En Fazla Mobbing Özel Sektörde

Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yüksel Uçar, 19 Mart 2011 ile 19 Mart...

Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yüksel Uçar, 19 Mart 2011 ile 19 Mart 2013 arasında Alo 170 hattına, 5 bin 890 işyeri için psikolojik taciz (mobbing) başvurusu yapıldığını bildirdi. Bunların yüzde 67'sinin özel, yüzde 33'ünün kamu sektöründe çalışanlar olduğunu söyledi.

Bir basın toplantısı düzenleyen İl Müdürü Uçar, mobbingin işyerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından diğer kişi ya da kişilere yönelik, belirli bir süre sistematik biçimde devam eden yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan kötü niyetli, kasıtlı ve olumsuz tutum ve davranışlar bütünü olduğunu anlattı. Bir işyerinde mobbing olabilmesi için psikolojik taciz yapılması, sistemli ve kasıtlı olarak, yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırma gibi baskılar bulunması gerektiğini belirtti. Türkiye’de işyerindeki mobbingle mücadele konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iki yıl önce Alo 170 Psikolojik Taciz İhbar Hattı’nı hayata geçirdiğini hatırlatan Uçar, "Bu sürede 5 bin 890 kişi ihbarda bulunmuş. Başvuru sahiplerinin yüzde 67’si özel, yüzde 33’ü kamu sektöründe çalıştıklarını ifade etmiştir. Özel sektörde çalıştığını söyleyenlerin yüzde 58’i erkeklerden ve yüzde 42’si kadınlardan, kamu sektöründekilerinse yüzde 51’i kadınlardan ve yüzde 49’u erkeklerden oluşmaktadır." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yüksel Uçar, toplumun mobbing hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığının da altını çizerek, "Mobbing gören bir kişi, öncelikle nereye başvuracağını bilmiyor. Bu nedenle psikolojik tacizlere ve baskılara boyun eğmek zorunda kalıyor. İşyerinde mobbinge maruz kalan vatandaşlarımız, vakit kaybetmeden ya müdürlüğümüze ya da Alo 170 hattına ihbarda bulunsun. Şunu bilsinler ki ihbarlarda şahısların kimlik bilgileri gizli kalıyor." dedi. Mobbingin kanuni cezasının da olduğunu vurgulayan Uçar, "Yargıda emsal teşkil edecek kararlar var. Mesela işyerinde bir işçisine mobbing uyguladığı tespit edilen yöneticiye, 5 bin lira idari para cezası kesildi." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: