"En sert eleştiriler gelişmiş ülkelerden geldi''

CENEVRE (İHA) - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği görevinden ayrılmaya hazırlanan Mary Robinson, özgürlük için destekleri istendiğinde en sert eleştirilerin gelişmiş ülkelerden geldiğini söyledi.

5 yıldır aynı görevi sürdüren Robinson, en büyük pişmanlığının insan haklarına saygılı olduğuna inanılan gelişmekte olan ülkelere daha fazla desteğin ortaya konmasını sağlayamamak olduğunu belirtti. Robinson, "Öğrendim ki insan hakları Cenevre'den ya da New York'tan korunamıyor. Gelişmekte olan ülkelerde korunuyor ve bu ülkelerin daha fazla desteğe ihtiyacı var. En önemli üzüntüm bu ülkelere bu destekleri götürmenin mümkün olmaması" dedi.

Reklam
Reklam

Robinson, görevde kaldığı sürede işinin yüzde 90'ının bütün ülkelerle dikkatli diyaloglar kurmaktan ve diplomasiden oluştuğunu dile getirdi. Robinson, "Sistem hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelere yönelik. Ama en çok ve sert eleştiriyi gelişmiş ülkelerden aldık. Amerika Birleşik Devletleri'ne 11 Eylül'de düzenlenen terörist saldırıların ardından standartlar bulanıklaştı ve terör şüphelileri, avukat ve mahkeme olmadan tutuklandı. 11 Eylül saldırıları masum insanların hayatını kaybetmesine neden oldu, demokrasi ve özgürlüğü de baltaladı" diye konuştu.