En mutsuz insanlar Türkiye'de

WASHINGTON (İHA) - ABD'nin kamuoyu araştırma şirketi PEW'in pek çok ülkeyi kapsayan araştırmasına göre, dünyanın en mutsuz insanları Türkiye'de yaşıyor. Araştırmaya katılan Türklerin yüzde 93'ü Türkiye'nin içinde bulunduğu durumdan memnun olmadığını belirtti.

3 Kasım seçimleri ve AK Parti iktidarından önce yapıldığı belirtilen araştırmada, Türklerin hükümetten hiç memnun olmadığı ortaya çıkarken, Türkiye'nin durumundan memnun olduğunu söyleyenlerin oranı sadece yüzde 4'te kaldı.

Amerikalıların yüzde 41, Pakistanlıların ise yüzde 49'u sahip oldukları yönetimlerden memnun olduklarını açıkladı.
Hükümetten memnuniyet oranı Almanya'da yüzde 31, Fransa ve İngiltere'de 32, İtalya'da 24, Kanada'da 56 ve Japonya'da 12 olarak gösterildi. En az memnun olanlar arasında yüzde 3'lük oranlarla Arjantin ve Peru yer aldı.

Reklam
Reklam

PEW Araştırma Merkezi, araştırmanın yapıldığı ülkeler arasında Türkiye'de yaşayanların birçok açıdan dünyanın en mutsuz insanları olduğu sonucu çıktığını vurgulayarak işlerinden memnun olmayan Türklerin çalışan nüfus içinde yüzde 50'ye vardığını bildirdi.

Araştırmaya göre, Türkiyelilerin sadece yüzde 45'i mevcut gelir düzeyinden memnun. Buna karşılık yüzde 45'lik bir kesimin ailesinin geçimini sağlayamadığını söylediği belirtiliyor. Türkiye'de aile ilişkilerinden ve aile hayatından memnun olanların oranıysa yüzde 83 gibi hayli yüksek bir rakama ulaşıyor.
Gelir düzeyinden memnun olanların oranı ABD'de yüzde 74, Kanada'da 73, İngiltere'de 71, Almanya, Fransa ve İtalya'da da 69 olarak açıklandı. Gelir düzeyinden en az memnun olanlar, yüzde 26 - 34 arasında değişen oranlarla Güney Afrika, Tanzanya, Uganda, Kenya, Gana gibi Afrika ülkeleriyle Bulgaristan, Ukrayna ve Rusya gibi eski Doğu Bloku ülkelerinde yaşayanlar gösterildi.

PEW, iki yıldan beri ağır bir ekonomik kriz geçiren Türkiyelilerin bu denli mutsuz olmalarının sürpriz bir sonuç olmadığını belirtirken, kamuoyu araştırmasının yapıldığı tarihten bu yana ülkede bazı olumlu değişikliklerin meydana geldiğini, yeni bir hükümet kurularak piyasaların canlandığına dikkat çekti.
Amerikan kuruluşu, bu olumlu işaretlere karşın, Türkiyelilerin hayata bakışlarının olumlu yönde değişmesi ve ulusal moralin düzelmesi için epey bir süre geçmesi gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam