"en Fazla Kardeş Şehir Almanya’dan"

Marmara Belediyeler tarafından düzenlenen “Kardeş şehir ilişkilerinde izlenmesi gerekenler” konulu panelde konuşan İçişleri Bakanlığı Muhalli...

Marmara Belediyeler tarafından düzenlenen “Kardeş şehir ilişkilerinde izlenmesi gerekenler” konulu panelde konuşan İçişleri Bakanlığı Muhalli İdareler Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler ve Projeler Daire Başkanı Dr. M. İlker Haktankaçmaz, en fazla kardeş şehrin Almanya’dan olduğunu söyledi.

Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen “Kardeş şehir ilişkilerinde izlenmesi gerekenler” konulu etkinliği açılış konuşmasını yapan Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, birliğin faaliyetleri hakkında genel bilgi verdi.

Reklam
Reklam

“EN FAZLA KERDEŞ ALMANYA’DA”

Daha sonra konuşan İçişleri Bakanlığı Muhalli İdareler Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler ve Projeler Daire Başkanı Dr. M. İlker Haktankaçmaz, “Türkiye’deki bin 189 kardeş belediye var. 2002’ye kadar 333 iken, 2002’den bugüne 856 daha eklenerek toplamda bin 189’a çıkıldı. En fazla kardeşimiz Almanya’da” dedi.

Haktankaçmaz, Türkiye’deki belediyelerin kardeş şehir ilişkisi yürütmelerinde 5393 sayının kanunu 74.maddesi çerçevesinde; “Kardeş kent ilişkisi kurulması, 2.Uluslar arası kuruluşlara üye olması, yabancı mahalli idarelerle ortak faaliyetler gerçekleştirilmesi, yurtdışı görevlendirmeler ve diğer ilişkilerin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Ülkemizde kurulan kardeş şehir ilişkilerinin nedenlerine de değinen Dr. M.İlker Haktankaçmaz, Türk yerel yönetimlerin 1992-2012 yılları arasında 1189 kardeş şehir ilişkisi kurduğunu belirtti. Ülkemizdeki yerel yönetimlerin en çok sırasıyla 2011-2012 ve 2008 yıllarında kardeş şehir ilişkisi geliştirmiş olduğunu belirten Haktankaçmaz, ülkemizde en çok üye olunan uluslararası kuruluşlarında isimlerini saydı.

Reklam
Reklam

Haktankaçmaz, “Ayrıca Yurtdışındaki bir belediye ile birden çok Türk belediyesinin kardeş şehir ilişkisi kurmuş olduğu görülmektedir. Bu anlamda bu tarz bir yığınlının önüne geçmek için içişleri bakanlığı olarak kardeş şehir ilişkisi kurmak isteyen belediyelerin son dönemde Tunus ve Yemen’e yönlendirildiği bilinmektedir. Günümüz dünyasında ulusal devletler yerel yönetimlerin kurduğu ilişkileri yumuşak ilişki olarak tanımlamaktan ve bu kapıyı daima açık tutmak istemektedirler. Bu manada ülkemizde de içişleri ve dışişleri bakanlığı olarak gerekli koordinasyon’un sağlanması maksadıyla belediyelerin düzenli bilgi akışı sağlamasının gerek” dedi.

Kardeş şehir ilişkisi kurulurken içişleri ve dışişleri bakanlığına bilgi sağlanmasının yanında belediye birliklerinden de destek alınabileceğini de ifade eden İçişleri Bakanlığı Muhalli İdareler Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler ve Projeler Daire Başkanı Dr. M. İlker Haktankaçmaz, “Kardeş şehir ilişkisi kurulduğunda şehirlerin üniversiteleri, okulları ve iş çevreleri arasında da yeni ilişkilerin gelişmesine zemin hazırlanmalıdır” dedi.

