Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanı Mesut Demircioğlu, bölgede inşaat kazalarının yüzde 37’leri bulduğunu belirterek, “En çok ölümler inşaatlarda yaşanıyor.” dedi.
Demircioğlu, bu kazalar yüzünden bazı şantiyelerin kapatıldığını, denetimlerin artacağını, özellikle ölümlü kazalara neden olan eksikler konusunda taviz verilmeyeceğini söyledi.
Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) üyelerine, “İnşaatlarda İş Denetimi ve Güvenliği” konulu toplantı düzenledi. İnşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği denetimleri yapan müfettişlerin de katıldığı toplantıda, inşaatlarda güvenli çalışma, ekipman seçimi ve kullanımı gibi konular değerlendirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan AYAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık, yüksekte çalışmaya bağlı ölümcül kazaların en aza indirilmesi için el birliğiyle çalışmak gerektiğini vurguladı. Kılçık, "Bu tür toplantılar, toplumsal bilincin artırılması için verimli bir işbirliği ortamı oluşturduğunu düşünüyoruz. Bu işbirliğinin benzer çalışmalara örnek teşkil edip ışık tutacağından eminiz. Bölgemizin en riskli konularından biri olan inşaat alanlarındaki kazaların azaltılmasına katkıda bulunacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.
İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanı Mesut Demircioğlu ise kazaları bu tür toplantı, eğitim ve sahada birlikte çalışarak önüne geçebileceklerini ifade etti. Özellikle inşaat ölümlerinin Adana, Mersin ve Gaziantep illerinde daha çok yaşandığına dikkat çeken Demircioğlu, bazı şantiyelerin kapatılmasına varan denetimlerin artacağını, özellikle ölümlü kazalara neden olan eksikler konusunda taviz verilmeyeceğini belirtti. Demircioğlu, “Yüksekte yapılan çalışmalardan kaynaklanan risklerin önlenmesine yönelik proje teftişlerinin yanı sıra şirket ve sivil toplum örgütleri ile kazaların en aza indirilmesine yönelik bilgi alışverişlerini sıklaştırmalıyız.” diye konuştu.
CEZALAR 500 BİN LİRAYI BULUYOR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Başmüfettişi Ahmet Ekiz de teftişlerde önceliği yüksekten düşmelere verdiklerini kaydetti. Kazaların genellikle iskele, asansör, emniyet kemeri, merdiven ve kazılar sırasında yaşandığını savunan Ekiz, “İnşaatlarda ihmali tespit ettiğimiz anda kapatıyoruz ve para cezası veriyoruz. Ölümle biten kazalarda 500 bin lirayı bulan cezalar uygulanıyor. İşçi, iş kazasında öldüyse ailesine maaş bağlanıyor. Sakat kalırsa malulen emekli ediliyor. Kaza geçiren işçi, işverene maddi manevi tazminat davası da açabiliyor. Bu arada, işveren işçisine koruma donanımı verdiği halde kullanmıyorsa bunu da alışkanlık haline getirdiyse onları da cezalandırıyoruz.” şeklinde konuştu.
Soruların cevaplandığı toplantı, AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık’ın konuklarına ve iş adamlarına teşekkür etmesiyle son buldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz