En fazla iş kazası inşaat sektöründe

Ankara - (AA) DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, Türkiye'de kayıt dışı istihdam oranının, toplam istihdamın yüzde 60'ına ulaştığını belirterek, "Bu durumda her 100 işçiden 60'nın işçi sağlığı ve güvenliği mevzuatının tümüyle dışında kaldığını söyleyebiliriz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca düzenlenen "20. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası", DSİ Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle başladı.

Çam, burada yaptığı konuşmada, işçi sağlığı ve güvenliğinin önündeki en büyük engelin kayıt dışı istihdam olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de kayıt dışı istihdamın toplam istihdam içindeki payının yüzde 60'a ulaştığını ifade eden Çam, her 100 işçiden 60'ının işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatının tümüyle dışında kaldığını söyledi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Temsilcisi Gülay Aslantepe de inşaat sektörünün, dünyada ve Türkiye'de en fazla istihdam yaratan sektör olduğunu kaydetti. Bu sektörün tarım ile birlikte emeğin en yoğun kullanıldığı sektör olduğuna işaret eden Aslantepe, "Tüm dünyada en fazla iş kazaları, inşaat sektöründe meydana geliyor" dedi.

Türkiye İşveren Sendikalara Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Bülent Pirler ise inşaat sektörünün yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Bu sektörde eğitim düzeyi düşük kişilerin çalışmasının sektörün enzayıf noktası olduğunu dile getiren Pirler, bunun kazalara yol açtığını belirtti.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Mustafa Türkel de çalışma hayatında, iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oturtulmasının önemli olduğunu söyledi. Hak-İş Genel Mali Sekreteri Şenel Oğuz ise Türkiye'nin AB sürecinde iş sağlığı ve güvenliği alanında ciddi bir müktesebat uyumunu yerine getirdiğini kaydederek, Türkiye'nin, AB ve ILO'ya uyum konusunda gösterdiği bu atılımı, iş sağlığı ve güvenliği bilincinin oluşması konusunda bir Rönesans olarak niteledi.

Reklam
Reklam