ANKARA (İHA) - Konserve ve ev yapımı sucuklardan kaynaklanan zehirlenmelere karşı kullanılan "Botulismus Antitoxsin" isimli serumun tek bir şişesi 5 bin Euro yani yaklaşık 8 milyar liraya satılıyor.
Dünyanın en pahalı ilacı olan serum sadece Behring adındaki bir ilaç firması tarafından üretiliyor ve bu ilaç eczanelerde satılmıyor. Türkiye'de sadece Refik Saydam Hıfzıssıha Merkezi Başkanlığı'nda bulunan bu ilacın tam bir tedavi için iki şişe kullanılması gerekiyor. Doç. Dr. Turan Aslan, bozuk konserve ve ev yapımı sucuklarında botulismus mikrobu ürediğini ve hayati tehlike yarattığını belirterek, bu tür ürünlere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Botulismus zehirlenmelerinde kullanılan "Botulismus Antitoxsin" yurt dışında da çok pahalı olduğunu belirterek, "Türkiye'de de eczanelerde satılmıyor. Sadece bizde var. Böyle bir zehirlenme vakasında 2 şişe bu serumdan kullanılıyor ve şişenin tanesi 5 bin Euro. Zehirin sinir dokularını etkilemesine fırsat vermeden onu yok ediyor" dedi. Aslan, özel ve acil bir zehirlenme vakası olması durumunda serumları uçak, özel kargo servisleri veya otobüs firmaları ile hızlı bir şekilde yerine ulaştırdıklarını kaydetti. Aslan, botulismus mikrobu bulaşan kişi ne kadar çabuk hastaneye ve doktora yetiştirilirse kurtarılma ihtimalinin o kadar yüksek olduğunu vurguladı.
HAŞERE İLAÇLARKEN ZEHİRLENMEYİN Bu arada, bahçesindeki bitkilere musallat olan haşerelere karşı ilaçlama yapanların da farkında olmadan kendilerini zehirlediklerini ifade eden Aslan, "İlaçlama yaptıkları eşyaların üzerine bu zehirler saçılıyor. Sonra da çıkartılırken ele veya deriye bulaşıyor. Farkında olmadan kendilerini zehirliyorlar" dedi. Aslan, Türkiye'de zehirlenmelerin sırası ile ilaçlardan, tarım ilaçlarından ve evde kullanılan deterjan ve cila gibi maddelerden yaşandığını kaydetti. Türkiye'de sıklıkla karşılaşılan zehirlenmelerden birinin de mantar zehirlenmeleri olduğuna dikkat çeken Aslan, "Mantardan zehirlenenler en kısa sürede hastaneye götürülmeli. Yenilen mantarın miktarı çoksa 15 dakika içinde, az ise 3 saat içinde hastaneye götürülmelidir. Zehirlenen insanların şuuru bulanır, kusma ve mide bulantısının yanı sıra karın ağrısı ve kramplar yaşanır" şeklinde konuştu.
EVDE KONSERVE YAPMAYIN
Refik Saydam Hıfzıssıha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Turan Aslan, zehirlenmelere karşı şu önerilerde bulundu:
"- Evdeki zehirli maddeleri kilit altında veya çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın.
- Çamaşır suyu ve tiner gibi görünümü su ile karışabilecek maddeleri bardak içinde ve tezgah üstünde bulundurmayın.
- İlaç ve zehirli maddeleri gıda kaplarına veya meşrubat şişelerine koymayın.
- Kullanım süresi geçmiş ilaçları çöpe atmayın. Tuvalete dökün.
- Gebelik ve emzirme dönemlerinde ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışın.
- İlaç ve kimyasal maddeleri kendi ambalajlarında saklayın.
- Çocukları gözetimsiz bırakmayın.
- Çocuklar sizi taklit etmek isteyebilir. Bu nedenle çocukların önünde ilaç kullanmayın, ilacı şeker diye vermeyin.
- Deterjan, çamaşır suyu, tuzruhu gibi yakıcı maddeler ve tiner benzin, mazot gibi petrol ürünleriyle zehirlenmelerde asla kusturmaya teşebbüs etmeyin.
- Gece veya karanlık bir odada etiketini görmeden ilaç kullanmayın.
- Kayısı, şeftali, zerdali ve erik çekirdekleri veya bu meyvelerin çağlaları özellikle çocuklar tarafından yenildiği zaman ciddi siyanür zehirlenmelerine neden olabileceği için yemeyin.
- Rengi yeşile dönüşmüş veya üzerinde yumrular bulunan patatesleri tüketmeyin. Solanin zehirlenmesine neden olabileceği için imha edin.
- Evde konserve yapmayın, şişkin ambalajlı hazır konserveleri kullanmayın.
- Ispanak pişirildikten sonra hemen tüketilmelidir. Bekletildiğinde nitrit zehirlenmesine yol açabileceği için açıkta veya buzdolabında bekletmeyin.
- Tanımadığınız bitkileri yemeyin. Doğadan toplanmış bitkilerle hazırlanan çayları içmeyin.
- Doğadan toplanmış mantarları kesinlikle yemeyin".