En güzel Cuma mesajları ve Cuma hadisleri

Cuma günü müslümanlar Cuma namazı kılmak için camilere akın ediyor. Sevdiklerinize gönderebileceğiniz en güzel Cuma mesajlarını derledik. Namaz vakitleri, hadisler ve Cuma mesajları haberimizdedir.

Müslümanlar, mübarek Cuma gününde sevdiklerini mutlu etmek için Cuma mesajları göndermeye devam ediyor. Tüm Müslümanlar Cuma namazı vakti geldiğinde camilere akın ederek, ibadetlerini yerine getiriyor. Cuma dualar edilerek geçirilirken, mümin kullar sevdikleri dostlarına, akrabalarına birbirinden güzel Cuma mesajları gönderiyor ve onlara uzakta olsalar da hatırlandıklarını hatırlatmak istiyorlar. Cuma mesajları göndermek için en fazla tercih edilen yöntem SMS (kısa mesaj) olarak bilinse de, özellikle son yıllarda akıllı telefonların kullanımının yaygınlaşması ile Whatsapp gibi uygulamaları kullanan sayısında yaşanan artışla Cuma mesajlarının gönderildiği mecralar da bu yöne kaymaya başladı. Artık her yaştan insan bu tarz uygulamaları kullanarak birbirine Cuma mesajları gönderebiliyor. Türkiye'nin ilk Türkçe portalı MYNET.COM olarak en güzel Cuma mesajlarını sizler için derledik. Cuma mesajlarının yanı sıra, Cuma namazı vakitlerini ve bugünün anlamı hakkında Hadisleri de haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Reklam
Reklam

CUMA MESAJLARI

Allahü teâlâ, Cuma gününü Müslümanlara mahsus kılmıştır. Cuma suresi sonundaki âyet-i kerimede mealen; (Ey iman etmekle şereflenen kullarım! Cuma günü, öğle ezanı okunduğu zaman, hutbe dinlemek ve Cuma namazı kılmak için camiye koşunuz.

Biz ne biliriz ki Cuma nedir? Cuma'yı kılarken Sahabe-i Kiramın sevinçten gözleri dolardı ve korkudan tir tir titrerdi ama öyle bir korkuyduki bu bir daha ki Cuma'da olmamanın korkusuydu. Biz ne biliriz Cuma günlericami önlerinde meleklerin beklediğini ve cumaya gelenlerin isimlerini gümüş kalemlerle defterlere yazdığını...Her Müslümanın amel defterlerinini gümüş kalemlerle yazılması dileğiyle Hayırlı Cumalar.

Ey Rabbimiz! Bizi Sana boyun eğenlerden kıl, neslimizden de Sana itaat eden bir ümmet çıkar, bize ibâdet usûllerimizi göster, tevbemizi kabul et. Zîrâ, tevbeleri çokça kabul eden ve çok merhametli olan ancak Sen"sin.” (Bakara, 128) Alemlerin efendisine selatu selam(a.s.m) ile … Hayırlı Cumalarr Dua ile…

Peygamber efendìmiz (S.a.v) buyurdularki hatirlayan guzelse hatirlanan guzeldir gul bahcesine giren ya gul olur ya gul kokar yaradanin affina resulin sefatina cennetin en guzel kosesine mazhar olabilmemiz duasiyla cumaniz mubarek olsun

Reklam
Reklam

Biz ne biliriz ki Cuma nedir? Cuma'yı kılarken Sahabe-i Kiramın sevinçten gözleri dolardı ve korkudan tir tir titrerdi ama öyle bir korkuyduki bu bir daha ki Cuma'da olmamanın korkusuydu. Biz ne biliriz Cuma günlericami önlerinde meleklerin beklediğini ve cumaya gelenlerin isimlerini gümüş kalemlerle defterlere yazdığını...Her Müslümanın amel defterlerinini gümüş kalemlerle yazılması dileğiyle Hayırlı Cumalar...

Rabbim yüreğini lütfundaki güzelliklerle doldururken, gözlerini günahlardan sakınsın. Ömrüne hizmeti yayarken, ruhunu açlıkla sınamasın. Efendimiz mahşerde amel defterini aldığında sana bakarak tebessüm etsin ve hoşgeldin desin. ve dilerim rabbimden seni kendi yolundan ayırarak ayrılık acısı tattırmasın. Rabbim seni öyle sevsin ki kulum senden razıyım desin.. Cumamız mübarek olsun.

Çıkarsa kalbimde yara yarada dönüştürür bunu bir hayra.Sen sabretmesini bilirsen,yaradan düşürmez dara. Kaldır başını semaya aç ellerini mevlaya.Sen istemesini bilirsen mevlam cevap verir duaya.CUMA Gününüz mübarek, dualarınız kabul olsun.

