ANKARA (İHA) - Sıcak günlerde hafif gıdalar alınması, bol ince rahat ve açık renkli elbiseler giyilmesi gerekiyor.
Güneş çarpması, gıda zehirlenmesi, bitkinlik ve kramp ve sıvı kaybının neden olduğu hastalıklara karşı uzmanlar çeşitli uyarılarda bulunuyor. Sıcaklık artışlarıyla ortaya çıkabilecek rahatsızlıklara dikkat çeken uzmanlar özellikle çocuklar, yaşlılar ve şeker hastalığı gibi kronik şikayeti bulunanların için 11.00 - 15.00 saatleri arasının riski saatler olduğunu ve bu saatler arasında dışarı çıkılmaması gerektiğini belirtiyorlar.
Sıcakların aşırı sıvı kaybına bağlı yorgunluk, halsizlik, iç sıkıntısı, aşırı terleme, nabız zayıflığı ve dolaşım bozukluluğuna neden olabileceğine işaret eden uzmanlar şunları söylediler: "Bu durumdaki kişiye tıbbi müdahele yapılmalı ve hemen sıcak ortamdan uzaklaştırılması önemli. Ardından hastanın uzanması sağlanmalı ve bilinci yerindeyse 1 litreye yakın su içirilmelidir. Aşırı sıcağın hissedildiği saatlerde serin yerler tercih edilmeli, bol sıvı alınmalı. Dışarı çıkılması gereken durumlarında şapkayla korunmalı. Çocukların doğrudan güneşe maruz kalmamalarına özen gösterilmelidir".
Sıcak havalarda sulu ve hafif gıdaların alınmasının doğru olduğunu vurgulayan uzmanlar, haşlanmış sebze ile meyvenin tercih edilmesi, yağlı gıdalar ve alkolden kaçınılmanın gerekli olduğu uyarısında da bulundular. Uzmanlar, her türlü sıvı dahil günlük su ihtiyacının yeterince alınmasının da aşırı sıcaklardan korunmak için çok önemli olduğunu belirterek, aşırı sıcakların yaşandığı bugünlerde günlük en az 2 litre su içilmesini öneriyorlar.