BURSA (İHA) - Bursalı siyasiler, Nilüfer ya da Gürsu ilçesine 3. SSK hastanesinin yapılması için çalışma başlatırken, Türkiye'deki en modern kamu hastanesi unvanına sahip olan SSK Şevket Yılmaz Hastanesi'ndeki personel problemine bir türlü çözüm bulunamıyor. 1.5 yıl önce ebe, hemşire ve röntgen teknisyeninden oluşan 80 yardımcı sağlık personeli topluca başka hastanelere gönderildiği için, kapasitesini yüzde 50 oranında azaltan hastanede yeterli uzman doktor bulunmasına rağmen, yardımcı sağlık personeli eksikliği nedeniyle, daha önce kullanılan 20 poliklinik, 4 ameliyathane ve 3 röntgen cihazı kullanılamıyor.
1997 yılında Refah-Yol Hükümeti döneminde temeli atılan ve 2001 yılında Yaşar Okuyan'ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığı döneminde ihtişamlı bir törenle hizmete açılan Şevket Yılmaz SSK Hastanesi, modern fiziki ve teknik altyapısı haricinde diğer SSK hastanelerinde olmayan hizmet anlayışıyla dikkati çekiyordu. 50 trilyon liraya mal olan hastane, merkezi sistem havalandırma, oksijen ve tek merkezden yönlendirilen elektrik ve elektronik sistemiyle Türkiye'nin modern kamu hastanesi unvanını taşıyor.
1.5 yıldır yüzde 50 kapasiteyle çalıştıklarını doğrulayan SSK Şevket Yılmaz Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Osman Naci Çelik, sözleşmeli olarak çalışan 30 doktor, 80 yardımcı sağlık personelinin devlet memurluğu hakkı verildikten sonra başka hastanelere tayin edildiklerini belirterek, "Yeterli uzman doktorumuz olmasına rağmen, hemşire, ebe ve röntgen teknisyenimiz olmadığı için hastaları muayene ettiğimiz poliklinik sayısı 50'den 30'a, kullandığımız ameliyathane sayısını da 10'dan 6'ya indirdik. 4 röntgen cihazımızın da 3'ünü kullanamıyoruz. Daha önce günde 3 bin hastaya bakarken, bin 800'e kadar düştük. Telefonla randevu almak için başvuran insanların ancak üçte birine bakabiliyoruz. Doktor istemiyoruz, 40 hemşiremiz daha olsa, hastane normale dönecek; fakat soruna şimdiye kadar çözüm bulamadık" diye konuştu.
ANKARA BÜROKRASİSİ AŞILAMIYOR Bursa Tabipler Odası Başkanı Murat Ünal, SSK Şevket Yılmaz Hastanesi'nde yaşananları Ankara bürokrasisinin aşılamamasına bağlıyarak şunları söyledi:
"Bu iktidarın getirdiği kendi bürokratları sorunların çözülmesine yardımcı olmak yerine, mevzuat hazretlerini siyasi iktidarın önüne başarılı bir şekilde koymayı tercih ediyorlar. Daha doğrusu kandırıyorlar. Yoksa, kamunun en modern hastanesinin yeterli doktoru olmasına rağmen, hemşire eksikliği nedeniyle yüzde 50 kapasite ile çalışması, dünya da sadece bize has bir örnek olabilir."
Türk İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca da, 12 AK Parti milletvekilinin bir ikisi hariç diğerlerinin çalışmasının yeterli olmadığını savunarak, "Milletvekillerimiz faal değil. SSK eski Başhekimi Şerif Birinç'i Ankara'ya milletvekili olarak gönderdik. Şerif Bey, eksik personelle çalışmanın ne olduğunu iyi bilir. Kendisi Bursa için daha fazla gayret göstermeli. Elinizde ne kadar mükemmel binalar ya da cihazlar olursa olsun, personeliniz yoksa hiçbir ehemmiyeti yok. Bursa bu sıkıntıyı yaşıyor" şeklinde konuştu.
AK Parti Bursa İl Başkanı Hayrettin Çakmak da, problemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hastaneler için hazırladığı norm kadro uygulamasının gecikmesinden kaynaklandığını ifade ederek, "Bu konu bütçeyi de ilgilendiriyor. Hastaneler arasındaki personel dengesizliğini biliyoruz. Konuyu takip ediyoruz" dedi.
Bu arada, Bursa il merkezinde yer alan SSK Çekirge Bölge Hastanesi ile SSK Şevket Yılmaz Hastanesi'nin personel dağılımı arasındaki farklılık da uçurumu gözler önünü seriyor:
SSK Çekirge Bölge Hastanesi / SSK Şevket Yılmaz Hastanesi
Yatak kapasitesi 600/ 500
Doktor 170/ 104
Hemşire 262/ 160
Sağlık Teknisyeni 42/ 26
Laborant 25/ 14
Memur 44/ 24
Hizmetli 185/ 20
Şoför 12/ 4.