En değerli yumurta!

Tokat'ta 22 ayar altınla kaplanan kaz yumurtaları swarovski taşlarla süslenerek birer sanat eser haline getiriliyor.

Turhal ilçesinde 3 arkadaşın yumurtalar üzerinde yaklaşık 4 yıl süren AR-GE teknoloji ve tasarım çalışmaları sonucu sanatsal eserler ortaya çıktı. Türkiye'de kaz yumurtası bulmakta zorlanan ekibin Çin'den getirdiği yumurtaların birer sanat eseri haline dönüşmesi kolay olmadı. Deneme yanılma metodu ile birçok çalışma yapan ekip, kırılmaz yumurtadan sonra yumurtayı manyetik güçle dik durabilir hale getirdi.

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/altin-yumurta-altin-yumurta-gordunuz-mu/7178/184431/sayfa/1/)

Reklam
Reklam

125 işlemle 50 günde sanatsal eser halini alan kaz yumurtalarının önce tepesinde açılan delikten ekibin geliştirdiği aparatla içi boşaltılıyor. Hijyen işleminin arından yumurta kabukları kırılmaya karşı güçlendiriliyor. İsteğe göre altın, gümüş veya başka tür maddelerle kaplanan yumurtalar hünerli ellerde değerine değer katıyor. Hemşire Nazan Bükülmez, İngilizce öğretmeni Tansel Asıliskender ile Sinan Atak, önce kendi evlerinde başlayan çalışmalarına atölyede devam ediyorlar. Bükülmez, swarovski taşlar ve 22 ayar altın ve 925 ayar gümüş kullanarak kaz yumurtalarına sanatsal değer kattıklarını belirterek, "Türkiye'de yumurta süsleme sanatına bir değer getirdiğimizi düşünüyoruz. Kırılmayan yumurtadan sonra süsleme sanatına geçerken içi kırılmaya karşı güçlendirilmiş şekilde yumurtamızı sanatsal duruma getirdik. Cumhurbaşkanımız, başbakanımız ya da diğer devlet büyüklerimiz yurt dışına çıktıklarında bu hediyelerle Türkiye'de de yumurta süsleme sanatının yapıldığını gösterebilirler" dedi.

Reklam
Reklam

KAZ YUMURTASININ DİK DURMASINI SAĞLAMAK 2 YILLARINI ALDI

İngilizce Öğretmeni Tansel Asıliskender ise yumurtaya dik durabilme özelliğinin kazandırmalarının yaklaşık 2 yıl aldığını belirterek, "Dünya yumurta sanatçılarının kullandığı sistem halka şeklinde bir aparatla yumurtanın dik durmasını sağlamak. Ama halka içinde kalan yumurta tam görünmüyor. Bu sanatsal bir obje olduğu için ne kadar çok alan görünür olursa o kadar iyidir temel prensibinden hareketle biz bunu düz stant üzerinde dik durdurmak istedik. Daha sonra da kubbe şeklindeki stantta dik durdurmayı başardık. Pek çok yöntem denedik, en uygunu manyetik sistem oldu. Yumurta manyetik güç sayesinde dik duruyor" diye konuştu.

İHA