Reklam
Reklam

Mübarek Cuma günü fazilet ve üstünlüğün ümmette ki kokusudur. Müminlerin eza, hasret ve keder dolu cumalarinda, varliklarin özü, sevdalarin en yücesi olan Sevgili Peygamberimiz Muhammed’imizi (s.a.v) maneviyatta cumalayanlardan olabilmemiz duasıyla. Hayırlı Nurlu Cumalar. Cumamız mübarek olsun.

Rabbimiz! Güçsüzlüğümüzü ve Senin isteklerini yerine getirmedeki yeteneksizliğimizi Sana şikayet ediyoruz. Üzüntümüzü ve tasamızı da yalnız Sana arz ediyoruz. Özünün hakikati ve yüzünün nuru üzerine yemin ederiz ki, Sana duyduğumuz ihtiyaç, Senin zenginliğine denk! Sana olan ihtiyacımız Senin büyüklüğün kadar… Bildirdiğin ve gizlediğin tüm isimlerini ve Kur\’an-ı Kerim\’i, kalbimizin baharı, gönlümüzün nuru, sıkıntımızın ilacı yap. Hayırlı Cumalar.

Çıkarsa kalbinde yara, Yaradan dönüştürür bunu bir gün hayra, sen sabretmesini bilirsen; Yaradan düşürmez seni dara. Kaldır başını semaya, aç ellerini mevlaya. Sen istemesini bilirsen, mevla cevap verir duaya. Cuma günümüz mübarek olsun.

Sustum... Düşündüm... Durgunlaştım... En çok 'Hüzün'dü adım... Ama; Elhamdülillah hiç Yalnız kalmadım. Yöneldim, sesimi İşitene ve bir Ayet düştü dilime... “Ben kederimi ve hüznümü sadece Allah'a arz ederim" YUSUF SURESİ 86. AYET Hayırlı sabahlar hayırlı cumalar..!

Reklam
Reklam

Şükür, nimeti verene karşı duyulan minnetin açık bir göstergesidir. O yüzden, kendisinden bir iyilik gördüğümüz kişiye teşekkür ederiz. Şükür ve minneti en çok hak edense, mülkün mutlak sahibi olan Allah-ü Teâlâ’dır. Hayırlı Cumalar Dilerim.

Allahım Sen benim Rabbimsin; Senden başka ilah yoktur. Beni Sen yarattın; ben senin kulunum ve gücüm yettiğince Sana olan ahdime ve vaadime bağlıyım. İşlediklerimin (kötülüklerin) şerrinden Sana sığınırım. Üzerimdeki nimetlerini itiraf eder; günahlarımıda ikrar ederim. Beni affet. Zira günahları bağışlayan ancak Sensin. Cumamız kutlu olsun. Hayırlı Nurlu Cumalar...

Ya gül ol ya da gülzar, olmadı bir güle tutkun bülbül ol. Olmazsa gülün bağrına saplandığı toprak ol. Allah’ım gül de olsak bülbül de, su da olsak toprak da ne olursak olalım ama sana kul olduğumuzu unutturma. Hayırlı Cumalar.

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINIYOR?

Müslümanların kutsal günü olan Cuma gününde inananlar camilere akın ederek, din kardeşleri ile birlikte namaz ibadetini yerine getirirler. Ancak Cuma namazı vakitleri il il değişiklik göstermektedir. Cuma namazı saatini Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesinden vatandaşlara il ve ilçelere göre detaylı açıklamaktadır. Aşağıda yer alan linke tıklayarak Diyanet'in resmi sayfasına erişebilir, bulunduğunuz ilin/ilçenin Cuma namazı saatini öğrenebilirsiniz. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı sayfasından çeşitli bilgilere de kolayca erişebilir, öğrenebilirsiniz.

Reklam
Reklam

CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Camilerde cemaatle birlikte kılınması gereken Cuma namazı 16 rekat kılınır. Öncelikle Cumanın dört rekatlık ilk sünneti kılınır. Bu sünnet, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sonra, cami içinde ikinci ezan ve hutbe okunur. Hutbe okunduktan sonra, ikamet okunup, cemaat ile Cuma namazının iki rekatlık farzı kılınır. Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, dört rekatlık son sünneti kılınır. Bunun kılınışı öğle namazının ilk sünneti gibidir. Sonra da, sabah namazının sünneti gibi iki rekat vaktin sünneti kılınır. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunup, dua edilir.

