En uzun gündüz bugün! 21 Haziran Yaz gündönümü nedir?

Bugün yılın en uzun günü ve en kısa gecesi yaşanacak. 21 Haziran Kuzey yarıkürede yaz gündönümü tarihidir ve gündüz ile gece uzunluklarının tersine dönmeye başladığı gündür. Peki yaz gündönümü neden olur? İşte 21 Haziran yaz gündönümü ile ilgili detaylar...

Bugünden sonra Kuzey yarım kürede gündüzler kısalmaya ve geceler uzamaya başlıyor. 21 Haziran tarihi Kuzey yarı kürede yaz ortası olarak da anılmaktadır. Güney yarı kürede ise kışın başlangıcı sayılır. 21 Haziran yıl için gündüzün en uzun, gecenin en kısa olduğu tarihtir. Yani bu yıl Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle bugün Ramazan'ın en uzun süreli orucu tutulacak. Bu tarihten itibaren ise gündüzler her geçen gün daha kısa olacak ve geceler azar azar uzayacak. Ta ki Kuzey yarı kürede en uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık'a kadar.

Reklam
Reklam

GÜN DÖNÜMÜ NEDİR?

Gün dönümü yılda iki kez gerçekleşir ve güneşin dünyaya en uzak mesafede olduğu anın adıdır. Gündönümlerinde geceler ve gündüzler uzamaya ya da kısalmaya başlar.

21 Haziran yaz gündönümünde güneş ışınları kuzey yarıküredeki Yengeç dönencesine dünyanın ekseni nedeniyle dik gelir ve bu tarihte kuzey yarı kürede gündüzler artık kısalmaya ve geceler uzamaya başlar. Güney Yarı kürede ise bunun tam tersi geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlar.

21 Aralık Kış gündönümünde ise güneş ışınları bu sefer güney yarıküredeki Oğlak dönencesine dik gelir. Bu tarihte kuzey yarı kürede gündüzler uzamaya, geceler kısalmaya, güney yarı kürede ise tam tersi gündüzler kısalmaya geceler uzamaya başlar.