Reklam
Reklam

Kardeş kent ile yurtdışı ilişkisi kurarken, beklenen faaliyetleri açıkça ortaya konulması gerektiğini belirten Dr. İlker Haktankaçmaz, yurtdışına çıkarken; yurtdışı ilişkinin amacı, faaliyetleri, ne kadar zamanda kalınacağı, ne kadar bütçeyle gideceğinin belirtilmesi gerektiğini söyledi.

Bakanlıkta çalışmadan önce Taşra’da çalıştığını ifade eden İlker Haktankaçmaz, “Yazıyla genelge çıkarmak, yönetmelik yayınlamak her zaman fırsat vermiyor. Bu yüzden bu toplantıları ile belediyelerde ki sorunları birebir görüşmek istedik. Kâğıt üzerinde bir hüküm yer alabilir ama bunun uygulanabilirliğini her zaman göz önüne bulundurmamız lazım. Onları istişare etti. Burada eğer ki o sıkıntılarımız varsa onlarını sıkıntılarını alıp, onları gözden geçirmeye çalıştık” dedi.

Son 10 yılda belediyelerin yurt dışı ilişkileri açısından çok büyük gelişme sarf ettiğini belirten Haktankaçmaz, Türkiye’deki belediyelerin çok güzel işler yaptıklarını söyledi. Çalışmaların yurt dışında da gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Haktankaçmaz, “Bu işleri yurt dışına giderek de göstermemiz gerekiyor. Aynı zamanda belediyelerimiz, yurtdışına giderek oradaki belediyelerin çalışmalarını görsünler. Böylece farklı ülkelerde ki uygulamaları görmüş olacaklar. Sonuç itibariyle de O ülkede iyi uygulama varsa onu alsın getirsinler ya da bizim iyi uygulamamız varsa onu anlatsınlar” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Son yıllarda Türkiye’den çok ciddi beklentilerin olduğunu söyleyen Dr. Haktankaçmaz, “Üzerimizde Afrika’dan Ortadoğu’ya, Orta Asya’ya, Balkanlar’a kadar ciddi bir beklentiler var. Bu yüzden Türkiye’de ki belediyelerin çok güzel çalışmaları olması gerekiyor. Varda böyle çalışmalar ama daha da genişletmek lazım. Geliştirilmeye çalışılırken de ufak tefek aksaklıklar da oluyor. Bunları çok kısa zamanda da çözmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Barcelona’nın kentsel dönüşüm için gezilip görünmesi örnek alınması gereken bir şehir olduğunu dile getiren İlker Haktankaçmaz, şöyle konuştu:

“Barcelona’nın da güzel çalışmaları olduğu gibi Türkiye’nin de o kadar iyi çalışmaları var. Artık çok rahatlıkla ifade edebiliriz ki bizim belediyelerimizin de Avrupa’da ki diğer muhaldir belediyelere göre çok çok iyi olduğu hususlar var. Bunu geliştirebilmek için yurtdışına çıkmak, gitmek, görmek gerekiyor. Oralara gittiğimiz zaman ha bu işi biz iyi yapıyoruz ya da bizim bu konuda eksikliğimiz varmış, böyle yapsak daha iyi olurmuş dediğimiz hususlar ortaya çıkabiliyor. Bu açıdan örnek alacağımız hususlar da var örnek vereceğimiz hususlar da var. Bunlara dikkat ederek Türkiye’nin çok güzel projelere imza atacağına inanıyorum”.

Reklam
Reklam

Belediyelerin kendilerini geliştirmesi açısından kardeş şehirlerle irtibat içerisinde olması gerektiğine vurgu yapan Dr. İlker Haktankaçmaz, Dış İlişkiler ve Projeler Daire Başkanlığı’na gelip bize kardeş şehir bulun. Bizim kültürümüze yakın, bütçemize uygun bir yer var mı? diye bize müracaat etsinler. Ama şuana kadar kimse bize galipte böyle bir müracaatta bulunmadı” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: