ANKARA (İHA) - Geçen yıl yapılan kamu ihalelerinde hakkında en çok şikayet başvurusu yapılan kurumlar arasında ilk sırayı Sağlık Bakanlığı alıyor. Bu şikayet başvuruları ağırlık olarak ilaç, tibbi malzeme alımı ile ilgili şikeyetler oluşturuyor. Kamu İhale Kurulu Başkanı Sener Akkaynak'ın verdiği bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı hakkında yapılan 180 şikayet başvurusu ile ilk sırayı alırken onu yerel yönetimlerin yaptığı ihalelerde 143 şikayet ile İçişleri Bakanlığı izliyor. Bunları sırasıyla Yükseköğretim Kurumları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı takip ediyor.
En çok ihale yapan kurumların ihale sayıları ile gelen şikayet başvuruları kıyaslandığında, Milli Savunma Bakanlığı'nın yaptığı 6 bin 529 ihale ile en çok ihale yapan kurum sıralamasında birinci sırada yer alırken, şikayet başvuruları aıından hakkında en az şikayet yapılan kurum olduğu ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı en çok ihale yapan kurumlar sıralamasında dördüncü sırada yer alırken hakkında en fazla şikayet başvurusunda bulunan kurum olarak gözlendi. İçişleri Bakanlığı'nın ise en çok ihale yapan ikinci kurum olduğu ve hakkında şikayet başvurusu sıralamasında da ikinci sırada yer aldığı ortaya çıktı. Bu süreçte şikayet başvurusunda bulunanların yüzde 84'ünün şirketlerin, yüzde 11'inin gerçek kişilerin oluşturduğu görüldü. Ayrıca ihale verileri incelendiğinde kamu kurum ve kuruluşlarının artık temizlik, güvenlik ve yemek hizmetlerini satın alma yolu ile karşıladıkları ortaya çıktı.
KAMU İHALE KURUMU ELEKTRONİK İHALEYE GEÇMEYİ HEDEFLİYOR Kamu İhale Kurumu ihale yasaklılarına ilişkin elektronik ihale yöntemine geçmeyi hedefliyor. Daha önce adli sicil kaydından incelenen ihale yasaklıları artık internet üzerinden anında öğrenilebilecek. Buna göre, 2003 yılında ihale yasaklılarına ilişkin veriler incelendiğinde yasaklı olup ihale üzerinde kalan kişi ve firma sayısı 313, yasaklı kapsamında olan firma sayısı 4 bin 493, yasaklama süresi biten kişi ve firma sayısı 2 bin 904, yasaklılığı yargı kararıyla sona eren kişi ve firma sayısı 43, halen yasaklılığı devam eden kişi ve firma sayısı bin 610 olarak gerçekleşti. Ayrıca, Kamu İhale Kurumu'nun çıkardığı Kamu İhale Bülteni'de Ocak ayı başında hizmet girmiş ve o günden bugüne ihale ilanları bu bültende yayınlanmaya baladı. Kamu İhale Bülteni'nde 1 Ocak -26 Şubat tarihleri arasında 4 bin 279 adet ilan yer aldı. Bu ilanların yüzde 90'ı ihale ilanı, yüzde 10'u ise düzeltme ilanı olarak gerçekleşti.
Bu dönemde yayınlanan ihale ilanlarında Sağlık Bakanlığı birinci sırada, yerel yönetimler ikinci sırada, yüksek öğretim kurumları ise üçüncü sırada yer alıyor. Bu yıl içerisinde Resmi Gazete'de toplam 30 bin 95 ihale ilanının yüzde 62'suini mal alımları, yüzde 25'ini hizmet alımları, yüzde 12'sini ise yapım işleri, yüzde1'ini ise danışmanlık hizmetleri aldı.
Öte yandan, geçen yıl uygulamaya konulan İhale Bilgi Sistemi ile Kurum mal, hizmet alımları ve yapım işlerine yönelik iş ve işlemlerin yüzde 98'ini internet üzerinden takip edebiliyor.
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Kamu İhale Kurumu Başkanı Sener Akkaynak, yasaklı olduğu halde ihaleye katılan firmaların ihalelerinin iptal edildiğini belirterek, yasaklılık dönemleri bilindiği halde gizlendiyse Cumhuriyet Savcılığına iletildiğini söyledi. Gazetecilerin, kamu ihalelerinde doğrudan teminin tercih edilmesinin sebeplerini sorması üzerine Akkaynak, doğrudan teminin süre açısından yararlı olduğunu ancak inşaat, tıbbi malzeme gibi konularda kesinlikle kullanılamayacağını belirterek, "2003 yılında yüzde 10 barajı uygulandı ancak birebir bu baraja bağlı kalınmadı. 2004 yılında ise doğrudan temin yönteminin tek idare elinde toplanacak" dedi. Akkaynak, 2003 yılında Kamu İhale Kanunu'nun uygulamaya çalışıldığını bundan sonraki yıllarda ise şikayetlere ve eleştirilere göre düzeltmeler olacağını belirtti.