Endemik bitkilerin işlenmesi

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Türkiye'nin endemik bitkilerini işleyemediği için önemli ölçüde ekonomik kayba uğradığını belirtti.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Türkiye'nin endemik bitkilerini işleyemediği için önemli ölçüde ekonomik kayba uğradığını belirtti.

Bitkisel ürün satışının yapılacağı bir işyerinin açılışına katılan Prof. Dr. Saraçoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Anadolu topraklarında yetişen bitkilerin her birinin bir marka olduğunu söyledi.

Saraçoğlu, Türkiye'de yetişen önemli bitkilerin yurt dışında ilaç haline getirdikten sonra tüm dünyaya satıldığını dile getirerek, "Örneğin, sarı kantaron bitkisinin kilosu 50 kuruşa Türkiye'den alınıyor. Bu bitkiden yapılan ilacın bir kutusu 38 avroya satılıyor. Dolayısıyla bu milletin katma değer hakkı maalesef yurt dışına gidiyor ama bundan sonra bu Türkiye'de kalacak" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin, endemik bitkilerini işlemeyemediği için 68 milyar dolarlık bir gelir alanından mahrum kaldığını savunan Saraçoğlu, şunları söyledi:

"Bu çok büyük bir para. Bugüne kadar bunlara dikkat çekilmedi. Türkiye'de dünyanın 3. büyük tohum gen bankasının açılması, Antalya'da tıbbı aromatik bitkiler araştırma laboratuvarı kurulmuş olması, hükümetin destek verdiğinin kanıtıdır. İnşallah Türkiye'nin bu anlamda önü açık, biz yeter ki halkımızı bilgilendirelim. Bunun hızlı bir şekilde yayılacağına inanıyorum."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: