"En önemli şey tarih"

ANKARA (İHA) - Türk - Avrupa Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendik, 12 Aralık'taki Kopenhag Zirvesi'nde Türkiye'ye üyelik müzakereleri için bir tarih verilmesi sonucunun çıkabileceğini ve tarih konusunda ileriye dönük bir randevu verilmesinin de olumlu bir sonuç olacağını söyledi.

Lagendik ve beraberindeki heyet, Başbakan Abdullah Gül ile Başbakanlık merkez binasında 1 saat 15 dakika süren bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Lagendik, Başbakan Gül'ü daha önceden tanıdığını ve kendisi ile çok olumlu bir görüşme yaptığını ifade etti. Türkiye'nin Kopenhag Zirvesi'nden üyelik müzakereleri için bir tarih beklediğini kaydeden Lagendik, "Kopenhag Zirvesi'nden ortaya çıkabilecek en olumlu sonuç Türkiye'ye bir tarih verilmesi olacaktır. Bunun dışındaki herhangi birşey negatif olur. Bir de Türkiye'ye randevu tarihi verilirse yani ileriki bir tarihte size müzakere tarihini vermek üzere buluşuruz derlerse bu da pozitif bir sonuç olacaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"ANNAN'IN ÖNERİSİ GÖRÜŞMELERDE BAZ ALINDI" Görüşmede üç konunun daha gündeme geldiğini belirten Lagendik, Kıbrıs konusunda BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın önerisini değerlendirdiklerini belirterek, önerinin AB çevrelerinde fevkalede olumlu olarak değerlendirildiğini, karşılıklı müzakere edilebilir bir öneri olarak görüldüğünü kaydetti. Lagendik, "Bir tarafta Türkiye diğer tarafta Yunanistan'ın müzakereye oturabilmeleri için bu öneri bir baz teşkil edebilir, müzakere edilebilir bir tekliftir. Ancak, iki taraftan biri bunu reddederse kısa vadede Kıbrıs için herhangi bir çözüm düşünülemez, bir çözüme ulaşılamaz" ifadelerini kullandı.

"YENİ REFORM PAKETİ ÇARŞAMBA GÜNÜ AÇIKLANIYOR" Görüşmede ikinci olarak reformlar konusunun gündeme geldiğini belirten Lagendik, ilk olarak Ağustos ayından beri yapılan reformlar paketinin uygulanması, ikinci olarak da Çarşamba günü kamuoyuna açıklanacak olan yeni reformlar paketini görüştüklerini ifade etti. Lagendik, bu pakette Avrupa Parlamentosu'nun endişe duyduğu bazı konulara da yer verileceğini bildirdi. Alman Vakıfları'na casus muamelesi yapıldığını belirten Lagendik, bu konudaki hoşnutsuzluklarını Başbakan Gül'e ilettiklerini, Başbakan Gül'ün de bu konunun bu şekilde ele alınışından hoşnut olmadığını dile getirdiğini söyledi. Lagendik, bu konuda da değişiklikler yapılacağını, bu konudaki düzenlemelerin yeni reform paketinde yer alacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

"IMF PROGRAMININ SOSYAL BOYUTUNDA DEĞİŞİKLİK"
Lagendik, Türkiye'nin sosyal ve ekonomik durumunun da görüşmede gündeme geldiğini belirterek, yeni hükümetin IMF'nin önerilerini genel olarak kabul ettiğini ancak, programın sosyal sonuçları ile ilgili bazı değişiklikler düşünüldüğünü söyledi. Lagendik, IMF önerilerinin sosyal açıdan da hükümet tarafından ele alınacağını ifade etti. Lagendik, "Türkiye-AB ilişkileri geçmişte olduğu gibi aynı şekilde olumlu bir şekilde ileride de aynen devam edecektir" dedi.

Lagendik kapatılan DEP'li milletvekilleri ve hapiste bulunan Leyla Zana'nın durumunun ne olacağının sorulması üzerine, "Bu konu çok kısa şekilde gündeme geldi. Sayın Başbakan kısa vadede Leyla Zana ve arkadaşlarıyla ilgili olarak birtakım şeylerin değişebileceğini söyledi" değerlendirmesinde bulundu.