”En önemli tehdit, PKK terörüdür”

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye’nin güvenliğine yönelik en önemli tehdidin PKK terörü olduğunu vurguladı.

ANKARA(ANKA) - Gönül, “PKK terörünün varlığı, sınır ötesi de dahil olmak üzere güvenlik güçlerimizin yapmış olduğu operasyonlar ve kararlılıkla uygulanmakta olan tedbirler neticesinde son derece kritik bir sürece girmiştir” dedi.

Gönül, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığının 15 Milyar 118 Milyon TL’lik 2010 yılı bütçesinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi nedeniyle yaptığı konuşmada, alınan tedbirlerin gerektirdiği kamu harcamalarının azaltılması çalışmaları ve TSK'nın zorunlu ihtiyaçları ile uluslararası ekonomik ve siyasal durum dikkate alınarak azami tasarruf prensibiyle hazırlandığını söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin güvenliğine yönelik en önemli tehdidin bugün için PKK terörü olduğunu vurgulayan Gönül, şöyle devam etti:

“PKK terörünün varlığı, sınır ötesi de dahil olmak üzere güvenlik güçlerimizin yapmış olduğu operasyonlar ve kararlılıkla uygulanmakta olan tedbirler neticesinde son derece kritik bir sürece girmiştir. Terör örgütü bu durum karşısında güçlü olduğu imajını vermek istemekte ve yandaşlarını birlik içinde tutma gayretiyle yeni stratejik arayışlar içine girmektedir. Terör örgütünün insanlık dışı eylemlerine karşı başta silahlı kuvvetlerimiz olmak üzere, tüm güvenlik güçlerimizin, hükümetimizin ve konuyla ilgili tüm kurumlarımızın kararlı tutumunun sonuna kadar devam edeceğini özellikle belirtmek isterim.”

Türkiye'nin, halen BM şemsiyesi altında Lübnan ve Sudan, NATO şemsiyesi altında Kosova ve Afganistan, AB şemsiyesi altında Bosna-Hersek'te yürütülen barışa destekleme görevlerine devam ettiğine dikkat çeken Gönül, ayrıca Aden Körfezi ve Somali açıklarında yoğunlaşan deniz haydutluğu ve korsanlık faaliyetlerine karşı yürütülen deniz harekatlarına da katkının sürdüğünü ifade etti. Şu ana kadar askeri eğitim ve işbirliği kapsamında 8 bin 78 Afgan personele Afganistan'da, 475 personele ise Türkiye'de eğitim verildiğini aktaran Gönül, TSK tarafından Afganistan'a yapılan yardımların Ekim ayı itibariyle genel toplamının 60 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Bölgesel ve küresel önceliklerin yanı sıra, askeri anlamda ikili ilişkilerin geliştirilmesine de büyük önem verildiğini dile getiren Gönül, bugüne kadar 40 ülke ile savunma sanayi işbirliği, 44 ülke ile askeri eğitim işbirliği, 53 ülke ile çerçeve anlaşması imzalandığını, halen 12 ülke ile savunma sanayi işbirliği, 36 ülke ile de çerçeve anlaşma yapma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

TSK'nın silah, mühimmat, teçhizat ve diğer ihtiyaçlarının kamu ve özel sektör firmalarından ihale mevzuatı çerçevesinde serbest rekabete açık bir şekilde karşılandığının altını çizen Gönül, 2008 yılında yapılan 10 bin 482 ihaleden 64'ü için Kamu İhale Kurumu'na (KİK) şikayet başvurusunda bulunulduğunu, KİK'in incelemesi sonucu 9 adet ihalenin iptal edildiğini açıkladı.

Gönül, TOKİ ile yapılan anlaşma çerçevesinde Suriye sınırına 18, İran-Irak sınırına 17 ve Ermenistan sınırına 11 karakol binasının yapılacağını, bunlardan 11'inin inşaatının, 7'sinin alt yapı çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Son yıllarda gelişimini hızlandıran savunma sanayi için 2008 yılının önemli bir ilerleme yılı olarak gerçekleştiğini kaydeden Bakan Gönül, sektörün cirosunun bir önceki yıla göre yüzde 15 artarak 2,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Savunma ve havacılık icraatı 800 milyon dolar seviyesine yaklaşmış, firmaların gerçekleştirdiği Ar-Ge faaliyetleri ise yaklaşık yarısı kendi öz kaynaklarından olmak üzere yüzde 90 gibi önemli bir artışla 510 milyon dolara ulaşmıştır. Bu gelişmelerin sonucu olarak Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını yurt içinden karşılanma oranı yüzde 44,2 olarak gerçekleşmiş, dışa bağımlılığın azalmasına ve ordumuzun caydırıcılığına önemli katkı sağlamıştır. Bu sonuç, 2010 yılı için stratejik planında yer alan yüzde 50 hedefinin yakalanacağına olan inancı pekiştirmektedir.”

Gönül, Türkiye içinde var olan bir yetenek için yatırım yapılmadığını, yerli sanayi ile daha çok işbirliği ve entegrasyon sağlandığını ifade ederek, savunma sanayinde yerli katkı payının artırılması için gösterilen çabaların artırılarak sürdürüldüğünü bildirdi.

Bu kapsamda 2005 yılında yüzde 20 olan yerli alt yüklenici kullanım oranının, 2009 yılında yüzde 45'e yükseldiğini belirten Gönül, MKEK kurumunda tamamlanan, devam eden, başlanacak olan yatırımların toplam tutarının 1 milyar 792 milyon TL olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Milli Savunma Bakanı, bütçenin yüzde 46,6'sını personel giderleri, yüzde 8,4'ünü sosyal güvenlik kurumlarına devlet pirimi giderleri, yüzde 47,5'ini mal ve hizmet alımı giderleri, yüzde 1,1'ini cari transferler ve yüzde 0,3'ünü ise sermaye giderlerinin oluşturduğunu açıkladı.(ANKA)