En İyi Yemek Tarihi Kitabı Beyşehir’de Tanıtıldı

En iyi yemek tarihi kitabının yazarı Ömür Akkor, kitabının dünyada bu kadar çok yankı bulmasını...

En iyi yemek tarihi kitabının yazarı Ömür Akkor, kitabının dünyada bu kadar çok yankı bulmasını Selçuklular üzerine yazılmış ilk sosyal eser olmasından kaynaklandığını söyledi.

Dünyanın en prestijli kitapları ödülü olarak adlandırılan Gormand Cookbook Awards tarafından en iyi yemek tarihi kitabı seçilen “1236 Selçuklu Mutfağı” adlı kitabın tanıtımı için Konya’nın Beyşehir ilçesine gelen kitabın yazarı Ömür Akkor, Selçuk Üniversitesi Anamas Konukevi’nde düzenlenen söyleşide üniversite öğrencileriyle buluştu. Protokol konuşmaları bölümünde kürsüye gelen SÜ Ali Akkanat İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç. Dr. Aziz Öztürk, 1236 Selçuklu Mutfağı’nın yazarı Ömür Akkor’un daha önce birkaç defa Beyşehir’e geldiğini anımsatarak, “Kendisini daha önce de tanıyorduk ama en son bu aldığı ödül, olayı farklı bir yere götürdü. Katıldığı televizyon programlarında ise çok hoşumuza giden bir şey vardı. Sürekli ısrarla Beyşehir vurgusu yapıyordu, yani biz ne kadar tanıtım yaparsak yapalım, ne kadar çok broşür hazırlarsak hazırlayalım, bu başarıyı sağlayamayacağımızın bilincindeyiz. Beyşehir’le beraber okulumuzun da adını anınca çok daha mutlu olduk. Kendisine teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Protokol konuşmalarının ardından dünyanın en iyi yemek tarihi kitabı ödülünü kazanan Ömür Akkor, Beyşehir’e övgüler yağdıran ifadeler kullandı. “Burada yaşarken pek fark etmeyeceksiniz belki ama dışarıdan geldiğinizde sizi etkileyecektir. Büyük bir tarihe, kültüre sahip bir şehir. Her bir alan birbirinden farklı, Kubadabad’ı geziyorsunuz, başka bir yer, Eşrefoğlu başka bir yer, gölün her saati başka bir renk, insanın kendisini alıyor” dedi.

BEYŞEHİR FİKRİNİ DEĞİŞTİRDİ…

Selçuklular üzerine uzun zaman önce bir çalışma yapmaya karar verdiğini anlatan Akkor, Türkiye’nin 71 ilini gezerken kendisi için aslolanın Selçuklu’nun eserlerinin olduğu yerlere gitmek ve burada Selçuklular için ufak notlar almak olduğunu belirtti. Beyşehir’e gelince fikrinin bir anda değiştiğini vurgulayan Akkor, şöyle devam etti:

“Kubadabad kazılarını 7-8 senedir takip ediyorum ve kazının tabaklarını biriktiriyordum. Ve sürekli aklımda bu kazının tabakları, hatta kitabın kapağında duran tabak orijinal Kubadabad Tabağı… Aslında hepsi öyle ama neredeyse kitabı o tabağa yazdım. O tabak sonra Kubadabad serisi içerisinde benim en çok beğendiğim tabaktı. Benim evde yaklaşık 70 parça Çini koleksiyonum var. Ama onu kimseye göstermezdim.”

Reklam
Reklam

Kitabının dünyada çok yankı bulmasının sebepleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Akkor, “Bu bir yemek kitabı değil. Selçuklular üzerine yazılmış ilk sosyal eserdir diyebiliriz. Çünkü biz Selçuklu eserlerini araştırırken, 4 yıl kadar sürdü bu toplam süreç. Son 2 yılı çok daha farklı bir konsantre şeklinde geçti” şeklinde konuştu.

Söyleşinin ardından Akkor’a katılımcılar tarafından çeşitli hediyeler verildi. Akkor ise, kitaplarını imzaladı. Programa Beyşehir İlçe Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük, İlçe Belediye Başkanı İzzet Taşcı, SÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, SÜ Kampüsündeki okullarda görevli öğretim görevlileri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz