En fazla tarımda zorlanacağız

DAVOS (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin bölgesinde bir denge ülkesi olduğunu söyledi. Erdoğan, AB konusunda Türkiye'nin en fazla zorlanacağı konunun da tarım olacağını bildirdi.

Gün boyu görüşme ve toplantılardan sonra akşam saatlerinde Davos Forumu Genel Kurulu'nda Türkiye ve bölge ile ilgili katılımcıların sorularını cevaplandıran Erdoğan, Türkiye'nin birçok uluslararası kuruluşlar içerisinde yer aldığını, AB sürecinde de dünyaca daha iyi tanınacağını bildirdi.

Türkiye'nin, AB'ye girmesiyle medeniyetler buluşmasının gerçekleşmesine katkıda bulunacağına işaret eden Erdoğan, "AB bir çelik, kömür birliği, bir Hıristiyan kulübü değildir. Bu zaman zaman her fırsatta deklare edilmiştir. AB bir siyasi değerler bütünüdür. Türkiye'nin bu bütünlük içerisinde yer alması medeniyetler uzlaşmasına büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin gerek batı, gerekse doğudaki ülkelerle birçok konuda bağlantıları bulunduğunu, AB'ye girmesiyle diğer bölgelerde olduğu gibi Balkanlar'a da pozitif etkisinin olacağını söyledi. Türkiye'nin her şeyden önce bir denge ülkesi olduğunu belirten Erdoğan, "Türkiye bu görevini yerine getirmek durumundadır.

Türkiye, Büyük Ortadoğu Projesi çerçevesinde demokrasinin geliştirilmesi alanında büyük görevler alacağını tahmin ediyoruz. Bunun da uygulamalarını yapıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin ülkelerle ilgili anlayışının toprak bütünlüğü olduğu ve bunun her yerde olması gerektiğini belirten Erdoğan, "Bizim politikamız Irak'ın toprak bütünlüğüne yöneliktir. Irak'ın geleceğine yöneliktir. Irak'ta etnik grupların, mezhep gruplarının birbiri üzerinde etkinlik kurmamasından yanayız ve Irak'ın tüm zenginliklerinin Irak halkı tarafından kullanılmasından yanayız. Bunlar göz ardı edilirse, Irak'ın geleceği sıkıntılı olabilir" şeklinde konuştu. Erdoğan, seçimlerden sonra yeni yönetimin Irak'ta yeni bir Anayasa hazırlaması gerektiğini de hatırlattı.

Reklam
Reklam

Katılımcıların AB konusundaki sorularını da cevaplandıran Erdoğan, Türkiye'nin şu ana kadar güç olan her şeyi başardığını ancak tarımla ilgili sıkıntıları olabileceğini kaydetti. Erdoğan, "Tarım dışında diğer hususları çok rahat aşacağımızı tahmin ediyorum. Tarımla ilgili çalışmalarımız da hızla devam ediyor" diye konuştu.
Türkiye'de ve dünyada en önemli sorunlardan birinin işsizlik ve açlık olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Türkiye'de Gayri Safi Milli Hasıla'yı (GSMH) 2 bin 160 dolarlardan 3 bin dolarların üzerine çıkardıklarını, kapalı bir ekonomi ve politikadan yana olmadıklarını ve açık bir dünya kurma anlayışına sahip olduklarını belirtti. Erdoğan, dünyanın işsizlik ve açlığa karşı birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade ederek, özellikle küreselleşme temayülü gösteren teröre karşı ortak bir mücadele platformunun oluşturulmasının önemine işaret etti.

Erdoğan bir soru üzerine de dünyanın birçok yerinde Türkler'in bulunduğunu, özellikle 4 milyon Türk'ün Avrupa'da çalıştığını ve bulundukları ülkelerin gelişmesine katkı sağladıklarını söyledi. Dünyadaki etnik ve dini konuların asimilasyon değil entegrasyon anlayışıyla çözülebileceğini kaydeden Erdoğan, "Bu sağlanırsa dünyada gerginlik olmaz. AB içinde gelecekte değişik etnik ve dinde ülkeler yer alacaktır. Bunun için bu anlayışı önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam