En Büyük 2 Dinin Ana Kavramlarının Karşılaştırdık Sizce Farklılıklar Normal Mi?

Genel anlamda net örtüşen kurallar olsa da en geçerli 2 din olarak kabul edilen Müslümanlık ve Hristiyanlık bazı konularda bariz farklılıklar göstermekte. Belli Başlı olanları sizin için karşılaştırdık.

Yaşam Sonrası

Müslümanlık
Kuran'da ölüm sonrası yaşamın olduğu açık bir şekilde belirtilmekte bazı ayetler ile örnek verirsek;
Ölüm sonrası yaşam vardır (75:12), Cennet sadık Müslümanlar için ideal yaşam yeri olacaktır (29:64), diğerleri ise Cehenneme gidecekler.

Hristiyanlık
Ana kavramlarda çok az ortak noktalardan biri (tam olarak olmasa da) Hristiyanlıkta da ölümden sonra yaşam var.
dirilmiş bedenlerinde (1. Kor. 15:50-58) Cennette Rab ile birlikte olacaklar (Filipililer 1:21-24), Hristiyan olmayanlar Cehenneme sonsuza dek atılacaklar (Matta25:46).

Reklam
Reklam

Melek Kavramı

Müslümanlık
Müslümanlıkta Melekler için özgür iradeye sahip olmayan, Allah'a hizmet için ışıktan yaratılmış varlıklar denmekte.

Hristiyanlık
İncil'de ise meleklerin hem iyi hem kötüsünün olduğu, bazılarının günaha düştükleri ve çok güçlü oldukları yazmakta. Bağışlanma Veya Kefaret

Müslümanlık
Hristiyanlıktaki katı anlayış ile neredeyse birer bir zıt olarak işlenen kefaret olgusu Kuran'da; Günahı itiraf edip tövbe etmek ile affedilebilir olmakta.

Hristiyanlık
İncil ve diğer kaynaklarda bu durumda oldukça fazla karışıklık bulunmakta. Kefareti İsa'nın çarmıhta (insanlar için) çektiği yazmakta. (bu aslında doğuştan günahkar olmakla alakalı, sonraki aşamalarda var) Diğer Kutsal Kitaba Bakış

Müslümanlık
Diğer dinleri ve kitapları kabul etmesine rağmen onların yüzyıllar içinde bozulduğunu, şu an tek doğru kutsal kitabın son kitap olan Kuran-ı Kerim olduğudur.

Reklam
Reklam

Hristiyanlık
Hala Orijinal el yazmalarında Tanrı'nın sözlerinden olduğu, hiç bir hatanın bulunmadığı söyleniyor. İsa'nın Çarmıha Gerilmesi

Müslümanlık
Kuran'a göre; İsa çarmıhta ölmedi. Tersine, Allah Yahuda’yı İsa gibi görünmesini sağladı ve İsa’nın yerine o çarmıha gerildi.

Hristiyanlık
Büyük ayrımlardan biri burada ortaya çıkıyor; İsa dünyanın günahları için kefaret ödedi.
Kişiyi Tanrı’nın gazabından kurtaracak tek şey, Mesih’in o kişinin yerine çarmıhta kurban olarak ölmesidir (1. Pet. 2:24).
Şeytan

Çok olmasa da yine farklı bir kavram 2 kitap içi;

Müslümanlık
İblis, günaha düşmüş bir cin. Cinler melekler veya insanlar değildir. Özgür iradeleri olan yaratılmış varlıklardır. Cinler ateşten yaratılmışlardır, (2:268; 114:1-6).

Hristiyanlık
Tanrı’ya her yolla karşı gelen günaha düşmüş bir melektir. İnsanlığı da yok etmeyi amaçlar (Yeşaya 14:12-15; Hezek. 28:13-15). Allah veya Tanrı Kavramı

Müslümanlık
Tanrı Allah olarak bilinir. Allah tektir ve varolan başka Tanrı yoktur. Evrenin yaratıcısı (3:191) ve herşeye hakimdir (6:61-62).

