Endemik türler tehdit altında

Ankara (AA)- İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu Çalışma Grubunun hazırladığı rapora göre, Türkiye'de bulunan 737 çeşit amfibi (iki yaşamlı hayvanlar), kuş, memeli ve sürüngenden yüzde 6.2'si yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.

Rapora göre, kış yağışları, bölgedeki su kaynakları bakımından son derece önemli olan Fırat ve Dicle havzasının üst bölümlerini kapsayacak şekilde ülkenin güney kesimlerinde azalacak.

2025-2035 döneminde kar kalınlıkları, Doğu Anadolu'nun yüksek bölümleri ile Karadeniz dağlarının doğusunda kalan bölümde 200 milimetre azalacak. Bu da Fırat ve Dicle nehir havzası akışlarında azalmalara yol açacak.

Reklam
Reklam

Türkiye, deniz seviyesinin yükselmesinden etkilenecek ülkelerin başında geliyor. Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'deki deniz seviyesi yılda 4-8 milimetre arasında yükseliyor. Bu yükselme, özellikle Karadeniz kıyısındaki şehirleri, İstanbul'un kıyı şeridini, Ege ve Akdeniz'deki turizm tesislerini ve tarım alanlarını etkileyecek.

Rapora göre, Türkiye'de şu anda bilinen 737 çeşit amfibi, kuş, memeli ve sürüngen bulunuyor. Yüzde 3.5'i Türkiye'den başka bir ülke bulunmayan bu türlerin, yüzde 6.2'si tehdit altında.

Türkiye'de, yüzde 30.9'u endemik olmak üzere 8 bin 650 damarlı bitki yaşıyor. Araştırmalara göre, 3.6 derecelik bir sıcaklık artışı, Akdeniz'in dağlık bölgesindeki bitki türlerinin yüzde 50'sini yok edecek.