En Güzel Kuzu Yarışması Yapıldı

Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından düzenlenen 7. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım teknolojileri, Makine, Hayvancılık...

Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından düzenlenen 7. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı kapsamında En Güzel Kuzu Yarışması düzenlendi.

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin ortaklaşa düzenlediği En İyi Kuzu Yarışması Mişmişpark Fuar alanında gerçekleşti. Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, “Özellikle barış sürecine bağlı olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ciddi anlamda koyun sayısında bir artış olacak. Bu bizi heyecanlandırıyor. Basit birörnek vereyim, 1990’lı yıllarda 1.5 milyon olan koyun sayısı 400 bine inmiş. Hakkari’de 2.5 milyon olan koyun sayısı şu an itibariyle 500 bin. O coğrafyada başka yapılacak bir şey yoktur. Ama gittik, gördük, arkadaşlarla görüşüyoruz; şu an itibariyle hepsi heyecanlanıyorlar. İster istemez bu ülke kendisinin has üretimi olan koyunu kendi insanına üretimini ve tüketimini sağlayacak” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Ayhan, “Bu işin kalıcı ve uzun vadeli sürdürülebilir olması için üreticilerimizin sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesini bekliyoruz” dedi.

Çobanlık mesleğinin artık eskisi gibi olmadığını belirten Prof. Dr. Ayhan, “Çobanlık mesleğini merkez birliği olarak tanımlattık. Türkiye Mesleki Yeterlilik Kurumu ile görüştük, hazırlandı, artık herkes göğsünü gere gere ben çobanım diyebilecek, mesleki yeterlilik belgesini aldıktan sonra” şeklinde konuştu.

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ise tarımsal ve hayvansal üretim konusunda önemli desteklerin verildiğini belirterek, Malatya’daki hayvansal rakamların var olan arazi durumuna göre çok düşük olduğunu ifade etti.

AK Parti Malatya Milletvekili Cemal Akın ise, kendisinin de küçüklüğünde kuzu çobanlığı yaptığını aktardığı konuşmasında, “Tarımsal büyüklük konusunda bir kıyaslama yapacak olursak, 2002 yılında dünyada 11. sırada iken 2012 yılında 7. Sıraya yükselmişiz. Avrupa’da 2002 yılında 4. sıradaymışız, 2012 yılında birinci sıraya yükselmişiz. Tarımsal ihracata baktığımızda 2002 yılında 4 milyar dolar ihracatımız varken, 2012 yılında 15.5 milyar dolara yükselmiş” şeklinde bilgi verdi.

Reklam
Reklam

Düzenlenen 3. En Güzel Kuzu Yarışmasına toplam 25 çiftçi katılırken, yarışma sonucunda Yazıhan’dan Hasan Fehmi İlhan birinci, Yazıhan’dan Celal Yalman ikinci ve Arapgir’den Paşa Doğan ise üçüncü oldu. Derece alanlara altın ve para ödülü verilirken, katılan tüm yarışmacılara da yine çeşitli hediyeler verildi.

Törene AK Parti Malatya Milletvekili Cemal Akın, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Nalçacı, Yazıhan Belediye Başkanı Ali Kaya ile kalabalık bir topluluk katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz