En büyük peribacası turizme kazandırılıyor

Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesindeki, doğal oluşumlu tarihi kale yeniden turizme kazandırılıyor.

Kapadokya bölgesinde Hititler döneminde savunma amaçlı kale olarak kullanılan ve daha sonraki yıllarda da Cumhuriyet döneminden 1950’li yıllara kadar bölgedeki halkın kiler ve erzak deposu olarak da kullanılan Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesindeki doğal oluşumlu tarihi kalenin turizme açılmasına yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindiği bildirildi.

Ortahisar Belediye Başkanı Ali İhsan Özendi yaptığı açıklamada, Kapadokya bölgesinde bir süre turizme açık bulundurulmasına karşın,yapısal anlamda ortaya çıkan çatlaklar nedeniyle turizme geçici bir süre kapalı tutulan 85 metre yüksekliğindeki kalenin yeniden turizme açılmasına yönelik sürdürülen bilimsel amaçlı çalışmalarda son aşamaya gelindiğini söyledi.Bu kapsamda Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tamer Topal ile Prof.Dr. Ahmet Türel’in de bilimsel destekleri ile önemli gelişmelerin sağlandığını söyleyen Özendi, Ortahisar kalesi’nden alınan kaya parçalarından alınan örneklerin statik ölçümlerinin yapıldığını ve ilk etapta müdahale edilecek yerlerdeki çatlaklar ve destek duvarlarının yapımına ilişkin röleve çalışmalarının tamamlandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Bu çalışmalara önemli katkılar sağlamayacağı belirtilen çatlak ölçer aletlerin de ABD’den getirildiğini vurgulayan Ortahisar Belediye Başkanı Ali İhsan Özendi, bu noktada Kapadokya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun da iznini alıp,kalenin kısa,.orta ve uzun vadede öngörülen koruyucu çalışmalarına başlanacağını ifade etti.

Özendi “Bilim adamlarımız Ortahisar beldesindeki tarihi kaleye yabancı değiller. Bizlere bu yönde katkı sağlayan ODTÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tamer Topal ile Prof.Dr. Ahmet Türel tez olarak geçmişte Ortahisar Kalesi’ni işlemişler.İlk etapta kalede kısa vadede yapılacak koruyucu çalışmalara başlayıp 85 metre yükseklikteki Ortahisar Kalesi’nin 40 metrelik yüksekliğini Kapadokya turizmine kazandırmak istiyoruz. Ortahisar kalesi 10 yılı aşkın bir zamandan beri turizme kapalı tutuluyor.Bilim adamlarımız da destek duvarlarını ve çatlakların kontrol edilip,kaledeki çıkış yollarının güvenliğini sağlanmasının ardından turizme kazandırılabileceğini ifade ediyorlar.Temmuz ayı içerisinde Ortahisar Kalesi’nin turizme kazandırılacağına inanıyorum.”diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz