Medya Takip Merkezi (MTM) araştırması; en çok 'eleştiri' alan magazin ve eğlence programlarının televizyon kanallarına daha fazla rating getirerek, daha çok reklam kazandırdığını ortaya koydu. Reklam verenlerin toplam 149 milyon dolar değerinde reklam yatırımı yaptığı eğlence ve magazin programları karşısında, kültür ve sanat programlarının reklam geliri 25 milyon dolar seviyesinin altında kaldı.
Medya takibi ve ölçümü alanlarında nitelikli çalışmaları ve hizmet portföyüne eklediği yeniliklerle sektörde öncü rol üstlenen MTM Medya Takip Merkezi, TV kanallarındaki sanat ve magazin programlarını mercek altına aldı. Toplam 15 TV kanalın nisan ayı yayınlarını kapsayan MTM Medya Takip Merkezi araştırmasında, daha fazla rating ve reklama giden yolun magazin ve eğlence programlarından geçtiği ortaya çıktı. Sık sık eleştirilere hedef olan magazin programlarının, eğlence programlarının da desteğiyle popülaritelerini hiç kaybetmediği ve izleyici ilgisi sayesinde her geçen gün sıralamanın başındaki yerlerini daha da sağlamlaştırdıkları anlaşıldı.
Medya Takip Merkezi araştırmasında; magazin ve eğlence programlarını reklam verenlerin de tercih ettiği görüldü. Toplam 149 milyon dolar reklam eşdeğerinde yatırım yapılan bu tür programlar için en fazla katkıyı başta Turkcell olmak üzere Nescafe, Adopen, Kilim Mobilya, Sütaş, Idevit, Danone, Dr. Oetker ve Coca Cola sağladı. Aynı araştırmaya göre; reklam geliri 25 milyon dolar seviyesine yaklaşan kültür ve sanat programlarına en fazla yatırım yapan kuruluşlar ise başta İş Bankası olmak üzere Oyak Emeklilik, Dardanel, Beko, Zaman, Yataş, Nescafe, Telsim ve Vestel oldu.
Yüksek rating alan programa daha çok reklam verilmesi kuralı bir kez daha tekrarlandı. Başta TGRT'de yayınlanan 'Haber Magazin' olmak üzere ATV'deki ve Show TV'deki 'Elifname'ler, STV'deki 'Yakamoz', Show TV'deki 'Pazar Keyfi', Show TV'deki 'Televole', Star TV'deki 'Renkli Hayatlar', ATV'deki 'Harika Pazar', Show TV'deki 'Pazar Sürprizi', Kanal D'deki 'Magazin D' ve Star TV'deki 'Süper Magazin'in de ilk 10'a girdiği magazin ve eğlence içerikli programlar kulvarında toplam 6.625 reklam yayınlandı.
Kültür ve sanat programları arasında ilk 10'da ilk sırada yer alan TGRT'deki 'Anadolu Magazin', CNN Türk'teki 'Afiş', NTV'deki 'Gece Gündüz', Sky Türk'teki 'Ne Var Ne Yok', NTV'deki 'Life Style Sinema', TV 8'deki 'Stüdyo', Sky Türk'teki 'En Heyecanlı Yeri', CNN Türk'teki 'Karalama Defteri', Sky Türk'teki 'Kültür Sanat Gündemi' ve Sky Türk'teki 'Yaşama Keyfi'nin de aralarında bulunduğu 'entellektüel açıdan daha zengin' olan kulvarın payına ise 2.843 reklam düştü.
Kültür ve sanat programlarına en çok ağırlık veren kanalın TRT-2, magazin ve eğlence içerikli programlarda ise Show TV'nin başı çektiği görüldü. TRT-2'nin 14 program ile ilk sırayı aldığı kültür-sanat programları kulvarında 7'si Sky Türk, 3'ü CNN Türk'te olmak üzere toplam 32 program ekranlara geldi. Mercek altına alınan 15 kanalın sadece 8'inde kendine yer bulan kültür-sanat programlarından, 'en çok izlenen 100 program' listesinde giren olmadı.
Magazin ve eğlence programları kulvarında ise 4'ü Show TV, 3'er ATV ve Star TV, 2'si de Kanal D'de yayınlanan 14 program yarıştı. Yerli dizilerden çok daha az rating alan bu programlar, 'en çok izlenen 100' arasına 70 kez girme başarısını elde etti.