz. Heidi). Bu alet de yodelin çıktığı ses düzeyini ölçüyor(muş).


1966 - İngiliz mucit Clive Sinclair’ın en mutlu anı. Elbette durumunu göz doktoruna da sormak lazım.


1956 - ABD Savunma Bakanlığı’nın para batırdığı icatlardan. Hava Huvvetleri üssündeki test sürüşü esnasında görüntülenmiş.


1963 - Bebekleri kandırmaya yönelik akla ziyan bir icat daha. Çalıştırdığınızda annenin kalp atışını taklif eden ses ve titreşim yaratıyor ve (sözde) bebeğin uyumasına yardımcı oluyor.

Reklam
Reklam

1950 - Kanye West kullanmaya başlamadan 58 yıl önce icat edilmişti. Hala da berbat bir fikir.


1955 - Leo Valentin düşük irtifadaki deneylerinin başarılı geçtiğini düşünmüş olacak ki motorize kuş elbisesini 1956’da bir uçaktan atlamak suretiyle de denemiş. Sonuç üzücü.


1964 - Viyanalı mucit Claus Scholz’un telefon açan robotu maalesef konuşamıyordu. Fotoğrafta robotu ‘telefon açmış’ halde görüyorsunuz.


1937 - Wembley Monarchs buz hokeyi oyuncusu Jack Milford, eşiyle birlikte buzda kayarken bebeğini de bu zevkten mahrum etmek istememiş. Kim istemez ki bebeğini kaygan ve kaya gibi sert buz üstünde taşımayı!


1962 - M.W.Hulton, üzerinde zor durduğu pervaneli deniz ayakkabısını İngiltere’deki Grand Union Kanalı’nda denemeye çalışırken görülüyor.


1963 - Daha çok bir işkence aletine benzeyen bu tuhaf cihazın mucidi Hugo Gemsback, üstünde 1.5 yıl çalıştığı tasarımını iki üç demodan sonra rafa kaldırmak zorunda bırakılmış!


1963 - Sıçanları korkutup kaçırma amacıyla tasarlanan mekanik kedi, dakikada 10 kere miyavlıyor ve gözlerindeki lambalar yanıp sönüyor. Japon icadı!

Reklam
Reklam

1940 - Depresif ve nefret dolu bir köpeğe sahip olmak isteyenler için bire bir.


1955 - Öleceksek beraber ölelim


1966 - İyi ki kuzu çevirenini yapmamışlar!


Mucit: Bill Patent Tarihi: 1989

Mucidi Bill bu yatağın özellikler bekâr erkekler için son derece kullanışlı olduğunu düşünmüş.

Helyum dolu olan yatak üzerinde bir ağırlık olmadığı zaman, doğal olarak, havalanıp tavan yapışıyor. Böylelikle dağınıklık derdi kalmıyor.

Bu teknolojiyi destekliyor ve diğer mobilyaların da tavana yapışan versiyonlarını hararetle bekliyoruz.

Elbette yatağı tekrar aşağı çekmek için biraz kuvvetli olmanız gerekecek ve ayrıca uyurken yatağın sizi üzerinden atıp tavana gitmemesi için biraz dengeli yatmak gerekecek ama bunlar küçük ayrıntılar.


Mucit: Albert Patent Tarihi: 1953

Albert avlanırken ellerin mutlaka boş olması gerektiğini düşünmüş olmalı ki silahını bir kaska monte etmiş ve her kesin peşine düşebileceği bu teknolojinin vakit geçirmeden patentini almış.


Mucit: Tom Patent Tarihi: 1988

Sıkça sözü geçen "eskiden doğaya daha önem veriyorduk" söyleminin doğruluğunu ispatlayan bir icat.

Reklam
Reklam

Böceklerin yeterince hareketli bir yaşama sahip olmadığından endişe eden Tom, böcekler için bir egzersiz aleti üretmiş.

Bu son derece önemli icadın böcekler tarafından takdir görüp görmediği ise hala merak konusu.


Mucit: Harry Patent Tarihi: 1977

Ulaşım problemini kökten çözebilecek harika bir buluş. Pervaneleri pedallar yardımı ile çalışıyor.

Hem hızlı hem de yakıt sorunu yok. Sorun mu ne? Sorun normal bir insan gücünün havalanacak kadar hızlı pedal çevirememesi. Diğer bir değişle üzerinde insan varken alet uçamıyor.

Ama Hulk gibi yakın bir arkadaşınız varsa bu durum değişebilir.


Mucit: Augusto Patent Tarihi: 1918

Uçak düştüğü zaman pilotların zarar görmemsi için özel tasarlanmış bir kıyafet.

Galiba o yıllarda basıncın pek bir etkisi yokmuş ki sadece pilotların yere yumuşak düşmeleri hedeflenmiş.

Yüz açıklığı için Augusto "standart bir pilot yüzü kadar" geniş demiş ki hala o standardın ne olduğu ve nereden geldiği anlaşılmaya çalışıyor.


Mucit: John Patent Tarihi: 1897

İki avcı beraber avlanmaya çıkarlarsa avların ürkmemesi için bu tuzak kostümün içerisine girmesi gerektiği parlak fikrinden çıkan bir buluş.

