"En büyük tarımcı Atatürk"

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Pınar, ziraat ve sanayinin ayrı düşünülmemesi gerektiğini belirterek, "En büyük tarımcı Atatürk'tü. O, çiftçiler olmasa bugün dünya üzerinde bulunamayacağımızı söylüyordu. Ziraat ve sanayi ayrı düşünülmemelidir" dedi.

Tarım, ticaret, sanayi ve bayındırlığın birbirinden ayrılmaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yunus Çiftçi, Türkiye'de modern tarım ve ekonominin temellerini atan Atatürk'ün bu konudaki açıklamalarına değindi. Prof. Dr. Yunus Çiftçi, "Atatürk, tarımı küçümsemiyor, aksine yüceltiyordu. Çünkü, gelişmiş batı ülkelerinde tarımın en ileri düzeyde olduğunu biliyordu. 'Milletimiz çok büyük elemler, mağlubiyetler, facialar görmüştür. Bütün olanlardan sonra yine bu topraklarda bulunuyorsak, bunun temel sebebi şundandır; Türk çiftçisi bir eliyle kılıcını kullanırken, diğer eliyle de saban kullandı. 'Eğer, milletimizin büyük ekseriyeti çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya üzerinde bulunmayacaktık' sözleri Atatürk'ündür. O, 'Tarım mı, sanayi mi?' demiyordu. Çünkü, ikisini de birbirinden ayırmak mümkün değil. Her ikisi de önemli. Bütün yokluklara rağmen ülkeye traktör getiren Atatürk'ün, 'Milli ekonominin temeli ziraattır. İşte, bu nedenle kalkınmaya önem vermekteyiz. Köylere kadar yayılacak programlı ve pratik çalışmalar, bu amaca ulaşmayı kolaylaştıracaktır' sözünü ve milletleri vatanlarında devam ettirmenin, millete istikrar sağlamanın temel yolunun toprağın işlenmesi olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle, ülkemizin acilen tarım politikası belirlemesi, tarımsal sanayiyi geliştirmesi, tarımla ilgili pazarlama sorunlarını aşması gerekir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Pınar, Cumhuriyetin ilk yıllarında Samsun'a gönderilen ve bugün OMÜ Ziraat Fakültesi'nin önünde bulunan traktörün de, makineleşmeye verilen önemin bir işareti olduğunu sözlerine ekledi.