'En güzel Hereke tipi el dokuma halı' yarışması

ORDU (İHA) - Ordu'nun Çaybaşı İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından '15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü' kapsamında 'En Güzel Hereke Tipi El Dokuma Halı' yarışması düzenlendi.

El dokuma halının sektör haline geldiği, ilçenin İlküvez Beldesi'nde düzenlenen yarışmaya birbirinden güzel el emeği göz nuru halıları ile 14 yarışmacı katıldı. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan yarışmaya katılan kadınlar, ‘15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü' diye bir günü ilk kez duyduklarını, ancak yapılan bu yarışma sayesinde artık böyle bir günün varlığını öğrendiklerini belirterek çok mutlu olduklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Ordu İl Tarım Müdürlüğü'nde görevli iki ziraat mühendisi ve bir ev ekonomisi eğitimcisi olmak üzere 3 kişiden oluşan jürinin değerlendirme yaptığı yarışmada, tarım dışı sektörlere mecburi yönelme olduğunu söyleyen Çaybaşı İlçe tarım Müdürü Musa Sağlam, "İlçemiz genelinde nüfusun yaklaşık yüzde 95'i tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Ancak ekilebilir alanların azlığı, arazi yapısına bağlı olarak dik yamaçların tarıma elverişli özellikte olmaması ve bazı seneler don, kuraklık, sel gibi doğal afetler ailelerin temel ihtiyaçlarını dahi büyük ölçüde karşılayamamasına yol açması nedeni ile tarım dışı sektörlere yönelme olmaktadır" dedi.

Tarım sektöründe çalışan nüfus içerisinde kadınların oranının yüzde 55'ler seviyesinde olduğunu belirten Sağlam, "Ülkemiz gerçeğinde kırsal kesimdeki kadınlar, erkeklerden çoğu defa daha fazla ve uzun süre çalışmaktadır. Çünkü kırsak kesimdeki kadınlarımızın çalışmaları çoğunlukla aile içi tarımsal faaliyet belirginleşmekte ve rutin ev içi işler kapsamında değerlendirilmektedir. Bu nedenle kırsal kesindeki kadınlarımızın üretime yönelik faaliyetleri bu güne kadar gerçek boyutları ile orta çıkarılamamıştır. Kırsal kesimdeki tarımsal işgücünün yüzde 70 dolayındaki bölümünde kadınlarımızın alın teri vardır. Kadınlarımızın ekonomik ve sosyal açıdan donanımlı kılınması, kırsal bölgelerde kalkınma açısından önem taşımaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İlküvez Belediye Başkanı İsmail Karayiğit böyle bir yarışma düzenlenmesinden dolayı belde halkı adına teşekkür etti. Yarışmayı izlemeye gelen Çaybaşı Kaymakamı Muhammet Kotan ise aracılarla ile büyük illere pazarlanan halıların, yapan kişiye ve bölgeye daha çok gelir girdisi sağlaması için eğitimi, üretimi ve pazarlama aşamalarını içeren proje yapacaklarını müjdesini verdi. Kaymakam Kotan, hazırlanan projeye AB kapsamında fon aktarıldığını belirterek, kabul görmesi için sağlam temellere oturtulmuş bir proje hazırlayamaya çalıştıklarını söyledi.

GÜNLERİNİ YARIŞMA İLE ÖĞRENDİLER Ordu'nun Çaybaşı İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü nedeniyle İlküvez Beldesi'nde düzenlenen 'En Güzel Hereke Tipi El Dokuma Halı' yarışmasına katılan kadınlar böyle bir günleri olduğundan haberleri olmadığını söyledi. Yarışmacı kadınlar, "Bu yarışma sayesinde böyle bir günümüzün olduğunu öğrendik. Böyle bir günün olduğu ve kutlandığını şimdiye kadar hiç duymadık. Bizim için önemli olan çalışarak yaşam mücadelemizi vermekti. Artık bundan sonraki yıl kimse kutlamasa da kendimiz yılda bir gün kendi günümüzü kutlarız" şeklinde konuştular.

Reklam
Reklam

Beldede halıcığın, Kadir Ali Karayiğit adlı vatandaşın 1981 yılında iki kızını Tokat'ın Niksar İlçesi Başçiftlik Köyü'ne bu işi yapan bir tanıdığının yanına bir tezgah karşılığında 1 yıl süre çalışmaya göndermesi ile başladığı öğrenildi. Yarışmada jüri heyetinin yaptığı değerlendirme sonucunda Altun Ateş 1., Ayşegül Karayiğit 2 ve Fatma Aktaş'da 3. oldu.

İlk üçe giren yarışmacılar aile bireyleri ile halıların ucundan tutup havaya kaldırarak objektiflere poz verirken, kendilerine cumhuriyet altını, teşekkür belgesi ve eğitici kitaplar hediye edildi. Dereceye girenlerin yanı sıra yarışmaya katılımcılara çeşitli hediyeler veren protokol üyeleri alanda bulunan kadınlara karanfil ve değişik türden çiçek dağıtarak 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'nü bir kez daha kutladı. Yarışmaya erkeklerde büyük ilgi gösterdi.