Kuşlar öküzden korkmadıkları için size istediğiniz kadar yaklaşabiliyor. Bu yöntemle hiç avlanma yapılmış mıdır, yapıldıysa da bir verim alınmış mıdır bilemiyoruz.

Tek bildiğimiz arkadaki kişinin yanlışlıkla arkadaşını vurmaması için usta nişancı olması gerektiği.


Mucit: Andrew ve Harry Patent Tarihi: 1992

Güneşten korunmak istiyorsunuz ve aynı zamanda da içecek taşımanız gerekiyor, ne yaparsınız? Bu sorunun cevabı üzerine beyin fırtınası yapan iki dâhimiz sonunda tepsili şapka ile çözümü bulmuş.

Özellikle üzerinde içecekler varken taşımanız yürüyüşünüze bir nezaket de katacaktır.


Mucit: Ellis Patent Tarihi: 1917

Yine tek kişilik bir uçma aparatı ancak bu kez motorlu. Omuzlara takılan bu cihazın uçmayı başarıp başaramadığı bilinmiyor.

Yine de çok isterseniz Augusto"nun pilot güvenlik kıyafeti ile denemeniz gerekebilir.


Mucit: Nicholas Patent Tarihi: 1954

Bu icat için "taşınabilir" tanımına dikkat etmeniz gerekiyor. Zira kastedilen "bir kamyonet vasıtasıyla" olabilir.

Güneşlenirken hiçbir yardımcı kullanmadan arkasını ve önünü dönemeyenler için tasarlanmış.

Telleri kapatarak kendinizi sabitliyorsunuz ve diğer tarafınızı güneşe dönmek istediğinizde yak tarafınızdaki pedalları çevirerek kendinizi istediğiniz açı ile çevirebiliyorsunuz.

En büyük sorunu güneşlenme sonrası teninizde çizgilerin kalması ama bu kadar marifetli bir buluş için kabul edilebilir bir kusur.


Mucit: Samuil Patent Tarihi: 1998

Alkollü bir anda ortaya çıktığı kesin olan bir icat.

Ürettirmeyi kabul ettirebilseydi sarhoşken kusmak için tuvalete eğilmek zorunda kalmayacaktık.

Üstelik denge sorunu çeken sarhoşlar için kusarken tutunma sapları bile var.

Samuil"in ne içerek patent alma süreci boyunca bile ayılamamış olduğu hala merak ediliyor.


Mucit: Anthony Patent Tarihi: 1997

Pek çok erkeğin korkusu olan kel kalma sorunun kökünden çözecek bir buluş. Kel olan bölgeye göre hazırlanan peruk vidalar yardımıyla kafatasına sabitleniyor.

Böylelikle peruğun uçması gibi endişeleriniz kalmıyor. Mucit Anthony yöntemin son derece güvenli olduğunu ancak bazı durumlarda vidaların beyne zarar vermesi veya iltihap oluşturması gibi sorunların çıkabileceğini belirtiyor.

Zaten kaybedecek bir beyni olmayanlar için en azından saçı kurtarma yöntemi diyebiliriz.


Mucit: Reinhard Patent Tarihi: 1987

Kıyafetlerin üzerine giyilen bu kızak şeklindeki tulum özellikle İstanbul gibi hem çok yokuşlu hem de kar yağan bölgeler için çok uygun bir icat.

Hem hızlı bir şekilde yol almak hem de kendinize zarar vermemek istiyorsanız çok kullanışlı olabilir. Aman dikkat, bu kızağın freni yok.


Mucit: John Patent Tarihi: 1998

Tek başınıza basketbol antrenmanı yapmak istiyorsunuz. Ancak sizi tutacak bir adam olmadığı için gerçekçi olmayacağından çekiniyorsunuz.

Aslında bu sorun 1998 "de çözüldü. Bir ucu kazağınızın içine giyilen bu aparatla zıpladığınız zaman kollarınıza aşağı doğru bir basınç oluyor.

Yine de üreticiler "bunu üreteceğimize tek pota maç yapalım" demişler.


Mucit: Bob Patent Tarihi: 1961

Balığa gittiniz. Hem oltayı düşürmemek, hem de ellerinizin boş olmasını istiyorsunuz.

Çözüm basit: Bob"un olta tutucusundan edinin. Balık tutmaya bir faydası var mı bilemiyoruz ama yanlış anlaşılmalara müsait.


Mucit: John Patent Tarihi: 1936

Özellikle bilgisayar başında uzun saatler geçiren kişiler için boyun egzersizleri çok önemlidir.

Bu icadın tek sorunu bilgisayar döneminden önce bulunmuş olması. Kafaya takılan kaska bir ip yardımıyla bir ağırlık bağlanıyor.

Ondan sonra tek yapmanız gereken boynunuzu hareket ettirerek bu ağırlığı kendi çevrenizde döndürmek.

Sadece çevrede bir şey olmamasına özen gösterin. Tabi bu arada boynunuzu kırmamaya çalışırsanız da iyi olur.