Reklam
Reklam

Hristiyanlık
En büyük ayrımlardan bir tanesi daha burada ortaya çıkmakta; 3 kişilik tek bir tanrıdan bahsedilmekte desek yanılmış olmayız. Baba, oğul ve kutsal ruh. Tabi 3 tanrı gibi algılanmakta fakat öyle değil, tamamen monoteist bir durum. Zaten sonrasında varolmuş tek tanrı vardır ve başka tanrı yoktur denmekte. (3:191) ve (6:61-62). Cennet ve Cehennem

Hristiyanlık
Tanrı’nın bulunduğu ve Hristiyanların sonuçta gidecekleri yer olarak anlatılmakta. Cennet Tanrı’nın olduğu yer olduğu için Cennettir ve sonsuza dek Tanrı’yla ilişkilerinde sevinç duyacaklardır. Cehennem'den ise Tanrı’nın huzurunun bulunmadığı, ateşle işkence edilen bir yer olarak bahsedilmekte. Cehennem’den kaçış yoktur (Matta25:46).

Müslümanlık
Müslümanlar için Cennet hayaledilemeyecek derecede mutluluk yeri (32:17), yemeklerin ve ağaçların olduğu (13:35;15:45-48), sadık Müslümanların arzularının karşılandığı yerdir (3:133; 9:38; 13:35; 39:34; 43:71; 53:13-15). Cehennem ise sonsuza dek imanlarının ve işlerinin yetersiz kaldığı kişiler (14:17; 25:65; 104:6-7) ile Müslüman olmayanların (3:131), ateşte (104:6-7), cezanın ve işkencenin çekildiği bir yerdir. Hz. İsa'nın Durumu

Hristiyanlık
Tanrı kavramında yukarıda değindiğimiz üçlübirliğin ikinci kişisidir. Beden almış Söz olarak geçmekte, sadece bir peygamber değil. (Yuhanna 1:1, 14). Hem Tanrı hem İnsan’dır (Kol. 2:9).
Müslümanlık
Muhammed’ten sonraki, en büyük büyük peygamberdir. Hristiyanlıkta vurgulanan ''tanrının oğlu'' durumu gibi bir şey söz konusu değil Kuran'da. İsa Tanrı’nın oğlu değildir (9:30) ve kesinlikle Tanrısallığı yoktur (5:17, 75) ve çarmıha gerilmedi (4:157). Mahşer Günü

Diğer büyük ayrımlardan ve belkide en keskin olanlarından biri bu;

Reklam
Reklam

Hristiyanlık
Tanrı’nın herkesi yargılayışı, Diriliş gününde olacak. (Yuhanna 12;48). Hristiyanlar Cennete gidecek geri kalan herkes Cehenneme gidecektir (Matta 25:46).

Müslümanlık
Tanrı’nın herkesi yargılayacağı diriliş gününde olacak. Müslümanlar Cennete gidecekler. Geri kalan herkes Cehenneme gidecek. (10:26; 34:37). Yargılama kişinin iyi işlerine göre yapılacaktır (14:47-52; 45:21-22). İnsan

Yoruma açık fakat bariz farklı 2 durum var burada da;

Hristiyanlık
Tanrı’nın benzerliğinde yaratıldı. (Yar. 1:26). Bu Tanrı’nın bedeni olduğu anlamına gelmez, fakat bu insanın Tanrı’nın yeteneklerine sahip olduğu anlamına gelir (neden arama, iman, sevgi, vs.)

Müslümanlık
Tanrı’nın benzerliğinde yaratılmadı (42:11). Dünyanın toprağından yaratıldı (23:12) ve Allah insana yaşam üfledi (32:9; 15:29). Günahkar Doğma (Orijinal Günah)

Ve yine bariz bir anlayış biçimi 2 din arasında;

Müslümanlık
Orijinal günah yoktur. Tanrı’ya isyan edene dek herkes günahsızdır. İnsanların günahkar doğası yoktur.

Reklam
Reklam

Hristiyanlık
Bu terim, Adem’in günahının soyuna geçişini anlatmak için kullanılır (Rom. 5:12-23). Özellikle, günahlı bir doğaya sahip olmamızın nedeni, onu Adem’den miras almamızdır. Günahlı doğa Adem’den kaynaklandı ve aileden çocuklarına geçmeye başladı. Bizler doğal olarak Tanrı’nın gazabının çocuklarıyız (Efes.. 2:3).