En İyi Filmlerde Kullanılan Efekftler Hangi Programlar İle Yapılıyor?

Dünya sinema sektörünün kalbinin attığı Hollywood yapımı filmlerde görsel efekt kullanımı gün geçtikçe artıyor. Özellikle Virtual Backlot tekniğiyle görünütde yeralan tüm planları, arka

En İyi Filmlerde Kullanılan Efekftler Hangi Programlar İle Yapılıyor?

Dünya sinema sektörünün kalbinin attığı Hollywood yapımı filmlerde görsel efekt kullanımı gün geçtikçe artıyor. Özellikle Virtual Backlot tekniğiyle görünütde yeralan tüm planları, arka planların değiştirilmesi, görüntünün çeşitli özel efektlerle güçlendirilmesi mümkün.

Özellikle bilimkurgu, büyük depremler ve dev dalgalar gibi çekimi zor olan sahnelerde sıklıkla kullanıldığını bildiğimiz Virtual Backlot, artık kapalı mekan çekimlerinde dahi sıklıkla kullanılabilir bir hale gelmiş.

Reklam
Reklam

Bu şekilde düz yeşil arka planda çekilen bir sahnede Virtul Backlot tekniği sayesinde, iki insanın arka bölümüne deniz yerleştirilebiliyor. Hollywood filmlerinde hangi mekanın gerçek hangisinin özel efektle hazırlanmış olduğunu seyircilerin anlaması mümkün olmuyor.

Kullanılan yöntemlerden birisi de Stop motion tekniğidir. Eskilerden beri kullanılan bu teknikte, kadraj içinde bulunan ve hareket eden cisimler azar azar hareket ettirilir ve her harekette bir adet fotoğrafı çekilir. Çekilen bu fotoğraflar birleşince bir hareket oluşur. Her hareketin küçük küçük olması ve tek tek fotoğraflanması sürecin zahmetli ve uzun olması sonucunu doğurur. Bu işlem ilk çizgi filmlerde uygulandığı gibi günümüzde hala çok önemli projelerde de kullanılmaktadır.

Hollywood tekniklerinin belki de en bilineni Greenbox tekniğidir. Eskiden mavi (bluebox) kullanılırken yeşil rengin insan vücuduyla etkileşiminin daha uygun olmasının keşfedilmesiyle birlikte Greenbox’a geçiş yapılmıştır. Greenbox yöntemiyle arka planın tamamen yeşil olması ve de bu plana istenen görüntünün yerleştirilmesi sağlanır.

Reklam
Reklam

Dış mekan çekimlerinde hem hava koşullarının zorlayıcılığı hem de ışıklandırma konusundaki yetersizlikler, pek çok aksiyon filmin iç mekanda çekilmesine yol açmıştır. Örneğin 300 Spartalı filminde iç mekandakiler stüdyoda, dış mekandakiler ise arkaya mavi fon kullanarak ve sonra o bölüme görüntü yerleştirilerek gerçekleşmiştir.

Filmlerde maketlerden de faydalanır. Karakterlerin animasyon olarak çizilmesinden önce bir maket tasarlanır, maket gerçek hayatta görülür ve üzerinde gerekli değişiklikler yapılarak dijital ortama aktarılır. Maketler sayesinde bilgisayar ortamında görülemeyecek bazı hatalar gerçek bir makette görülüp düzeltilebilir.