Endişeye ve Depresyona Doğal Çözüm: Kurkumin!

Avustralyalı bilim insanları Zerdeçal'ın bir yararını daha ortaya çıkardı.

Çıkardılar çıkarmasına ama... Her değişkeni hesaplamadıkları için 'ne kadar yararlı' olduğunu tam da çıkartamadılar.

Lisedeki fen bilimleri derslerine dikkat kesilenler, üniversitede Kimya 101'den geçmek için laboratuvarlarda kılı kırk yaran öğrenciler bilirler: Bir deneyin başarılı olabilmesi, araştırılan değişkenin neleri değiştirdiğinin anlaşılabilmesi için diğer tüm değişkenler sabitlenmelidir.

Nedir mesela bu değişkenler? Aklınıza gelen herhangi bir şey olabilir: Oda sıcaklığı sabit kalmalıdır örneğin, deney tüplerinizin içi tertemiz olmalıdır ki farklı maddeler etki yaratmasın. Aynı şekilde elleriniz de temiz olmalıdır mesela, ya da araştırdığınız maddenin farklı miktarlarını da denemelisiniz ki doğru sonuçlara ulaşabilesiniz.

Reklam
Reklam

Araştırmayı yapan Murdoch Üniversitesi profesörleri elbette biliyorlardır bu vaziyetleri;

Yine de iki profesörün Journal of Affective Disorders'da (Afektif Bozukluklar Dergisi) yayınlanan deney sonuçları bu eleştirilerle karşılaştı. Yani kurkumin pigmentinin endişe ve depresyonun etkilerini düşürdüğünü biliyoruz, ancak ne yazık ki henüz tam da ne kadar düşürdüğünü bilmiyoruz...

Olsun. Önümüzdeki araştırmalara bakacağız. Demek ki kurkumin hakikaten iyi bir şeymiş :)

Peki neymiş bu kurkumin?

Wikipedia'dan edindiğimiz bilgilere göre Kurkumin zerdeçalda bulunan, bu baharata sarı rengini veren pigmente verilen isim. Alzheimer riskini azalttığına yönelik kanıtlanmış sonuçlar da Wikipedia'da bulunuyor, California Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara dayandırılıyor.

Yukarıda sözünü ettiğimiz araştırma ve sonuçları ise şu şekilde:

Avustralya Murdoch Üniversitesi'nde yapılan araştırma, majör depresif bozukluk gösteren 123 hasta üzerinde yapılmış. Bu hastalar gruplara ayrılmış; gruplardan birine 12 hafta boyunca hafif doz (250 mg) özütülmüş kurkumin verilmiş. Bir diğer gruba ise ağır doz (500 mg) verilmiş. Bir gruba verilen hafif doz kurkumine 15 miligram da safran eklenmiş. Sonuncu gruba ise plasebo ilaç verilmiş.

Reklam
Reklam

Tüm gruplara bir yandan depresyon ilacı verilmeye de devam edilmiş.

12 haftanın sonunda, kurkumin pigmentinin depresyon ilacına yardımcı olduğu gözlenmiş.

Öyle ki; deneye dahil olmayan hastalarda %35'lerde seyreden depresyon ilacı etkisi, kurkumin desteği alan hastalarda %65'lere kadar çıkmış.

Deneye dahil olan ve depresyon ilacı ile plasebo'yu aynı anda kullanan hastalarla kurkumin desteği alan hastalar karşılaştırıldığında da, kurkumin destekli deneklerin majör depresif etkilerden çok daha iyi kurtuldukları gözlemlenmiş.

Gel gelelim... Kurkumin yalnız başına ne kadar etkili? Safran katkısının ne yararı oldu?

İşte yazının başında belirttiğimiz durumlar burada devreye giriyor :)

Araştırmaya katılan hiçbir deneğin ilacı kesilmediği için, kurkumin'in tek başına nasıl bir etki yaratacağı şimdilik bilinemiyor. Aynı durumdan ötürü; safran katkılı kurkumin alanların durumunda da kesin sonuçlara ulaşmak mümkün değil.

Şimdilik tek bildiğimiz; kurkumin pigmentinin depresyon ilacı ile birlikte kullanıldığında ilacın etkisini arttırdığı, depresif etkileri azalttığı, psikolojimize iyi geldiği.

Reklam
Reklam

Şimdilik bu bile güzel :)


Kaynaklar: Healthyaeon.com, Preventdisease.com, Jad-journal.com, Wikipedia.org