CUMA HAKKINDA HADİSLER

Ebu Hüreyre (r.a)’den rivayete göre, Peygamber Efendimiz ( s.a.v) şöyle buyurmuştur: Güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür. Adem (a.s) o gün yaratıldı, o gün Cennete konuldu ve o gün Cennetten çıkarıldı. (Müslim, Cuma: 5; Tirmizi, Cuma: 353)

Ümmetinin bayramları içinde Cumadan daha kıymetli bayram yoktur ve o günkü iki rekat namaz, Cuma günü dışındaki bin rekattan efdaldir.) (Deylemi)

Reklam
Reklam

Semure (r.a)’den rivayete göre, şöyle demiştir: Peygamberimiz ( s.a.v) şöyle buyurmuştur: Kim, Cuma günü abdest alırsa; ne güzel yapmıştır. Kim de guslederse, daha değerli bir iş işlemiş olur. (Müslim, Cuma: 1; Tirmizi, Cuma: 356)

Allah c.c, bugünden itibaren kıyamete kadar size Cumayı farz kıldı. Adil veya zalim bir imam, başkan zamanında küçümseyerek veya inkâr ederek Cumayı terk edenin iki yakası bir araya gelmesin! Böyle bir kimse tevbe etmezse, onun namazı, zekatı, haccı, orucu ve hiçbir ibadeti kabul olmaz.) (İbni Mace)

Ebu Hüreyre (r.a)’den rivayete göre, Peygamber Efendimiz ( s.a.v) şöyle buyurdu: Cuma günü melekler mescidin kapılarına oturur, insanları geliş sırasına göre yazarlar. İnsanlar o gelişlerine göre; deve bağışlamış, sığır bağışlamış, koyun bağışlamış, tavuk bağışlamış, serçe bağışlamış ve yumurta bağışlamış kimselerin sevabı gibi sevap kazanırlar. (Buhari, Cuma: 31; Müslim, Cuma: 7)

Cuma günü gusletmek, misvak kullanmak, bıyıkları kesmek, sakalı bırakmak İslam fıtratındandır. Zira Mecusiler bıyıklarını uzatır, sakallarını kısaltır. Şu halde onları muhalefet edin. Bıyıklarınızı kısaltın, sakalınızı uzatın. (Hz. Ebu Hureyre r.a. Sahife 449/15)

Reklam
Reklam

Dayanarak yemek yeme, kalbur üstünde de yeme. Camide de aynı yerde namaz kılmayı âdet etme. Cuma günü de herkesi çiğneyip geçme. Yoksa kıyamette Allah seni onlara köprü yapar. (Hz. Ebud Derda r.a. Sahife 465/6)

(Cuma günü) Mescidin kapısına melâike oturur. Ve imam minbere çıkıncaya kadar, gelen cemaati yazarlar. İmam minbere çıkınca sahifeler kapatılır, kalemler kaldırılır ve melekler cemaat için şöyle söylerler: Allahım hasta ise ona şifa ver . Eğer sapıtmışsa ona hidayet ver. Eğer fakir ise onu zengin kıl. (Hz. İbn. Abbas r.a. Sahife 256/11)

Mü'minin Cuma günkü hali Müslüman'ın ihramdaki halidir. Namaza kadar ne tırnak ne de saç keser soruldu. Ya Rasulullah Cumaya ne zaman hazırlanılır. Buyurdu ki: Perşembe günü. (Hz. İbn. Abbas r.a. Sahife 390/12)

Bir Cuma diğerine kadar, beş vakit namazda araları için kefarettir. (Kebairden sakındıkca.) Cuma guslü de öyledir. Cumaya gitmek için atılan her adım yirmi senelik amele bedeldir. Ve cumadan çıkınca da (200 senelik) iki yüz senelik amel mükafatı verilir. (Hz. Ebubekir r.a. Sahife 200/8)

Reklam
Reklam

Bir kimse Cuma namazından sonra yedişer kere "Kulhuvallahuehad, Kuleuzubirabbilfelak, Kuleuzubirabinnasi surelerinin okursa Aziz ve Celil olan Allah bu sebeple onu diğer Cumaya kadar zarar ve kötülüklerden korur. (Hz. Âişe r.anhüma Sahife 439/1)

Bir kimse Cuma namazından sonra yerinden kalkmadan evvel otururken yüz defa "Subhanallahi ve bi hamdihi, Subhanallahil azîm ve bi hamdihi estağfirullah" derse Allah onun yüz bin günahını ebeveyinde yirmi dört yirani dört bin günahını affeder. (Hz. İbn. Abbas r.a. Sahife 432/9)

Cuma gününde öyle bir saat vardır ki, bir kul o saatte Allah'tan bir şey diledi mi, Allah onu mutlaka kendisine ihsan eder. Ancak istediği günah ve ya Sıla-ı Rahim-i kesen bir şey değilse. Kıyamette Cuma günü kopacaktır. Hiçbir meleği mukarreb, sema, arz, rüzgar, dağ ve taş yoktur ki, bu sebeple Cuma gününden korkmuş olmasın. (Hz. Sad İbn. Ubeyde Sahife 301/7)

Bir kimse Cuma günü elbiselerini yıkasa, yıkansa, sonra erkenden camiye gelse, hutbenin evveline yetişse ve camiye de yayan gelse, binmese, imama yakın otursa, hutbe dinlese, sussa ve lagu etmese, evinden mescide kadar attığı her bir adıma karşılık: Kendisine gecesi ihya edilmiş, gündüzü oruç tutulmuş bir senelik amel sevabı verilir. (Hz. Ebubekir r.a. Sahife 431/9)

Anahtar Kelimeler: