En garip para birimleri

99 kilo ağırlığında madeni para olabilir mi veya 5 ton ağırlığında? İşte dünyada kullanılan inanılmaz para birimleri...


Pasifik Okyanusu'nun güneyindeki Yap Adası, dev taş paralarıyla ünlenmiş. Yaplılar, bu taş paralara 'rai' adını veriyorlar. Çok değil, günümüzden 100 yıl öncesine kadar rai hala kullanılıyordu. Bu paranın ağırlığı, yalnızca 5 ton kadar. Bu paralar, Yap'a yaklaşık 400 kilometre uzaklıktaki Palau adlı bir başka adadaki taşlardan yapılıyordu. Rai yapmak için, bir grup erkek, büyük bir kanoyla Palau'ya yelken açıyordu. Zorlu bir yolculuğun sonunda adaya vardıklarında, Palau Adası'nın şefinden, adadaki taş ocağını kullanmak için izin istiyorlardı. Bu izin karşılığında, kimi zaman aylarca şef için çalışmaları gerekebiliyordu.

Reklam
Reklam

Şaba, Kongo’nun güneydoğusunda tarihi bir bölge olup, Swahili dilinde 'bakır' anlamına gelmektedir. Bakır ve diğer madenler açısından zengin olan bölge 19'uncu yüzyılda Avrupalı ülkelerin işgalinden önce bu madenleri işlemekteydi. 16'ncı yüzyılda ülke Belçika tarafından kolonize edilene kadar bakırdan üretilen ve takriben 600 gram ağırlığında ve 20 santim boyutundaki haç şeklindeki obje para olarak kullanıldı. 1 Katanga ile 10 kilogram un satın alabilirken 15 çapraz ile genç bir hanım eş olarak alınabilmekteydi.


Mançurya yuanı Mançurya bölgesinde Japonlar tarafından oluşturulan bir para birimi. 1944 ve 1945 yıllarında savaştan dolayı metal tedarik etmek oldukça güçtü ve bu nedenle en düşük değerli paralar kalın bir karton malzemeden yapıldı.


Kissi parası Batı Afrika bölgesinde 20'nci yüzyıla kadar kullanılan bir para birimiydi. Bükülmüş ince demir barlardan ibaret olan bu çubukların bir tarafı 'T' şekilli, diğer tarafı da spatula şeklinde. Eğer bu demir çubuk kırılırsa, özel bir seremoniyle tamir edilinceye kadar bu para kullanılamıyordu.

Reklam
Reklam

Tahtadan yapılmış parayı cüzdanınızda muhafaza etmeniz biraz zor olabilir ama Almanlar bu parayı kısa bir süre olsa da kullandı. Birinci DÜnya Savaşı sonrasında bazı yerel yönetimler 'Acil kriz parası' adı altında bu parayı basarak günlük kullanımları için kullandılar.


1946 yılında Macar enflasyonunun inanılmaz yükselişi böyle bir para biriminin oluşmasına neden oldu. Yaklaşık 20 Amerikan sentine (peni) denk geliyor.


2007 yılında çıkan bu 500'lük madeni paranın bir tarafında John F. Kennedy görüntüsü var. Üzerinde küçük bir düğme bulunan paranın bu düğmesine bastığınızda ' Kennedy'nin 'Ich bin ein Berliner' (Berlinliyim!) konuşmasından çok küçük bir parça bulunuyor.


1997 yılında Kral Joseph Mobutu devrildiğinde sonraki hükümet kralın yüzünü tüm paralardan keserek çıkarttırdı.


Okyanusya ortasında bir ada ülkesi olan Palau, 2007 yılında üzerinde Meryem Ana'nın bulunduğu gümüş para piyasaya sürdü. Bu paranın en ilginç yanı üzerinde küçük bir su haznesinin bulunması. Bu bölmede Fransız kasabası Lourdes'ten özel olarak getirilmiş su bulunuyor.

Reklam
Reklam

Zimbabve ekonomisi çökmüş bir ülke olduğu için para birimi de yerle bir olmuş. 11 Mart 2008'de 1 ABD doları yaklaşık 46 milyon Zimbabve dolarına eş değerdi. 2009 yılında bu paranın kullanımına ara verildi.


Kanada kanunen de kabul edilmiş dünyanın en büyük boyutlu parasını çıkardı. 1 milyon Kanada dolarının karşılığı olan bu dev madeni paranın yüzde 99.999'u altın. Ağırlığı da tamı tamına 99 kilo.


Evet... Resmi görmekten zorlanıyorsunuz ama bu paranın boyutu o kadar...

En küçük madeni para tarihte Hindu bölgesi olan Vijayanagar'da kullanılmış. Ağırlığı 0.6 gram, çapı da 4 milimetre.