Lezzetli çorba yapmanın ilk sırrı lezzetli et suyu yapmayı öğrenmektir. Mükemmel et suları, mükemmel çorbalar için vazgeçilmez bir dayanaktır.
Örneğin tavuk çorbası hazırlarken, kemikler ve sebzelerle hazırladığınız tavuk suyunun içinden sebzeleri geri alıp, blenderdan geçirip tekrar ilave edebilirsiniz. Baharat eklemekten korkmamalısınız. Çorba pişerken belli aralıklarla tadıp, eksik bulduğunuz baharatları ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
Sebzeli Tavuklu Çorba Tarifi İçin Tıklayın
Çorbanın hangi temel malzemelerden oluştuğunu öğrenerek çorba yapma yeteneğinizi “iyi”den “çok iyi”ye yükseltebilirsiniz. Tüm çorbalar bazı ortak malzemelerden oluşur.
Yağlar, zeytinyağı, ayçiçek yağı gibi...
Tatlandırıcılar, soğan, havuç, kereviz, rezene gibi...
Kurutulmuş bitkiler ve baharatlar, kimyon, kırmızı pul biber, taze sarımsak gibi...
Çözücü sıvılar, et suyu, soya sosu gibi...
Ana malzemeler, sebze, baklagiller, et gibi...
Et veya sebze suyu
Her malzemenin çorbadaki işlevini fark ettiğinizde, yaratıcılığınızı özgürleştirmeye başlayacaksınız. Kısa zaman içinde bir yemek tarifini harfi harfine uyulması gereken bir şey olarak görmek yerine bir yol gösterici olarak göreceksiniz.
Sulu Köfte Çorbası Tarifi İçin Tıklayın
Tarifi yaparken her aşamada neyi neden yaptığınızı anladığınızda, mükemmel bir çorba yapmak için gerekli malzemelerden nasıl yararlanmanız gerektiğini anlayacaksınız.
Pırasalı Patates Çorbası Tarifi İçin Tıklayın
En önemli kural: Tadına bak, keşfet ve pişirme sürecinde tatlandır. Tuz eklemek için sonuna kadar beklerseniz fırsatı kaçırmış olursunuz. Tuz her aşamada sebzelerin, çorbaya tatlarını vermelerine sağlıyor ve çorbanın tadını oluşturmuş oluyor.
Doğru tadı yakalamak için yağ, asit, tuz ve tatlı kuralını uygulayabilirsiniz. Eğer çorbanın tadını mükemmeliyete ulaştırmanın yolunu merak ediyorsanız, işte bu.
Turuncu Kış Çorbası Tarifi İçin Tıklayın
Yağ: Yağ lezzetin damağınıza yayılmasını sağlıyor ve sizi doymuş hissettiriyor.
Asit: Limon, sirke ya da salsa sosu gibi asitler çorbanın tadını ortaya çıkarıp lezzet verdiği gibi çok tatlı veya tuzlu olduklarında da tadını dengeliyor.
Tuz: Tuz yemeğin tadını ortaya çıkarıyor ve tadı en iyi algılandığı yer olan dilin ön kısmına taşıyor. Eğer yemeğin tadı arka tarafta kalıyorsa, öne taşımak için bir veya iki tutam tuz atmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Ilık bir havuç çorbasına karıştırılmış fındık ezmesi (oda sıcaklığında), çorbaya özgün bir his ve iştah açıcı bir ikinci tat katıyor. Otlarla hazırlanan bir sos, balık, mercimek ya da brokoli çorbasının tadını başka bir boyuta taşıyabilir. Çorbanın üzerindeki canlandırıcı bir tat, çorbayı “iyi”den “unutulmaz” seviyesine taşıyabilir.
Artık yeni çorba becerilerinizin keyfini çıkarabilirsiniz! Bu arada çorbanızın da tadını çıkarın.